Frp: – Hensynet til å beskytte oss mot terror, må komme først

– For å avverge en mulig terroraksjon, må vi handle raskt, sa Frps Jon E. Helgheim fra stortingets talerstol. Se video!
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frp syns det er merkelig at flertallet ikke ønsker en lov som gjør det mulig å handle raskt ved fare for terror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa Frps Jon E. Helgheim da debatten om fjerning av terroristers statsborgerskap og statsråd Sylvi Listhaugs mye omtalte facebookinnlegg startet i Stortinget torsdag.

– Hensynet til potensielle terroristers rettssikkerhet står mot nasjonens hensyn til sikkerhet. Andre land i Europa har slike bestemmelser. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har behandlet en sak fra England, og kommet til at det er greit, sa Helgheim og konkluderte:

– Hensynet til å kunne beskytte oss mot terror, må komme først.

– For å avverge en mulig terroraksjon, må vi handle raskt. Vi kan ikke vente i flere måneder på en dom. Dette kan dreie seg om fem til ti personer ifølge PST.

Direkte: Valg av ny president og Listhaug-refs preger stortingsmøtet

– En helt annen debatt

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre slo fast at kampen mot terror gjøres best når den er solid forankret i rettsstatens prinsipper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men dette spørsmålet har utløst en helt annen debatt, nemlig facebookinnlegget statsråden la ut. Vårt syn motiverte Listhaug og Helgheim til å hevde at Arbeiderpartiet prioriterer terroristenes interesser, påpekte Støre.

Seks dager etter at innlegget ble lagt ut, sier statsministeren unnskyld. Så får vi høre hva statsråden sier, la han til.

Ansvarlig statsråd for selve saken, endringer i statsborgerloven, er statsråd Jan Tore Sanner (H). Han hadde ordet umiddelbart før Sylvi Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har også blitt bedt av statsministeren om på vegne av regjeringen å gi en uforbeholden unnskyldning til de vi har såret. Det er viktig for meg at denne unnskyldningen gis fra Stortingets talerstol, sa Sanner.

– De siste dagers debatt har vist at bruk av bilder og retorikk har såret mange. Det er jeg lei meg for. 22. juli var en forferdelig hendelse for alle i Norge, men særlig for AUF, Arbeiderpartiet og de som ble rammet. Kommunikasjon som kobler terrorisme og Arbeiderpartiet, er svært sårende, la han til og fortsatte:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke ta tilbake ord og bilder, men vi kan be om unnskyldning.

– Ikke en ulykke

– Vi har fått en regjering som lar seg styre av populister. Utspillet er ikke en ulykke som rammer regjeringen, men en nødvendig konsekvens av strategien som er valgt, sa SV-leder Audun Lysbakken.

– Jeg lurer på om Venstre vil følge opp sin kritikk med sin stemmegivning i dag, sa han.

Venstres Abid Raja understreket at Listhaugs berømte facebookinnlegg riktignok var rettet mot Ap, men kunne vært rettet mot flere partier, inkludert regjeringspartiet Venstre.

– Jeg har aldri møtt noen politiker fra Arbeiderpartiet eller andre som setter terroristers interesse foran nasjonens sikkerhet, sa Raja.

– Også vi i Venstre mener at det mest inngripende grepet staten kan ta, å frata borgere statsborgerskapet, må tas av en domstol, sa han og gjorde klart at .

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre vil støtte forslaget om å utrede en hurtigdomstol for å avgjøre spørsmål om statsborgerskap for å bekjempe terror.

Stridens kjerne

Striden dreier seg om at Listhaug 10. mars delte et bilde på Facebook av flere soldater med tildekkede ansikter, med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del». Utspillet har høstet sterk kritikk, og statsminister Erna Solberg (H) har beklaget på vegne av regjeringen.

Innlegget fra Listhaug skyldtes at Arbeiderpartiet og andre sier nei til at terrorister som kan være en fare for landets sikkerhet, skal kunne fratas statsborgerskapet uten behandling i en domstol. Det foreslår regjeringen i en sak Stortinget avgjør torsdag.

Derimot er det enighet om at tap av statsborgerskap skal kunne skje etter dom.

– Denne saka er en sak der regjeringa faktisk får tilslutning til de fleste av sine forslag. Ett eneste lite punkt, skiller oss, spørsmålet hvordan dette skal foregå, bemerket Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad i debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistillit eller daddel

Før Stortingets møte torsdag fremmet Rødt forslag om å reise mistillit mot Listhaug. Samtidig foreslo samtlige opposisjonspartier følgende forslag til et såkalt «daddelvedtak»:

«Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug offentlig har fremsatt uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge.»

Daddelvedtak er den sterkeste form for kritikk mot en statsråd uten at det fremmes mistillit.

Artikkelen oppdateres