FHI-topp reagerer på vaksinesmitte: – Overraskende høyt

<p>Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet under en pressekonferanse om coronasituasjonen. </p>
Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet under en pressekonferanse om coronasituasjonen.  Foto: NTB

I Færder er bortimot en av ti smittede personer fullvaksinert mot coronaviruset. Det tallet overrasker. 

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, opplyser overfor NTB at 64 personer er smittet med deltavarianten av coronaviruset i Færder kommune i Vestfold. Fagdirektøren mener likevel at kommunen har god kontroll på utbruddet.

Deltavarianten av coronaviruset ble først oppdaget i India.

Det er, ifølge Forland, det største utbruddet med virusvarianten i Norge så langt. Smitteutbruddet har forgreininger til Tønsberg.

– Et urovekkende høyt tall

Seks av de smittede er fullvaksinert, opplyste kommuneoverlege Elin Jakobsen torsdag. Det tallet overrasker Forland.

– Det er mange. Det er et overraskende høyt tall, sier FHI-toppen til Dagbladet.

FHI ønsker mer utfyllende informasjon før de trekker noen større konklusjoner. Foreløpige analyser peker på at coronavaksinene til Pfizer og Moderna har bedre effekt mot deltavarianten enn vaksinene til AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Overfor Dagbladet utelukker ikke Forland at noen av de seks smittede kan ha fått AstraZeneca-vaksinen, som nå er ute av det norske vaksinasjonsprogrammet.

– Vi kan ikke trekke noen konklusjoner på grunnlag av dette, men det er et urovekkende høyt tall. Det synes jeg, sier Forland.

Utbruddet stammer fra korkonsert

Utbruddet i Færder stammer ifølge Tønsbergs Blad fra en konsert med et kor. Personer som har testet positivt de siste dagene, må anta å være smittet med deltavarianten, opplyser kommunen.

Kommuneoverlege Jakobsen tror de kan slå ned utbruddet med målrettede tiltak, men sier de neste dagene blir avgjørende for å se om Færder må innføre inngripende tiltak. Kommunen har tett dialog med FHI.

Personvernpolicy