Serie: Forskere deler sine klimabekymringer

– Jeg må ærlig si at optimismen avtar og smilet i munnviken stivner

Havforsker og forskningsformidler Kikki Kleiven.
Havforsker og forskningsformidler Kikki Kleiven. Foto: Jens H. Ådnanes, Universitetet i Bergen

Kikki Kleiven forsker på havbunnen for å finne vippepunkter fra historien. Kunnskapen skremmer henne. – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene. 

ABC Nyheter har spurt norske klimaforskere innen ulike forskningsfelt hva slags klimarelaterte endringer de har sett i løpet av sin karriere som påvirker dem og bekymrer dem. I det åttende intervjuet i serien deler Kikki Kleiven ved Bjerknessenteret sine tanker.

– De kuttene som skal til er så enorme at det er vanskelig å fatte. Midt oppi dette skal jeg fortelle den positive historien om lille Norge og vår rolle i det. Der må jeg ærlig si at optimismen avtar og smilet i munnviken stivner. Jeg ser med glede på at vi øker våre klimamål og ambisjoner i Norge, samtidig som jeg ser tilbake på de siste tre-fire regjeringene vi har hatt. Nå er vi i 2020 og vi snakker om de samme tingene som vi gjorde i 2008. Når skal Norges utslippskurve knekke?

Havforsker Kikki Kleiven er marin geolog ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret i Bergen, og forsker på hvordan havet påvirker klimaet og blir påvirket av klimaet

– Paradigmet har lenge vært at endringene i et varmere klima går langsomt, at vi ikke får disse hurtige endringene. Men nå ser vi at det skjer hurtigere endringer. For eksempel smelter Grønlandsisen ti ganger raskere nå enn på 90-tallet. Det er ganske dramatisk. På veggen hjemme har du kanskje en dimmer som styrer lyset. Vi ser at klimasystemet har brytere. Du trykker på den, og kommer over på noe som er helt nytt.

Kleiven beskriver seg selv og sine nærmeste forskerkolleger som Indiana Jones på jakt etter spor. De forsøker å finne ut av hvordan verden så ut for tusener og millioner av år siden, andre ganger det var like varmt eller varmere på jorda enn det er nå.

– For oss er sedimentene i havet som en båndopptaker, og kan fortelle oss historier om fortiden. Vi henter opp lange rør fra havbunnen som inneholder materiale som har vært uforstyrret i hundretusenvis av år. Det bruker vi til å rekonstruere et bilde av hvordan klimaet var i fortiden.

Artikkelen fortsetter under.

Havforsker Kikki Kleiven ser mot maskinen som tar opp sedimenter fra havbunnen i et rør, så hun og andre kan studere fortidsklimaet. Foto: Privat
Havforsker Kikki Kleiven ser mot maskinen som tar opp sedimenter fra havbunnen i et rør, så hun og andre kan studere fortidsklimaet. Foto: Privat

De siste tre årene har Kleiven vært del av en forskergruppe som har jobbet intenst med å finne ut av hvordan Grønlandsisen og havstrømmene har endret seg når det har vært varmere klima tidligere.

– Det var heldig at du ringte akkurat i dag. I dag fikk vi akseptert en forskningsartikkel om dette i tidsskriftet Science.

Grønlandsisen har en lysbryter

Kleiven og kollegene hennes har funnet ut at varmt klima har fungert som en lysbryter for Grønlandsisen tidligere. Har snittemperaturen globalt først kommet over et visst nivå, har Grønlandsisen smeltet, og den har smeltet raskt.

– Når temperaturen går over en visst punkt, ser vi at en grense blir krysset. Det blir point of no return for Grønland. Isen smelter, det blir mye ferskvann i havet som forstyrrer havstrømmene, og havnivået stiger. Dette vil øke på etter at vi krysser 1,5 graders oppvarming – noe vi gjør cirka i 2040 – og begynner å nærme oss 2 grader, sier forskeren.

Dataene forskergruppen har brukt i sine studier viser at havnivået steg med to til seks meter i tidligere varmeperioder.

At Grønlandsisen når et visst punkt hvor smeltingen akselerer og ikke bremser opp, er et eksempel på et vippepunkt. Ideen om at vippepunkter finnes i klimasystemer er ikke ny.

– Vi har alltid snakket om disse vippepunktene, selv om vi i våre artikler foretrekker å kalle dem grenseverdier. Vi krysser rett og slett en grense når vi når dem. Det utløser endringer som innebærer en overgang fra en tilstand i klimasystemet til en annen. Våre studier av fortidsklimaet viser at slike vippepunkter har forekommet i tidligere varmeperioder.

Artikkelen fortsetter under.

SE VIDEO: Hva er forskjellen på 1,5 og 2 graders oppvarming?

Frykter fire, store vippepunkter

Kleiven frykter at dagens globale, avanserte samfunn med snart åtte milliarder mennesker kanskje ikke klarer å takle denne typen vippepunkter, at konsekvensene av dem er for omfattende og dramatiske til at vi håndterer dem.

I tillegg til Grønlandsisen, trekker Kleiven fram tre andre vippepunkter som potensielt kan få stor betydning.

– Verdens korallsystem er et av dem. Stigende temperaturer fører til at de tropiske korallrevene dør ut. Dette er avanserte økosystem som ikke lett kan reetablere seg, selv om temperaturen skulle gå ned. Det er ikke en frøbank. Du kan ikke så et enormt korallsystem utenfor kysten til Australia og håpe at det skal begynne å gro.

Omfattende tining av permafrosten i nordområdene er et annet vippepunkt.

– Jeg var på konferansen Arctic Frontiers i Tromsø nylig, hvor vi fikk høre fra reinsdyrgjetere som holder til langt inni Sibir. De forteller at det bobler i myrene der fordi permafrosten tiner. Hele landskapet endrer seg. Det bølger istedenfor å være frosset. Dette vippepunktet kan potensielt føre til enorme utslipp av metangass og CO2, som vil øke den globale temperaturen ytterligere og kanskje gjøre det umulig å bremse oppvarmingen.

Les også: Permafrosten på Svalbard tiner – det er dårlig nytt

Regnskogen i Amazonas er et annet viktig vippepunkt. Avskoging og økt varme fjerner regnskogen i et stort tempo. Den er avhengig av sin egen eksistens for å produsere regnet som gjør skogen levedyktig. Forskere anslår at om 40 prosent av skogen forsvinner, vil den kollapse.

– Da får du mye tørrere forhold i regionen, med gressletter istedenfor skog. Et enormt økosystem med millioner av arter forsvinner, og det vil regne mye mindre. De kommer til å få problemer med tilgang på drikkevann i regionen.

Artikkelen fortsetter under.

Kikki Kleiven på jobb med forskerkolleger fra Chili og Taiwan i 2012. Foto: Privat
Kikki Kleiven på jobb med forskerkolleger fra Chili og Taiwan i 2012. Foto: Privat

– Norge møter seg hardt og brutalt i døra

Stigende havnivå, høyere ferskvannsinnhold i havet, mer CO2 som gjør havet surere. Alt dette spiller inn på økosystemene i havet. I et annet klimaforsker-intervju fortalte Per Arneberg ved Havforskningsinstituttet om hvordan fiskebestandene i havene rundt Norge allerede er i endring som følge av klimaendringer.

– Norge er en nasjon som skal leve av havet. Jeg synes vi møter oss selv rått og brutalt i døra når vi prøver å være oljenasjon og fiskerinasjon samtidig. De to tingene går veldig lite hånd i hånd, sier Kikki Kleiven.

Skal vi verne fisken på lang sikt, må vi slutte å slippe ut klimagasser, og vi må slutte med oljeproduksjon, påpeker hun.

– Derfor følger jeg med fascinasjon hvilke retning partiene velger om dagen, når de for eksempel stemmer for eller imot vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Hva er verdt å ta vare på? Hva skal vi verne? Hva skal vi la ligge i bakken og ikke slippe ut? Det handler om kunnskap, sier Kikki Kleiven.

I tillegg til å forske, jobber Kleiven mye med kunnskapsformidling. Hun underviser studenter ved Universitet i Bergen, og hun reiser rundt i Norge og holder foredrag for alt fra barnehagelærere til næringsforum og kommunepolitikere.

– Jeg tror det er utrolig viktig å få med seg folket. Jeg sier ofte nei til å snakke for Miljøvernforbundet eller på MDGs kick off, for dette er mennesker som har kunnskap og agerer på den kunnskapen. Det er mye mer interessant for meg å snakke for hæren eller fylkestingspolitikere for å gi dem gode verktøy de kan bruke i sine jobber. Vi trenger et nasjonalt kunnskapsløft.

– Ser at verden jeg beskriver er ute å kjøre

Kleiven har holdt foredrag om klimaendringer og konsekvensene av dem i over ti år. Nylig gikk hun inn i noen gamle Powerpoint-presentasjoner for å lete fram noen figurer. Hun ble overrasket over hvor utdatert informasjonen i presentasjonene var.

– Det fikk meg til å gå tilbake og se på de første foredragene jeg holdt tilbake i 2008/2009. Da innså jeg hvor raskt endringene skjer. Før oppdaterte jeg presentasjonene mine med ny informasjon og nye data cirka én gang i året. Nå må jeg oppdatere dem hver måned, av og til flere ganger i måneden. Det skremte meg.

Formidleren beskriver oppdagelsen som en vekker.

– Forskningsmessig vet jeg at endringene går mye raskere nå enn for ti år siden, og at de skjer raskere enn forskere forutså. Likevel ble det veldig ekte for meg når jeg så det så tydelig i mine egne presentasjoner. Jeg sitter og ser at hele den verden jeg beskriver er fullstendig ute å kjøre, i mye større grad enn for ti år siden. Den erkjennelsen tærer på. Den tærer på optimismen min.

Kleiven har alltid sett på seg som en optimistisk klimaforsker. Hun har vært blant dem som alltid har sagt at vi har et handlingsrom. At vi kan løse klimakrisen. Men selv om mange enkeltland og stater gjør mye og får ned utslippene sine, har fortsatt ikke den globale utslippskurven knekket. Den flater ut, men fremdeles slipper vi ut litt mer CO2 hvert år enn det foregående.

– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene, da konsekvensene av dem er enormt store. Men realiteten er at vi ikke har et handlingsrom.

Les de syv første intervjuene i serien:

VIDEO: Se sammendrag av artikkelserien i videoen under:

SE VIDEO: Forskere: Vi kan ikke skamme oss ut av klimakrisen:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag
Siste nytt
14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag
Populært