Stein Erik Hagen frisk etter corona-smitte

<p>Milliardæren og investoren Stein Erik Hagen har mange verv i norsk næringsliv, både som styreleder og styremedlem. Nå har han vært helt sentral i sponsingen av forskningen på coronaviruset. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Milliardæren og investoren Stein Erik Hagen har mange verv i norsk næringsliv, både som styreleder og styremedlem. Nå har han vært helt sentral i sponsingen av forskningen på coronaviruset. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En av landets rikeste, milliardæren Stein Erik Hagen, er en av 8.455 nordmenn som er smittet av coronaviruset.

Men selve sykdomsforløpet var ikke dramatisk, ifølge ham selv.

– Jeg hadde alle symptomene. Jeg var hjemme, men ikke sengeliggende, forteller Hagen til borsen.no.

Da forretningsmannen til slutt oppsøkte fastlegen for å finne ut om han var coronasyk, viste testen store mengder antistoffer i kroppen.

– Jeg er ferdig med det

– Jeg har hatt det, og er ferdig med det. Så jeg behøver ikke å være bekymret, sier Hagen til nettstedet.

Stiftelsen Canica, som eies av flere i Hagen-familien, har bidratt med betydelige midler til coronaforskningen. Blant annet en studie som har påvist sammenheng mellom blodtype og sannsynligheten for alvorlige lungesykdommer ved covid-19.

Forskere fra flere land, deriblant Norge, har analysert prøver fra nesten 2000 coronasyke i Italia og Spania.

Studien viser også at visse blodtyper gir en økt risiko for alvorlige lungesykdommer om man blir syk av covid-19. Dette gjelder blodtypene A eller AB.

– Mange smittes, få blir alvorlig syke

– Det vi lurte på, var om det er noe i genene våre som har betydning for om man blir alvorlig syk, sier professor Johannes Hov ved Universitetet i Oslo til NRK.

Han forteller at målet for undersøkelsene har vært å finne ut hvorfor noen får alvorlige komplikasjoner ved en koronainfeksjon, mens andre ikke får det.

– Det er mange som blir smittet av dette viruset, men bare noen få som blir virkelig syke. Blant dem som blir alvorlig syke, er det mange som får alvorlig sykdom i lungene, sier forskeren.

– En beskyttende faktor

Et av de viktigste funnene forskerne gjorde var at det var færre alvorlig syke personer som hadde blodtype 0.

– Det er en beskyttende faktor. Man har rundt 30 prosents mindre sjanse for å bli alvorlig syk om man har denne blodtypen, sier Johannes Hov.

Bidraget fra Stein Erik Hagen skal ha vært avgjørende for at studien ble realisert.

– Dette er veldig, veldig stort, sier professor Tom Hemming Karlsen ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært