Skogbrannene i USA kan forårsake fenomen i Norge lørdag

Satellittfoto viser hvordan røyken fra skogbrannene beveger seg.
Satellittfoto viser hvordan røyken fra skogbrannene beveger seg. Foto: NASA

De enorme røykskyene skapt av brannene på vestkysten av USA blåser østover og mot Europa. I helgen vil dette kunne påvirke fargen på himmelen i Norge.

Siden midten av august har voldsomme skogbranner herjet langs vestkysten av USA. Delstatene California, Oregon og Washington hadde på et tidspunkt hundre samtidige branner.

Til helgen vil Norge kunne merke katastrofen som foregår på andre siden av Atlanterhavet. EUs klimaovervåkningssenter (CAMS) rapporterer nemlig at røyken som allerede har nådd Europa, også vil nå Norge.

Satellittfoto viser hvordan røyken fra skogbrannene beveger seg. Foto: NASA
Satellittfoto viser hvordan røyken fra skogbrannene beveger seg. Foto: NASA

Farger himmelen rød

– Asken fraktes opp i atmosfæren og driver med vinden videre til oss, forklarer direktør Tore Furevik ved Universitetet i Bergen til NRK.

Ifølge Teknisk Ukeblad vil røyken være synlig med det blotte øye på lørdag, men ikke i form av røyk.

– Det vil bli mer partikler som sprer sollys, og det kan man se som røde skyer rødlig himmel, forteller CAMS-forsker Mark Parrington til Teknisk Ukeblad.

Videre forklarer han at årsaken til fenomenet er at brannenes enorme omfang.

Se mot himmelen solnedgang

– Brannene er så kraftige at røyken ikke blir nede på bakken, men kastes opp av brannen og slippes ut i atmosfæren, forklarer Parrington.

Røyken vil ikke merkbart påvirke luftkvaliteten i Norge, og vil ikke etterlate seg lukt. Røyken vil bli liggende flere kilometer til værs, og partiklene vil påvirke himmelens farge.

– Både ved soloppgang og solnedgang kan himmelen få en rødere farge, forklarer Furevik til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden