Meny

Russisk UD raser mot Nord-Korea-møte der Norge deltok

Utenriksminister Sergej Lavrov er provosert over det han mener er USAs krigshissing rundt Koreahalvøya. Her under et møte med pressen 15. januar. Foto: Maxim Shipenkov / EPA / NTB scanpix
Russland reagerer på at Norge og 19 andre land pålegger Russland særlig ansvar for Nord-Korea under et møte som russerne ikke ble inviterte til.

«Vi er perplekse over å se at Russland og Kina er nevnt i dokumentet, spesielt med tanke på at de to landene ikke ble invitert til møtet som skulle fokusere på situasjonen i Nord-Korea», heter det i en uttalelse fra Russlands utenriksdepartement.

Uttalelsen er også formidlet via Den russiske ambassaden i Norge på Facebook.

«Vi er spesielt imponerte over en setning om at Russland og Kina har særlig ansvar for å finne langsiktige løsninger på Koreahalvøya. Vi vil understreke at våre land har tilbudt en slik løsning og bedt andre om å følge i ett år nå.»

Forsker:Nord-Korea frykter Trump: – Problemet er at de kan gjøre så forferdelig mye stygt før de må gi seg

Ignorerte russisk forslag

Russland sikter til et dokument fra toppmøtet i Vancouver der Norge deltok om den eskalerende situasjonen i Nord-Korea, landet som har skaffet seg stadig mer avanserte langdistanseraketter med atomvåpen.

Russland og Kina ble ikke invitert, selv om de den 4. juli i fjor la fram en plan om nedrustning i Nord-Korea. Planen forutsetter at USA og Sør-Korea innstiller store militære øvelser i området.

USS Ronald Reagan, til kai i Busan, Sør-Korea. Foto: Jo Jung-ho / AP / NTB scanpix

Russland frykter at USA bruker Nord-Korea som unnskyldning for å øke sin militære tilstedeværelse.

Les også: Tillerson med avsløring om USAs plan mot Nord-Korea

Dette ble ignorert av USA og Sør-Korea, som satte i gang med en militærøvelse i november som involverte tre hangarskip.

Russland reagerer også på at USA og landene som møttes i Vancouver vurderer sanksjoner mot Nord-Korea som går «lengre enn sanksjonene som er vedtatt i FNs sikkerhetsråd.» 

«Det er fullstendig uakseptabelt og fungerer mot sin hensikt. Møtet, som ikke er sanksjonert av FN, viser fullstendig mangel på respekt for Sikkerhetsrådet, hvis resolusjoner er bindende for alle stater», raser russerne. 

Nordkoreanere viser frem en ubåtmissil under en militærparade. Foto: Wong Maye-e / AP / NTB scanpix

Anklager Russland

På sin side anklager USAs president Donald Trump Russland for å hjelpe Nord-Korea med å unngå sanksjonene som er på plass. Dette kan være basert på rapporter fra vestlige sikkerhetstjenester om at Russland bryter sanksjonene ved å forsyne Nord-Korea med olje på åpent hav.

Russland har avvist disse anklagene.

Et russisk skip med 1.600 tonn olje, Vityaz, ble observert idet det forlot en havn like utenfor Vladivostok den 15. oktober med kurs mot Japan, for å deretter å slå av sporingsutstyret, ifølge Reuters.

Rederieieren Yaroslav Guk avviser dog at skipet skal ha møtt nordkoreanske skip på åpent hav.

– Absolutt ikke. Det er svært farlig. Det er galskap, sier Guk til Reuters.

Ny hotline mellom Nord- og Sør-Korea

Nord- og Sør-Korea har på sin side opprettet en dialog, men krigshisserne i Trump-administrasjonen tviler på at det vil lede noen steder, ifølge Reuters. Forsker: – Hensikten er nok å avverge en umiddelbar krigsfare

Imidlertid har opptrappingen mot en militær intervensjon i Nord-Korea mistet litt av futten nå som det nærmer seg OL i Pyeongchang - spesielt siden Nord-Korea har bestemt seg for å sende både utøvere og heiagjengen «Skjønnhetshæren» dit.

Populært