Klimadebatt i Stortinget:

MDG med ellevill harselas over Stortingets klimapolitikere

– Når tidligere kommunikasjonsrådgiver og spindoktor Heggelund markedsfører og grønnvasker regjeringens klimapolitikk, er det nesten så man må holde seg fast i stolen så ikke ørene skal falle av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftsalven du kan se i videoen over, var rettet mot Høyres saksordfører Stefan Heggelund fra MDG-representanten Per Espen Stoknes, da Stortinget torsdag diskuterte regjeringens klimamelding.

Han, Rødts Bjørnar Moxnes og SVs Lars Haltbrekken gjorde klart at de er lut lei utsettelser av klima-handling mens man i stedet utreder og utreder.

Haltbrekken viste til at ABC Nyheter allerede i 2008 utfordret daværende miljøminister Erik Solheim (SV) med at det fra 1990 til da, forelå 6,5 kg klimutredninger og tiltaksplaner. Få år etterpå hadde haugen vokst til en halvmeters høyde.

Likevel var meldingen Stortinget behandlet, så å si uten konkrete tiltak.

Les: Politikerne drukner Norge i klimautredninger

Hva i all verden!

Stortingsmeldingen «Klimastrategi for 2030 – norsk omstilling i europeisk samarbeid» ble torsdag sikret flertall av KrF.

Men underveis kom det fram overraskende u-svinger fra flere partier:

  • Venstre, som nå har klima- og miljøminister Ola Elvestuen, gikk bort fra standpunktet de hadde inntil de gikk i regjering, at norske klimamål for sektorene som ikke dekkes av EUs klimakvoteordning, må tas innenlands. Nå argumenterer de like ivrig for at vi må ha muligheten til å kjøpe tiltak i EU hvis det kniper med oppfyllelsen her hjemme.
  • Arbeiderpartiets Espen Barth Eide gikk, muligens for første gang i sin politiske karriere, imot å slutte seg til et EU-samarbeid.
  • Det kjente EU-skeptiske Senterpartiet åpner derimot for å slutte seg til EUs ordning, som innebærer at Norge blir forpliktet til å innfri målene som blir satt fra Brussel, og kan bli utsatt for sanksjoner fra EU hvis norske politikere igjen svikter i å gjennomføre det.

Regjeringen vil bruke utenlandskvoter

Stefan Heggelund (H) gjorde i løpet av debatten klart at det norske Stortingets vedtak i klimapolitikken er så upålitelige, at det norske politiske systemet er avhengig av noen utenfra som kan innføre sanksjoner hvis Norge ikke kommer i mål.

Stefan Heggelund fra Høyre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Stefan Heggelund fra Høyre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

For sektorene som ble diskutert torsdag, transport, jordbruk, bygg og avfall, er målet å kutte norske klimautslipp med 40 prosent fra 2005-2030. I praksis innebærer det at utslippene ifølge regjeringen må reduseres med ca. 30 millioner tonn klimagasser fra 2020.

Men - ifølge EUs forslag til regelverk vil Norge trolig få adgang til å bruke 5,5–11 millioner klimakvoter fra det europeiske kvotesystemet til å oppfylle dette om man ønsker det framfor kutt innenlands.

«Regjeringen vil benytte seg av denne fleksibiliteten.», heter det i meldingen.

– Ap må dra på guttetur til Polen

– Å koble oss til EU er det viktigste vi har gjort. De rødgrønne går opp som en bjørn og faller ned som en skinnfell. Det slår aldri feil, innledet Heggelund debatten.

– Heggelund sa ett av argumentene at EU har mer kontroll på oss enn hvis vi tar våre egne beslutninger. Er vi ikke i stand til å gjennomføre egne mål? spurte Espen Barth Eide (Ap) og fikk et svar som karakteriserte nivået i debatten:

– Alle land trenger at vi passer på hverandre. Ap har ikke vært i stand til å oppnå ett eneste klimamål partiet har satt seg. Nå har ikke Ap lenger en egen klimapolitikk. De har forlatt alt det de har stått for, sa Heggelund og la til:

– Barth Eide må dra på guttetur til Polen for å be dem kutte sine kullutslipp. Vi vil være med i et europeisk samarbeid.

– Vi skal tenke globalt, handle lokalt. Vi skal gjøre jobben sjøl. Knapt et eneste initiativ ble tatt fra Erna Solbergs side i forrige periode. Alle initiativ kom fra Stortinget, returnerte Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust elskverdighetene.

– Selv med små forventninger ble vi skuffet da klimameldingen kom. Meldingen anviser ikke nye forslag. Vi får en klimapolitikk som vil være umulig å forstå for folk, sa Aukrust og opplyste at Ap fremmet 56 konkrete forslag.

Slik blir straffen fra EU

Stefan Heggelund kritiserte også Ap for å miste muligheten til å slette klimakvoter dersom Norge ikke hadde blitt med på EU-samarbeidet. Når kvoter slettes, blir prisen på kvoter høyere, altså blir det dyrere å forurense.

– Men Norge har i mange år vært med i EUs system for kjøp og salg av klimakvoter i kvotepliktig sektor. Har Høyre eller regjeringen noen gang gått inn for å slette norske kvoter, da?

– Norge overoppfylte første periode av Kyotoprotokollen ved å slette kvoter, sier Stefan Heggelund til ABC Nyheter.

– Vi har også vært pådrivere for at det skal bli færre kvoter i kvotemarkedet, legger han til.

Hvofor utrede enda en gang?

– Du påpeker at norske politikere ikke er pålitelige når det gjelder å oppfylle klimamål, og trenger noen som kan sanksjonere hvis man bryter målet framover nå. Men hvilke sanksjonsmuligheter har EU dersom Norge ikke oppfyller sitt mål?

– Alle land trenger at vi kan sanksjonere hverandre. Ingen land i verden har vært gode nok på å kutte klimagassutslipp, svarer Heggelund og forklarer:

– Tar vi ikke de kuttene, får vi forpliktelser fra EU til enda større utslippskutt deretter, sier han.

– I oppfølgingen av denne meldingen kommer vi til å levere sektorvise ambisjoner for utslippskutt, fortsetter Heggelund.

– Vi skal ta så mye som mulig av kuttene nasjonalt, forsikrer han.

– Nå er bunken av klimautredninger og forslag til utredede tiltak over en halv meter høy: Hvorfor ikke bare gå i gang i stedet for å utrede enda en gang?

– Jeg advarer mot å tro at det ikke skjer noe i norsk klimapolitikk. Det skjer veldig mye. Fordi så mye av vår energi er fornybar, må vi være enda mer kreative enn andre land, som for eksempel bare kan kutte i kullutslippene, sier Heggelund.

– På transport har vi satt i gang en revolusjon gjennom elbilpolitikken. Det har blitt en inspirasjon for mange andre land, sier han.

Senterpartiet med betingelser

Senterpartiets Sandra Borch forteller at partiet holder døra åpen for at Norge skal bli med i EUs opplegg for samarbeid om kutt i ikke-kvotepliktig sektor.

Sandra Borch (Sp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sandra Borch (Sp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Men det er avhengig at avtalen regjeringen nå skal forhandle med EU om, sikrer at vi kan bruke skogen i klimapolitikken. Vi forutsetter også at samarbeidet ikke skal undergrave Stortingets mål om å øke norsk matproduksjon, og ha et variert landbruk med store og små bruk over hele landet, sier Borch til ABC Nyheter.

Regjeringen er uansett ikke avhengig av støtte fra Sp. KrF gir dem uforbeholden støtte til å inngå avtale med EU.

Sandra Borch kritiserte KrF for ikke å stemme for forslaget om at klimatiltakene ikke må gå utover matproduksjonen.

– Det som er vedtatt av Stortinget om matproduksjon, gjelder. Målet om at klimapoolitikken ikke skal gå utover jordbruket, står fast i Stortinget og i Parisavtalen. Derfor er det viktig med fleksibilitetsprinsipper, svarte Tore Storehaug (KrF), som pussig nok ga seg selv en ørefik på hvert kinn idet han gikk ned fra talerstolen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:38 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Siste nytt
23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:38NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Populært