Forsvinningssaken i Lørenskog: Politiet har rekonstruert dagen Anne-Elisabeth Hagen forsvant

<p>Politiet har gjennomført omfattende undersøkelser i boligen til ekteparet Hagen i Sloraveien på Lørenskog. Politiet har også satt opp overvåkingskameraer på eiendommen. Foto: Terje Pedersen / NTB</p>
Politiet har gjennomført omfattende undersøkelser i boligen til ekteparet Hagen i Sloraveien på Lørenskog. Politiet har også satt opp overvåkingskameraer på eiendommen. Foto: Terje Pedersen / NTB

23 måneder etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt eget hjem på Lørenskog, har politiet fått en god oversikt over hva som trolig skjedde den dagen hun forsvant.

Den da 68 år gamle kvinnen forsvant fra Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog en gang mellom klokka 9.15 og 9.48 onsdag 31. oktober 2018.

Siden denne dagen har det ikke vært et eneste livstegn fra den savnede trebarnsmoren.

Utpressere har antydet at Anne-Elisabeth Hagen er i live, men dette er aldri verifisert. Politiet mener dette er et villspor og bærer preg av et forsøk på å villede politiet. Politiets hovedteori er derfor at kvinnen er drept.

Ektemannen, milliardæren Tom Hagen (70), har forklart at han kom hjem rundt klokka 13.30 den dagen kona forsvant. Han varslet politiet en drøy halvtime senere.

28. april 2020, 18 måneder etter forsvinningen, ble han pågrepet, siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone.

– Politiet har gjennomført omfattende undersøkelser

Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt har flere ganger orientert pressen om etterforskningen av forsvinningen til Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt har flere ganger orientert pressen om etterforskningen av forsvinningen til Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nå har altså politiet saumfart huset, sikret alle mulig tilgjengelige spor, avhørt vitner og kartlagt omstendighetene rundt forsvinningen så langt det er mulig.

Nå sitter politiet på det de mener kan være den kronologiske rekkefølgen på hendelsene som kan gi et tydelig bilde av hva som faktisk skjedde.

– Politiet har gjennomført omfattende undersøkelser på eiendommen, men av hensyn til etterforskningen har vi ingen kommentarer til hva slags undersøkelser som er utført, eller resultatene av disse, sier politiinspektør Agnes Beate Hemiø til NRK.

Raske mobilbevegelser trolig utløst av andre

Etter det statskanalen kjenner til skal politiet ha foretatt en omfattende rekonstruksjon av forsvinningen. Dette arbeidet er nå ferdig.

Tidslinje i forsvinningssaken i Lørenskog

* 31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvinner fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. Hun skal ha forsvunnet fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30. Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen – kommer hjem rundt klokka 13.30 og varsler politiet en drøy halvtime senere.

* 9. januar 2019 går politiet ut offentlig og bekrefter at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem ti uker tidligere. Politiet hadde holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse. Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

* 11. februar 2019 blir det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det er fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

* 26. juni 2019 opplyser politiet at de har endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

* 6. august 2019 opplyser bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.

* 28. august 2019 går politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.

* 13. september 2019 blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningspersoner.

* 24. september 2019 opplyser politiet at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

* 17. oktober 2019 går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

* 18. oktober 2019 blir det kjent at vitner er innkalt til å avgi DNA-prøve i forbindelse med politiets etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

* 24. oktober 2019 opplyser politiet at de har en formening om hva slags type printer som ble brukt til å skrive ut trusselbrevet som ble funnet i hjemmet til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

* 25. oktober 2019 møter etterforskningsledelsen og representanter fra Kripos hos riksadvokat Tor-Aksel Busch for å diskutere forsvinningssaken. Samme dag blir det opplyst at politiet mener de har funnet spor fra tidlig på sommeren 2018 knyttet til løsepengekravet i Hagen-forsvinningen.

* 22. januar 2020: I Kripos' nasjonale drapsstatistikk står forsvinningssaken omtalt som et uoppklart drap.

* 5. mars 2020 opplyser politiet at forsvinningssaken har hatt en samlet kostnad på 19 millioner kroner for politiet.

* 28. april 2020: Ektemannen Tom Hagen blir pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap. Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet. Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.

* 29. april 2020: Nedre Romerike tingrett varetektsfengsler Tom Hagen i fire uker. Hagen anker fengslingen.

* 7. mai 2020: Eidsivating lagmannsrett vil løslate Hagen, men politiet anker kjennelsen til Høyesterett. Hagen blir dermed sittende i varetekt til Høyesterett har behandlet saken.

* 8. mai 2020: Politiet opplyser at en mann i 30-årene med relasjon til Tom Hagen ble pågrepet 7. mai. Mannen blir siktet for drap eller medvirkning til drap og har ifølge politiet IT- og kryptovalutakompetanse. Samme dag forkaster Høyesterett påtalemyndighetens anke, og Tom Hagen løslates.

9. mai: Mannen i 30-årene blir løslatt etter avhør, og siktelsen mot ham endres til medvirkning til grov frihetsberøvelse av Anne-Elisabeth Hagen.

Politiets fremste teori er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept før hun ble fjernet fra boligen av en eller flere gjerningspersoner.

Rekonstruksjonen innbefatter også elektroniske spor fra 68-åringens mobiltelefon. Rett før de aller siste registrerte signalene fra mobilen har politiet data som tyder på raske bevegelser i løpet av kort tid.

Ifølge NRK mener politiet at andre enn den savnede kvinnen trolig har forårsaket disse elektroniske sporene.

Les også: – Fremstår som at politiet ikke klarer å løse en avansert kidnappingssak

Video: Opptak: Politiet mener Hagen-saken bærer preg av en tydelig planlagt villedning

Trolig drept hjemme før hun ble fjernet

Først 28. august 2019 gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.

13. september 2019 ble det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningspersoner.

24. september 2019 opplyste politiet at det er funnet et låsbart plastbånd, såkalte strips, i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

Blodspor, DNA-spor, fingeravtrykk

Under åstedsundersøkelsene hjemme hos ekteparet Hagen har krimteknikere tidligere funnet mindre mengder blod fra kvinnen.

I forbindelse med undersøkelser av Sloraveien 4 mener politiet at noen hadde forsøkt å vaske bort blod fra Anne-Elisabeth på åstedet.

Det er sikret spor av både DNA og fingeravtrykk i ekteparets bolig.

Drapssiktede Tom Hagen fikk nylig klarsignal til at han kan flytte hjem igjen etter at politiet tok beslag i huset i flere måneder for å sikre alle spor.

Les også: Anne-Elisabeth Hagens mobil kan ha blitt flyttet

Video: Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden