USAs vestkyst herjes av historiske skogbranner

Røyken fra skogbrannene farget himmelen rød i delstaten California.
Røyken fra skogbrannene farget himmelen rød i delstaten California. Foto: Kent Porter / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skogbranner med et historisk omfang herjer langs USAs vestkyst. Minst 15 mennesker er døde, og i Oregon er rundt en halv million mennesker evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over ti prosent av delstatens befolkning er nå på flukt fra flammene, ifølge tall fra Oregons etat for krisehåndtering.

Brannene herjer i områder som til sammen utgjør over 360.000 hektar, noe som er ny rekord.

– Vi har aldri tidligere sett en slik mengde branner ute av kontroll i delstaten vår, sa guvernør Kate Brown under en pressekonferanse torsdag.

I løpet av tre døgn brant et areal som var dobbelt så stort som arealet som vanligvis rammes av branner i Oregon i løpet av et helt år. I minst fem byer er det omfattende materielle ødeleggelser.

Også brannene i nabodelstaten California har et omfang som savner sidestykke. En av dem, August Complex Fire, er større enn noen annen kjent brann i Californias historie.

Mange savnet

Minst ti mennesker er omkommet i skogbrannen North Complex Fire nord i California. I Oregon er minst fire personer døde, og i tillegg er det registrert ett dødsfall i delstaten Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det fryktes at antallet vil fortsette å stige. 16 mennesker er savnet nord i California, og flere områder er foreløpig utilgjengelige for redningsmannskapene.

Blant de savnede er et eldre ektepar som ringte sønnen og sa de ville søke tilflukt i en dam for å unnslippe flammene.

– Vi håper fortsatt og ber om å få gode nyheter, sier Jessica Fallon, som har to barn sammen med et av ekteparets barnebarn.

– Apokalyptisk

Enorme mengder røyk og aske fra brannene har dekket store områder langs vestkysten de siste dagene. San Francisco har vært innhyllet i et tussmørke under en blodrød himmel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg trakk fra gardinene og så at himmelen var mørkoransje, og det føltes så apokalyptisk, sa Kelly Groth til NBC News tidligere denne uken.

Etter hvert som røyken trakk seg noe tilbake, forandret fargen seg fra oransje og rød til grå. Men i San Francisco var det fortsatt mørkt midt på dagen torsdag, og bilførere kjørte med frontlysene på for å se bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfattende luftforurensing gjorde at skoleelever og barnehagebarn ble holdt innendørs. Eldre innbyggere ble også oppfordret til å holde seg inne.

Varmerekorder

I likhet med brannene i Oregon har også brannene i California svidd av et rekordstort område – 1,25 millioner hektar.

Det er aldri før blitt registrert et så stort område rammet av brann i løpet av ett år i California. Og fortsatt er det nesten fire måneder igjen der brannfaren vanligvis er høy.

Brannene har spredt seg i California samtidig som temperaturen har nådd rekordhøye nivåer. Forrige helg ble det målt 49 grader ved Los Angeles, noe som var ny rekord for Los Angeles fylke.

Klimaendringene, tørke og økende temperaturer har bidratt til økende risiko for skogbranner langs USAs vestkyst. Guvernør Kate Brown i Oregon sier situasjonen nå er et forvarsel om hva framtiden vil bringe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi merker den akutte effekten av klimaendringene, advarer hun.

Klimaendringene

Også guvernør Gavin Newsom i California knytter brannene til klimaendringene. På Twitter skriver han at klimaendringene er reelle, samtidig som han ber folk bruke stemmeretten i det amerikanske presidentvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Brown og Newsom tilhører Det demokratiske partiet. USAs republikanske president Donald Trump har gjentatte ganger motarbeidet eller opphevet miljø- og klimatiltak – noe han ofte begrunner med hensynet til økonomien.

Varmen og den kraftige vinden som har bidratt til å spre brannene langs vestkysten den siste tiden, ventes å avta den neste uken. Dermed blir det trolig enklere for brannmannskapene å bekjempe flammene.

Mange av dem som er blitt hardest rammet av brannene i Oregon, er fattige mennesker med enkle boliger. I flere byer har flammene spredt seg til områder med såkalte mobile homes, og mange av dem er totalskadd.