Petra (110) har opplevd både spanskesyken og coronapandemien

Petra Høgetveit er Norges eneste superhundreåring.
Petra Høgetveit er Norges eneste superhundreåring. Foto: Foto: Ringsaker kommune

Petra Høgetveit er Norges eldste person. Nå forteller sønnen hennes om hvordan det var for henne å leve under spanskesyken og nå coronapandemien. 

Petra Høgetveit ble født i 1910, og var bare åtte år da spanskesyken tok tusenvis av liv i Norge. Nylig fylte hun 110 år, og er dermed Norges eneste superhundreåring.

Sønnen hennes Sveinung er 86 år og jobber på en ullvarefabrikk i Brumunddal. Til ABC Nyheter forteller han at spanskesyken ble en slitsom periode for moren hans og familien hennes.

Les også: Spansk 113-åring kom seg etter covid-19

– Spanskesyken har hun nevnt i alle år. De var en familie på syv personer, hvor fem av dem ble sengeliggende. Bestemoren og moren min måtte gjøre alt husarbeidet både inne og ute. Hun husker det som en spesiell opplevelse, sier han.

(PS: Dagen etter at denne saken ble publisert, ble det kjent at Petra Høgetveit døde 23. mai 2020).

Uvant at familien ikke kunne komme på besøk

Spanskesyken brøt ut i 1918, i sluttfasen av første verdenskrig. Den smittet rundt 500 millioner mennesker på verdensbasis og regnes derfor som en av historiens mest dødelige pandemier. Heldigvis overlevde alle i familien til Petra.

– Det var verre enn coronaviruset, for under spanskesyken var det vel rundt 15.000 som døde i Norge. Men alle i familien til moren min overlevde, sier han.

Petra har bodd på Brumunddal sykehjem i to år, men hun skal ikke ha merket så stor forskjell på livet på sykehjemmet før og etter coronaviruset kom.

– Det eneste er at når man har passert 100 år og blitt voksen så avtar kreftene og alt går nedover. Men det ble nok veldig uvant for henne at familien ikke kunne besøke henne. Nå har det løsnet litt, og for en stund siden fikk vi nærmest spesialtillatelse til å besøke henne på sykehjemmet, sier Sveinung.

Les også: Kopper: Sykdommen som ble utryddet, men fortsatt er fryktet

SE VIDEO: To ulike pandemier tok livet av tvillingbrødrene – med 100 års mellomrom:

Feiret 110-årsdagen utenfor sykehjemmet

For noen uker siden fylte nemlig Petra 110 år. Coronarestriksjonene gjorde at årets bursdagsfeiring ble veldig annerledes enn planlagt.

– Da var vi en gjeng som stod utenfor sykehjemmet og viftet med flagg mens hun så på fra vinduet. Betjeningen på sykehjemmet har vært veldig velvillig og støttet oppom slike ting, sier Sveinung.

Petra har fått mye oppmerksomhet fordi hun er Norges eldste person. I april spurte TV 2 henne om hennes beste tips til et langt liv, og da hadde hun to gode råd å komme med.

– Høll dekk unna tobakk og brennevin, sa hun, og la til:

– Jeg steller med blomster. Når man ser på en pen blomst så blir man glad.

SE VIDEO: Oldemor Connie (106) overlevde corona: – Føler meg heldig:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært