Nord-Korea anklager USAs brudd på menneskerettighetene

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un inspiserer en ny fabrikk i Pyongyang. Samtidig kritiserer de statskontrollerte mediene USA for omfattende brudd på menneskerettighetene.
Nord-Koreas leder Kim Jong-Un inspiserer en ny fabrikk i Pyongyang. Samtidig kritiserer de statskontrollerte mediene USA for omfattende brudd på menneskerettighetene. Foto: Kcna / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

«En svindel», heter det. Nord-Korea retter harde anklager mot USA som demokratiets vokter og brudd på menneskerettighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken rettet Nord-Korea et uventet angrep mot USA.

Det var ikke med våpen og provoserende rakettoppskytninger, men med ord. Nord-Koreas statskontrollerte nyhetsbyrå KCNA referer til en såkalt hvitebok om USAs brudd på menneskerettighetene.

Konklusjonen er at Trump-administrasjonen bryter disse svært ofte. Og som ett eksempel trekker de blant annet fram at en kvinne blir utsatt for et seksuelt overgrep hvert 89 sekund.

I Trumps USA eksisterer heller ikke «genuin pressefrihet», skriver Kim Jung-Uns talerør og referer til at 12 journalister skal ha blitt ettersøkt og fått materiale beslaglagt i 2017. 19 journalister skal være arresterte, skriver nyhetsbyrået KCNA også, men de navngir ingen.

Opptøyene i Charlottesville er et «typisk eksempel på den rasistiske politikken som dagens administrasjon» står bak. I tillegg er arbeiderklassen, landets absolutte majoritet, frarøvet elementære rettigheter - noe som henger over disse «som et mareritt».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KCNA viser til at 241.000 ble arbeidsløse bare i den første uken i mars i fjor, og i september var det 33.000 flere arbeidsløse enn på samme tid året før. Kim Jung-Uns media mener at dette særlig rammer ungdommen fordi 7,9 prosent av de under 25 år er arbeidsledige.

Man benytter også anledningen til å påpeke at USA er bare «ett av to land uten betalt fødselspermisjon».

KCNA benytter likevel ikke anledningen til å opplyse sine lesere om tilstanden i eget rike, og trekker heller ingen sammenligninger til Nord-Korea.