Klimadebatt i Stortinget:

MDG med ellevill harselas over Stortingets klimapolitikere

– Når tidligere kommunikasjonsrådgiver og spindoktor Heggelund markedsfører og grønnvasker regjeringens klimapolitikk, er det nesten så man må holde seg fast i stolen så ikke ørene skal falle av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftsalven du kan se i videoen over, var rettet mot Høyres saksordfører Stefan Heggelund fra MDG-representanten Per Espen Stoknes, da Stortinget torsdag diskuterte regjeringens klimamelding.

Han, Rødts Bjørnar Moxnes og SVs Lars Haltbrekken gjorde klart at de er lut lei utsettelser av klima-handling mens man i stedet utreder og utreder.

Haltbrekken viste til at ABC Nyheter allerede i 2008 utfordret daværende miljøminister Erik Solheim (SV) med at det fra 1990 til da, forelå 6,5 kg klimutredninger og tiltaksplaner. Få år etterpå hadde haugen vokst til en halvmeters høyde.

Likevel var meldingen Stortinget behandlet, så å si uten konkrete tiltak.

Les: Politikerne drukner Norge i klimautredninger

Hva i all verden!

Stortingsmeldingen «Klimastrategi for 2030 – norsk omstilling i europeisk samarbeid» ble torsdag sikret flertall av KrF.

Men underveis kom det fram overraskende u-svinger fra flere partier:

  • Venstre, som nå har klima- og miljøminister Ola Elvestuen, gikk bort fra standpunktet de hadde inntil de gikk i regjering, at norske klimamål for sektorene som ikke dekkes av EUs klimakvoteordning, må tas innenlands. Nå argumenterer de like ivrig for at vi må ha muligheten til å kjøpe tiltak i EU hvis det kniper med oppfyllelsen her hjemme.
  • Arbeiderpartiets Espen Barth Eide gikk, muligens for første gang i sin politiske karriere, imot å slutte seg til et EU-samarbeid.
  • Det kjente EU-skeptiske Senterpartiet åpner derimot for å slutte seg til EUs ordning, som innebærer at Norge blir forpliktet til å innfri målene som blir satt fra Brussel, og kan bli utsatt for sanksjoner fra EU hvis norske politikere igjen svikter i å gjennomføre det.

Regjeringen vil bruke utenlandskvoter

Stefan Heggelund (H) gjorde i løpet av debatten klart at det norske Stortingets vedtak i klimapolitikken er så upålitelige, at det norske politiske systemet er avhengig av noen utenfra som kan innføre sanksjoner hvis Norge ikke kommer i mål.

Stefan Heggelund fra Høyre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Stefan Heggelund fra Høyre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

For sektorene som ble diskutert torsdag, transport, jordbruk, bygg og avfall, er målet å kutte norske klimautslipp med 40 prosent fra 2005-2030. I praksis innebærer det at utslippene ifølge regjeringen må reduseres med ca. 30 millioner tonn klimagasser fra 2020.

Men - ifølge EUs forslag til regelverk vil Norge trolig få adgang til å bruke 5,5–11 millioner klimakvoter fra det europeiske kvotesystemet til å oppfylle dette om man ønsker det framfor kutt innenlands.

«Regjeringen vil benytte seg av denne fleksibiliteten.», heter det i meldingen.

– Ap må dra på guttetur til Polen

– Å koble oss til EU er det viktigste vi har gjort. De rødgrønne går opp som en bjørn og faller ned som en skinnfell. Det slår aldri feil, innledet Heggelund debatten.

– Heggelund sa ett av argumentene at EU har mer kontroll på oss enn hvis vi tar våre egne beslutninger. Er vi ikke i stand til å gjennomføre egne mål? spurte Espen Barth Eide (Ap) og fikk et svar som karakteriserte nivået i debatten:

– Alle land trenger at vi passer på hverandre. Ap har ikke vært i stand til å oppnå ett eneste klimamål partiet har satt seg. Nå har ikke Ap lenger en egen klimapolitikk. De har forlatt alt det de har stått for, sa Heggelund og la til:

– Barth Eide må dra på guttetur til Polen for å be dem kutte sine kullutslipp. Vi vil være med i et europeisk samarbeid.

– Vi skal tenke globalt, handle lokalt. Vi skal gjøre jobben sjøl. Knapt et eneste initiativ ble tatt fra Erna Solbergs side i forrige periode. Alle initiativ kom fra Stortinget, returnerte Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust elskverdighetene.

– Selv med små forventninger ble vi skuffet da klimameldingen kom. Meldingen anviser ikke nye forslag. Vi får en klimapolitikk som vil være umulig å forstå for folk, sa Aukrust og opplyste at Ap fremmet 56 konkrete forslag.

Slik blir straffen fra EU

Stefan Heggelund kritiserte også Ap for å miste muligheten til å slette klimakvoter dersom Norge ikke hadde blitt med på EU-samarbeidet. Når kvoter slettes, blir prisen på kvoter høyere, altså blir det dyrere å forurense.

– Men Norge har i mange år vært med i EUs system for kjøp og salg av klimakvoter i kvotepliktig sektor. Har Høyre eller regjeringen noen gang gått inn for å slette norske kvoter, da?

– Norge overoppfylte første periode av Kyotoprotokollen ved å slette kvoter, sier Stefan Heggelund til ABC Nyheter.

– Vi har også vært pådrivere for at det skal bli færre kvoter i kvotemarkedet, legger han til.

Hvofor utrede enda en gang?

– Du påpeker at norske politikere ikke er pålitelige når det gjelder å oppfylle klimamål, og trenger noen som kan sanksjonere hvis man bryter målet framover nå. Men hvilke sanksjonsmuligheter har EU dersom Norge ikke oppfyller sitt mål?

– Alle land trenger at vi kan sanksjonere hverandre. Ingen land i verden har vært gode nok på å kutte klimagassutslipp, svarer Heggelund og forklarer:

– Tar vi ikke de kuttene, får vi forpliktelser fra EU til enda større utslippskutt deretter, sier han.

– I oppfølgingen av denne meldingen kommer vi til å levere sektorvise ambisjoner for utslippskutt, fortsetter Heggelund.

– Vi skal ta så mye som mulig av kuttene nasjonalt, forsikrer han.

– Nå er bunken av klimautredninger og forslag til utredede tiltak over en halv meter høy: Hvorfor ikke bare gå i gang i stedet for å utrede enda en gang?

– Jeg advarer mot å tro at det ikke skjer noe i norsk klimapolitikk. Det skjer veldig mye. Fordi så mye av vår energi er fornybar, må vi være enda mer kreative enn andre land, som for eksempel bare kan kutte i kullutslippene, sier Heggelund.

– På transport har vi satt i gang en revolusjon gjennom elbilpolitikken. Det har blitt en inspirasjon for mange andre land, sier han.

Senterpartiet med betingelser

Senterpartiets Sandra Borch forteller at partiet holder døra åpen for at Norge skal bli med i EUs opplegg for samarbeid om kutt i ikke-kvotepliktig sektor.

Sandra Borch (Sp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sandra Borch (Sp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Men det er avhengig at avtalen regjeringen nå skal forhandle med EU om, sikrer at vi kan bruke skogen i klimapolitikken. Vi forutsetter også at samarbeidet ikke skal undergrave Stortingets mål om å øke norsk matproduksjon, og ha et variert landbruk med store og små bruk over hele landet, sier Borch til ABC Nyheter.

Regjeringen er uansett ikke avhengig av støtte fra Sp. KrF gir dem uforbeholden støtte til å inngå avtale med EU.

Sandra Borch kritiserte KrF for ikke å stemme for forslaget om at klimatiltakene ikke må gå utover matproduksjonen.

– Det som er vedtatt av Stortinget om matproduksjon, gjelder. Målet om at klimapoolitikken ikke skal gå utover jordbruket, står fast i Stortinget og i Parisavtalen. Derfor er det viktig med fleksibilitetsprinsipper, svarte Tore Storehaug (KrF), som pussig nok ga seg selv en ørefik på hvert kinn idet han gikk ned fra talerstolen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført
Siste nytt
17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført
Populært