Manshaus: Jeg har forstått noe som andre ikke har forstått

Philip Manshaus i retten torsdag. Fredag fortsetter han sin forklaring.
Philip Manshaus i retten torsdag. Fredag fortsetter han sin forklaring. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Draps- og terrortiltalte Philip Manshaus sa i retten fredag at han følte at newzealandske Brenton Tarrant talte direkte til ham og pekte ham ut.

Tarrant drepte 51 mennesker i angrepet mot to moskeer i New Zealand i mars 2019. Etter å ha lastet ned og lest hans 80 sider lange manifest åtte dager før moskeangrepet i Bærum 10. august, bestemte 22-åringen seg for å aksjonere.

Dagen før hadde han opprettet en profil på datingappen Tinder.

– Den plattformen er kanskje ikke den mest ideelle for å finne seg en slik kone jeg ønsket. Det eneste alternativet til å begå voldelige handlinger var å selv etablere en familie for å bidra til å stoppe den synkende fødselsraten for europeere, sa han til sin forsvarer Unni Fries i Asker og Bærum tingrett.

– Ikke voldsplaner før dette

Dagen da han leste manifestet var også da han først begynte å gjøre seg tanker om å begå noe som helst av voldshandlinger eller aksjoner, forteller Fries til NTB etter at retten er hevet for dagen.

– Han har jo hatt det politiske og ideologiske synspunktet en periode og i økende grad, har jeg inntrykk av. Det har vært en prosess hvor det har endret seg, sier forsvareren.

Hun vektlegger at Manshaus så sent som i 2018 hadde kontakt med en medelev som ikke opprinnelig er etnisk norsk – og omtalte henne som venninne.

– Så det har vært en gradvis endring. Den ideologien har nok blitt betydelig sterkere i månedene før, og da med beslutning om å begå en voldelig aksjon fra 2. august og utover, sier Fries.

Manshaus ble i retten spurt om han noen gang har tenkt at han tar feil i sitt syn på verden.

– Det har aldri streifet tankene mine, lød svaret.

Philip Manshaus er tiltalt for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) samt for terrorangrep mot Al-Noor islamic Centre i Bærum i august i fjor.

En vegg av motstand

I 2018 begynte han på sjølbergingslinjen på Fosen folkehøgskole.

– Jeg var besatt av å etablere et småbruk, få kone og oppdra sunne og friske barn etter mine verdier, forklarte han både skolen og linjevalget med.

Da han kom tilbake hjem til Eiksmarka i begynnelsen av juni året etter, tok han kontakt med sine to eldre brødre og la fram sine nye tanker og ideer for dem.

– Jeg skal innrømme at jeg er ivrig etter å formidle den sannheten jeg mener å ha. Når du møter en vegg av motstand, kan det hende at mennesker som har drevet mye med debatt, blir oppgitt og bruker andre retoriske virkemidler, sa Manshaus.

Han understreket at det aldri var fysisk og ville heller ikke bruke et ord som sinne.

– Det er ikke deres feil, men et resultat av kraftig indoktrinering gjennom skolegang og mediene blant annet, utdypet 22-åringen og la til at han følte han satt på en stor sannhet.

Lastet ned New Zealand-video

Manshaus ble også spurt om videoen Tarrant la ut av sitt angrep i Christchurch, en film han lastet ned.

Fries ville vite hvilke følelser han fikk da han så den.

– Ikke så meget. Jeg har sett andre videoer med voldelig innhold på nettet, svarte han.

Fra vitneboksen sto Manshaus fast ved at han er fullstendig sikker på at de holdningene han har i dag, er korrekte.

– Jeg har forstått noe som andre ikke har forstått. Det mener jeg oppriktig, sa han.

Manshaus' overmann forklarte seg

På slutten av fredagen forklarte Muhammad Rafiq seg. Den 66 år gamle norskpakistaneren overmannet Manshaus i moskeen.

– Jeg holdt ham hele tiden. Han glapp nesten unna tre ganger, og da tenkte jeg at hvis han glapp unna én gang, var jeg død, sa Rafiq.

Rettssaken i Asker og Bærum tingrett fortsetter mandag. Den skal etter planen pågå fram til 26. mai.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært