MDG: Venstre bryter valgløfte– Vondt å se en gammel venn falle inn i et avhengighetsforhold

Trine Skei Grande og Abid Raja (V).
Trine Skei Grande og Abid Raja (V). Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

MDG anklager Venstre for løftebrudd og for å ha gitt etter for altfor mye i miljøpolitikken. – MDG er et ansvarsløst parti uten gjennomslag, svarer Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trist å se en gammel venn på denne måten, sier stortingsrepresentant Per Espen Stoknes (MDG) til ABC Nyheter.

Venstreprofil Abid Raja gikk hardt ut i VG i valgkampen og lovet at Venstre ville fjerne momsen med ti prosent på kollektivreiser.

– Det er ikke behandlet i partiet, men i partiledelsen, og vi lover at det skal gjennomføres hvis vi kommer i regjering eller blir støtteparti til en regjering. Å sørge for flertall for dette momskuttet slik at folk vil få billigere billetter, er vårt valgløfte, sa Raja.

Miljøpartiet De Grønnes Per Espen Stoknes, er skuffet over Venstre. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Miljøpartiet De Grønnes Per Espen Stoknes, er skuffet over Venstre. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Nå mener MDG at partiet snur tvert etter inngangen i regjeringen. Tirsdag støttet ikke komiteflertallet, inkludert Venstre, flere MDG-forslag i transport- og kommunikasjonskomiteen.

Blant forslagene var å kutte prisene på kollektiv i hele landet med 20 prosent. Det ville ikke Venstre.

Les alle forslagene her: Dette vil MDG

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et forsøk på å lure seg unna

MDG mener Venstre nå bryter lovnaden i VG før valget.

– Et ærlig forsøk ville være å jobbe hardt for billigere kollektivpriser i komiteen og argumentere for det i stortingssalen, men eventuelt stemme mot det fordi de er bundet av regjeringserklæringen. Nå forsøker de dekker over at de har lovet det, og ikke heller er tydelige på at de har gitt fra seg dette i forhandlingene. Mot velgerne er det et forsøk på å lure seg unna, istedenfor å være ærlig på at det er et tap, sier Per Espen Stoknes.

Han mener løftet om billigere kollektivpriser allerede ble brutt i Jeløya-erklæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeløya-erklæringen gjelder for hele regjeringsperioden, og her står det ingenting om det Venstre lovet. Når det kommer et forslag i Stortinget på akkurat det de lovet, så må de forholde seg til det. De kunne for eksempel sagt at kutt med tjue prosent var mye og fremmet forslag om momskutt, men det gjør de heller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uverdig spill fra Venstre

– Det er et uverdig spill fra Venstre. Går du hardt ut i en valgkamp og lover noe, men ikke får gjennomslag, så må du stå for det, slår MDG-toppen fast.

Stoknes mener Venstre mister ansikt.

– Denne komiteavgjørelsen viser at regjeringen konsekvent satser hardt på bil og asfalt, men gir dårligere tilbud til de som kjører kollektiv.

– Det er trist at Venstre legger seg så flat. På mange viktige Venstre-saker er de villige til å bli fullstendig overkjørt av Høyre og Frp, uten å lage noe mer tydelige konfliktlinjer internt eller på Stortinget.

I VG-saken lovet Raja at Venstre ville fjerne momsen på ti prosent på kollektivreiser. Det ville i så fall bety 750 millioner kroner i skattelette og ti prosent billigere billetter, ifølge VG.

– Venstre legitimerer hele regjeringens politikk. De kunne vært i opposisjon og stemt for sin egen politikk. Regjeringen er avhengig av Venstre, skulle de forhandle med KrF og Venstre hadde vært vanskeligere for Høyre og Frp. Nå er Venstre låst seg, så er det mye lettere for regjeringen å dure gjennom sin politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se Venstres tilsvar nederst i saken!

SE VIDEO FRA 2016: Trine Skei Grande inviterer MDG til regjeringssamarbeid

– Venstre har solgt seg altfor billig

Venstre har solgt seg altfor billig, mener MDG-politikeren, og kommer med følgende stikk:

– De har fått tre statsråder og gitt slipp på politikken sin. De har vært hardt presset, men jeg synes det er trist at Venstre lar seg overkjøre på den måten. Realiteten er at det er blitt billigere å kjøre privatbil de siste ti årene og dyrere å kjøre kollektiv. Venstre gikk til valg på å snu den trenden, men nå stemmer de imot det de egentlig mener.

- Venstre er det minste partiet i regjeringen. Er det ikke naturlig at de må gå på noen nederlag?

- Jo, men da må de være ærlige på det overfor velgerne. Samtidig mener jeg de har gitt vekk alt for mye i miljøpolitikken og vunnet for lite. Men det er kjempebra at de fikk gjennom avvikling av pelsdyrnæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du kan tenke deg hvor mye vanskeligere det hadde vært for Erna og Siv hvis de skulle forhandle med både Venstre og KrF. Da hadde de hatt en mye tyngre motpart, nå kan de hele veien henge ut KrF og sette dem i skvisen gang på gang.

Stoknes synes det er «leit å se Venstre slik de er i dag».

- Vi liker å samarbeide med Venstre, de et av de partiene som ligger oss nærmest. Det å se en gammel venn falle inn i en avhengighetsforhold med Frp og Høyre er en trist situasjon. Jeg har selv stemt Venstre tidligere mens MDG ikke var et reellt valg, sier MDG-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Olje-Venstre mot klima-Venstre i Stortinget

Venstre: Vi har resultater å vise til

Venstre er blitt forelagt Stoksnes utspill og Venstres transportpolitiske talsperson, Jon Gunnes, skrive følgende i en epost til ABC Nyheter:

– Venstre har i alle år, både lokalt og nasjonalt, kjempet for lavere priser i kollektivtilbudet, og i motsetning til MDG har vi resultater å vise til. Senest i statsbudsjettet for 2016 fikk vi gjennomslag for å senke prisen på månedskortet til NSB utenfor de store byene med 20 prosent. Vi fortsetter arbeidet med å gi folk et billig og godt kollektivtilbud over hele landet som regjeringsparti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– MDGs stadige utfall mot oss viser godt forskjellen på å være et ansvarsløst parti uten gjennomslag og et parti som tar ansvar for å gjennomføre endringer i politikken. Kollektivprisene er et budsjettspørsmål, og det ville vært uansvarlig å stemme for et så kostbart forslag som MDG har fremmet utenom budsjettbehandlingen og uten å ha noen tanke om hvor pengene skal tas fra, skriver Gunnes.

SE VIDEO: Trine Skei Grandes tale til landsmøte