Nazi-tilknyttet mistet jobben som 22. juli-ansvarlig i Trondheim

Anneli Virtanen som programleder i Alternativ medias sending 20. januar i år, samme dag som de publiserte en tidligere samtale med kommuneledere hvor hun hevdet at øksen var fjernet fra studioet. Skjermdump: Alternativ media
Anneli Virtanen som programleder i Alternativ medias sending 20. januar i år, samme dag som de publiserte en tidligere samtale med kommuneledere hvor hun hevdet at øksen var fjernet fra studioet. Skjermdump: Alternativ media
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med egen høyrevridd tv-kanal og tilknytning til nazister hadde Anneli Virtanen ansvaret for stell av minnestedet etter 22. juli-ofrene. Nå er hun sagt opp av Trondheim kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at det ble kjent at Anneli Virtanen hadde mistet sine våpen på grunn av tilknytningen til nazistiske Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR), reagerte hennes jobbkolleger i Trondheim bydrift.

Flere av dem ønsket ikke å ha henne som leder, blant annet fordi Virtanen hadde ansvar for vedlikeholdet av byens minnested for ofrene etter 22. juli-terroren. Fem ungdommer tilknyttet AUF i trondheimsområdet mistet livet under terrorangrepet for ni år siden.

– Hun er formelt oppsagt, bekrefter Einar Aassved Hansen, byutviklingsdirektør i kommunen, overfor ABC Nyheter.

I forrige uke ble hun også ekskludert fra Fagforbundet.

– Det ikke er forenelig med medlemskap å støtte rasistiske, nazistiske eller fascistiske grupper, sier Karin Bøyum som leder organisasjonsavdelingen hos Fagforbundet.

Bøyum påpeker også at Virtanen selv har opplyst at en del av begrunnelsen for oppsigelsen, var ansvaret for minnestedet for ofrene for 22. juli-terroren i Trondheim som driftsleder for «Idrett, park og skog» sin sentrumsavdeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener oppsigelsen er ugyldig, usaklig og krenker ytringsfriheten. Her er det helt klart tatt hensyn til utenforliggende hensyn. Vi er nå i en prosess med Trondheim kommune om dette, sier advokat Brynjar Meling som nå representerer Virtanen, til ABC Nyheter.

Aktiv i nazi-organisasjon

Prosessene mot henne startet før jul da NMR-tilknytningen kom fram i en artikkel på ABC Nyheter. Virtanen er også programleder i høyrevridde «Alternativ media» som publiserer via sosiale media, sammen med sin samboer Ronny Rønning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sendingene deres kobles gjerne innvandring og kriminalitet. De har også benyttet seg av en rekke symboler som Virtanens kolleger har reagert negativt på.

Under et møte med kommuneledelsen hevdet Virtanen at symbolene var fjernet fra studio, men under en sending hvor et skjult lydopptak fra samme møte ble offentliggjort, sitter hun foran en vegg hvor det fortsatt henger øks og kniv (se bilde øverst i saken).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Virtanen hevder at hun aldri har vært tilknyttet nazistiske NMR, bare arbeidet for dem som fotograf og at en av hennes venninner var aktiv. Men i det materiale som det svenske overvåkningspolitiet la fram for svensk domstol i for høst, er det bilder av henne både uniformert og i flaggborgen under en av naziorganisasjonens demonstrasjoner.

Et bilde av henne under NMRs provoserende tog i svenske Ludvika 1. mai 2018, er også publisert ut av nazistenes egen PR-avdeling. Her går hun rett bak en av NMRs forgrunnsfigurer, Pär Öberg, som også skal ha underskrevet et dokument hvor det hevdes at Virtanen aldri har vært medlem eller tilknyttet NMR.

Artikkelen fortsetter under bildet

Her går Anneli Virtanen i NMRs flaggborg (innringet) og i nazistenes uniform for dagen. Mannen foran til høyre med briller er for øvrig Pär Öberg, en av NMRs mest markante profiler og den som hevder at Virtanen aldri har vært medlem. Foto: Nordfront
Her går Anneli Virtanen i NMRs flaggborg (innringet) og i nazistenes uniform for dagen. Mannen foran til høyre med briller er for øvrig Pär Öberg, en av NMRs mest markante profiler og den som hevder at Virtanen aldri har vært medlem. Foto: Nordfront

Våpen med hakekors

Svensk politi har også dokumentert i våpen-saken mot henne, at hun har vært aktiv i NMRs «Kampgruppe 102».

I tillegg har det svenske tidsskriftet Expo publisert hennes bilde av våpen hvor det er inngravert hakekors, et våpen som hun visst nok også skal posere med. Expo har vist bilde av henne med en trøye med NMRs emblem under en demonstrasjon i Stockholm høsten 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også svensk sikkerhetspoliti la fram bilder av henne med NMR-trøye da saken ble behandlet av Stockholms forvaltningsrett før jul (se under).

– Det er hennes atferd og omtale av kolleger i sendingene på Alternativ media som er begrunnelsen for at vi mener hun ikke kan fortsette som leder i Trondheim kommune, sier byutviklingsdirektør Hansen, som fortsetter:

– Det er i tillegg gjort en sikkerhetsrisikovurdering basert på opplysningene om hennes aktiviteter i Sverige som blant annet ABC Nyheter publiserte på slutten av fjoråret. Denne vurderingen konkluderte også med at hun ikke kunne ha den lederstillingen hun var ansatt i.

Advokat Brynjar Meling er ikke enig:

– Vi vil i kontakten med kommunen redegjøre for enhver påstått tilknytning til Den nordiske motstandsbevegelsen/ NMR. Dette er ikke relevant for hennes jobb, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under bildet

Fra det svenske politiets kartlegging og dokumentasjon. Her er Virtanen avbildet med NMR-trøye 25. august 2018 ubnder en nazi-demonstrasjon i Stockholm. Foto: Polisregion Väst, Underrättelseenheten
Fra det svenske politiets kartlegging og dokumentasjon. Her er Virtanen avbildet med NMR-trøye 25. august 2018 ubnder en nazi-demonstrasjon i Stockholm. Foto: Polisregion Väst, Underrättelseenheten

Skjulte opptak

På nettstedet har samboerparet selv publisert et lydbåndopptak fra et møte med de kommunale lederne, hennes arbeidsgivere. Her omtaler hun kolleger som har protestert mot henne som leder og ansvarlig for 22. juli minnestedet, som «de stakkarene» som «sleiker andre i rævva».

Det fremkommer i opptaket også at hun under ansettelsesintervjuet ikke opplyste om sitt engasjement for den omstridte mediekanalen, og at hun fortsatt var ansatt på prøve da tilknytningen til nazist-organisasjonen ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun tar klart avstand fra 22. juli og enhver terrorhandling som enhver måtte ha begått, uansett politisk ståsted, sier advokat Brynjar Meling.

Virtanen har ingen forbindelser til personer som sympatiserer med 22. juli-gjerningsmannen. Hun opplever det som svært krenkende at hennes politiske standpunkt har blitt dratt inn i ansettelsesforholdet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun har fått et tilbud om en annen stilling i Trondheim kommune, sier Hansen.

Men Virtanen har ikke akseptert en ny stilling uten lederansvar innenfor samme fagområde uten reduksjon i lønn.

– Hun takket nei til en annen stilling fordi hun følte det ville være å innrømme skyld når hun ikke har gjort noe galt, sier Meling.

Karin Bøyum fra Fagforbundets sentrale ledelse deltok selv i et telefonmøte hvor Virtanen fikk anledning til å legge frem sin sak etter klager på henne. Dette ble tatt opp og er senere publisert av Virtanen og Rønning på deres nettsted.

– De sa at de ønsket å ta opp samtalen før de skulle i møte med advokat. Det var uproblematisk fordi vi forholder oss til våre vedtekter. At det så blir lagt ut offentlig er spesielt. Jeg har aldri opplevd noe lignende tidligere, sier Bøyum.

Sjelden med eksklusjoner

Det er sjelden Fagforbundet velger å gå til eksklusjon av medlemmer på grunn av tilknytning til høyreekstreme bevegelser eller rasistiske ytringer. Det skal ha skjedd bare en gang i fjor, opplyser organisasjonslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Virtanen ble ekskludert av Fagforbundets forbundsstyre i møte 29. april. Det er begrunnet i vår formålsparagraf som slår fast at vi arbeider for likestilling og likeverd for alle, sier Bøyum som også viser til forbundets paragrafer som slår fast at Fagforbundet skal arbeide for likestilling for alle uavhengig av kjønn, alder etnisk eller kulturell bakgrunn, seksuell orientering, religion livssyn eller funksjonsnivå, samt at det ikke er forenelig med medlemskap å støtte rasistiske, nazistiske eller fascistiske grupper.

– I forkant sjekket vi fakta, både ulike nettsider og hørte på hennes uttalelser. Det er særlig de uttalelser som fremkommer gjennom Alternativ Media som danner grunnlaget for eksklusjonen, sier Bøyum.

– Vi har ikke vurdert om vi kan feste lit til hennes påstand om at hun ikke er medlem av Nordiska motståndsrörelsen, men det er tatt bilder av henne uniformert i deres tog, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Virtanens advokat sier at de også vurderer mulige tiltak overfor Fagforbundet:

– Når det gjelder eksklusjonen fra Fagforbundet så er det en interessant juridisk problemstilling som vi også vurderer. I denne situasjonen med oppsigelse, hadde hun jo nettopp trengt en fagforening, sier Meling.

--

PS: Etter ABC Nyheters avsløring i desember i fjor av at svensk politi hadde fratatt programlederen fire våpen, klagde Ronny Rønning, med Anneli Virtanen som samtykkende, saken inn for Pressens faglige utvalg. De konkluderte i forrige uke med at ABC Nyheter ikke hadde brutt god presseskikk da Virtanen ble navngitt, og nazi-tilknytningen og våpenbeslaget omtalt.