I 2001 ga prinsesse Märtha Louise frivillig avkall på apanasjen: Nå forteller hun hvorfor

– Jeg tenkte «hvordan skal jeg overleve på den lønnen?» Jeg er oppdratt til å være en kvinne som tar min egne valg og alle i min generasjon tjener sine egne penger og utdanner seg, forteller prinsesse Märtha Louise i podkasten «Summa summarum».Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
– Jeg tenkte «hvordan skal jeg overleve på den lønnen?» Jeg er oppdratt til å være en kvinne som tar min egne valg og alle i min generasjon tjener sine egne penger og utdanner seg, forteller prinsesse Märtha Louise i podkasten «Summa summarum». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sa nei til å motta 160.000 kroner i året uten å kunne jobbe med det hun selv ønsket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som medlem av det norske kongehuset mottar de kongelige lønn direkte fra statskassen.

Retten til apanasje er nedfelt i Grunnlovens paragraf 75, og det er Stortinget som avgjør størrelsen på utbetalingen.

I prinsesse Märtha Louises tilfelle utgjorde den årlige apanasjen 160.000 kroner.

Dette var penger hun har kunnet disponere fritt helt siden hun fylte 18 år. Samtidig forpliktet hun seg til ikke å ta annet lønnet arbeid.

«Hvordan skal jeg overleve på den lønnen?»

Det var til slutt denne klausulen prinsessen etter hvert ble så ukomfortabel med at hun selv valgte å si apanasjen fra seg. Det skjedde for 20 år siden. Da var prinsessen 29 år.

– Jeg tenkte «hvordan skal jeg overleve på den lønnen?» Jeg er oppdratt til å være en kvinne som tar min egne valg og alle i min generasjon tjener sine egne penger og utdanner seg, forteller prinsesse Märtha Louise i podkasten «Summa summarum».

Ga avkall på tittelen «Hennes Kongelige Høyhet»

Hun ga også avkall på tittelen «Hennes Kongelige Høyhet» da hun giftet seg i 2002, og fra 2019 sluttet hun dessuten å bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenheng.

Hennes bror, kronprins Haakon (47), og kronprinsesse Mette-Marit, mottar derimot apanasje.

Etter den store avgjørelsen i 2001 måtte prinsessen stake ut en ny kurs og finne inntekter på egenhånd. Dette skulle vise seg å gjøre henne økonomisk uavhengig.

Inntektene kom blant annet fra foredrag og bokprosjekt. Hun startet også den mye omtalte Engleskolen, som senere ble nedlagt.

Les også: Durek Verrett skal ha fått kongens ja til frierplaner med prinsesse Märtha Louise

Video: Prinsesse Märtha Louise bekreftet ny kjæreste på «Skavlan»

– Begynte å tjene mine egne penger

I podkasten forteller hun humoristisk at hun nok er blant dem som betaler sin skatt med glede, skriver seher.no Å tjene sine egne penger ble derfor et vendepunkt og ga henne muligheten til å kunne stå på egne ben.

– Så da ble det «hva gjør vi nå?». Etter mye om og men ble det sånn i 2001 at jeg sa fra meg «Hennes kongelige høyhet», og begynte å tjene mine egne penger, forteller 49-åringen i podkasten. Prinsessen er utdannet fysioterapeut.

Nummer fire i arverekken

24. mai 2002 giftet hun seg i Nidarosdomen med forfatteren Ari Behn. Paret fik tre barn sammen. 5. august 2016 kunngjorde Slottet at paret skulle skilles. 1. juledag 2019 ble Ari Behn funnet død i sitt eget hjem i Lommedalen.

Ved en grunnlovsendring i 1990 ble Märtha arveberettiget til tronen, men som en overgangsordning ble det bestemt at mann går foran kvinne for dem som er født før 1990, ifølge Store norske leksikon.

Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken etter sin far, kong Harald.

Video: Dureks tipp tipp tippoldefar var omstreifer og livstidsfange