Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekymret over Forsvarets IT-planer

Cyberforsvarets operasjonssenter, Cyber Defence Operation Center, på Jørstadmoen. Nå ønsker Forsvaret å legge tunge IT-systemer ut på nettet. Illustrasjonsfoto: Anette Ask/ Forsvaret
Cyberforsvarets operasjonssenter, Cyber Defence Operation Center, på Jørstadmoen. Nå ønsker Forsvaret å legge tunge IT-systemer ut på nettet. Illustrasjonsfoto: Anette Ask/ Forsvaret

Forsvaret vil benytte sivile selskapers skytjenester til en rekke IKT-tjenester. NSM frykter det kan gjøre sykehus som bruker samme plattform, til krigsmål.

Denne våren utlyste Forsvarsmateriell (FMA) en konkurranse om hvordan et forsvars digitale infrastruktur bør bygges opp. Vinner ble en allianse bestående av seks sivile IT-selskaper.

Konkret ønsker Forsvaret i større grad å bruke kommersielle skytjenester, altså å legge data og programvare på servere tilgjengelige over internett.

Etter planen legges innen kort tid en svært verdifull kontrakt ut på anbud. Det norske forsvaret skal innen 2025 investere én til to milliarder kroner i skytjenester for ugraderte og lavt graderte tjenester.

I slutten av oktober tok Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) fatt i den planlagte anskaffelsen som de mente er planlagt «tilsynelatende uten at det blir gjort en vurdering av om dette representerer en utfordring ift krigens folkerett».

– Merkelig av Forsvaret

NSMs ansvarlige eksemplifiserte problemstillingen ved å vise til muligheten for en sammenblanding av legitime og illegitime mål, for eksempel «hvis norske sykehus og Forsvaret benytter samme skytjeneste».

– Vurderingene fra NSM synes både gode og riktige, sier folkerettseksperten Mads Harlem til ABC Nyheter.

Han påpeker at etter folkeretten kan et eventuelt cyberangrep på Norge rettes mot militære, uten å ta ut den sivile infrastrukturen. Men det kan bli vanskelig hvis samme leverandør leverer tjenester til både sivile og militære myndigheter.

– Om en motstander vil bry seg om dette, er et annet spørsmål. For uansett er Norge forpliktet til å organisere og planlegge for et slikt skille, og dermed overholde krigens folkerett. Krig vil i dag også kunne skje i cyberspace, påpeker han.

– Jeg synes det er merkelig at Forsvaret i det hele tatt vurderer å ta i bruk skytjenester, men jeg er uansett svært kritisk til at dette skille er mulig hvis man har operatører som drifter både militære og sivile skytjenester sammen, sier Harlem.

Mange sivile bruker skytjenester

NSM understreker overfor Forsvarsdepartementet (FD) at det i Norge bare finnes et fåtall tilbydere av skytjenester, og at det fører til at «flere samfunnsmessige tjenester samles på en, eller et fåtall skyløsninger». (Datert 28. oktober)

For tiden ligger det ute flere sivile anbudskonkurranse på databasen for offentlige innkjøp, Doffin. Både sykehus, Norges Bank, politiet, NAV og Skatteetaten er på jakt etter leverandører på ulike nivå av skytjenester.

I svaret fra FD heter det at «ved utvikling av krigføringsmetoder, eller krigføringsmidler, skal underliggende etater vurdere om disse er i tråd med Norges forpliktelser etter krigens folkerett». Departementet viser også til iverksettingsbrevet til forsvarssektoren for langtidsperioden 2017-2020 og et direktiv fra 2003.

«Om det er behov for å foreta folkerettsvurdering av eventuelle konsepter og virkemidler må vurderes av den enkelte etat», mener FD i sitt svar datert 21. november.

Avdelingsdirektør Hans Robert Bjørnaas i NSM skriver i en epost til ABC Nyheter at de er «tilfreds med at problemstillingen er synliggjort, og at Forsvarsdepartementet har sendt ut denne påminnelsen og presiseringene til aktørene som er relevante for anvendelse av skytjenester i forsvarssektoren».

Bjørnaas sier også at problemstillingen ligger på utsiden av NSMs ansvarsområde, men «vi vurderte likevel problemstillingen som så prinsipielt viktig, at vi ønsket å synliggjøre at vi ut fra dialogen vi hadde med Forsvaret, ikke registrerte at forholdet var adressert».

Omfattende planer for skyen

Da Forsvarsmateriell utlyste sin plan- og designkonkurranse i vår, var man oppstemte over mulighetene.

– I vårt moderne digitale samfunn er det en del likheter mellom våre behov og de vi ser i helsevesenet, finanssektoren og innenfor justis. Ingen er tilfreds med å miste informasjon i dag. Samtidig er det noen områder hvor vi har større behov enn det andre har, sa for eksempel FMAs programdirektør Petter Moe.

Deltakerne i konkurransen var ifølge ham både helnorske og internasjonale selskaper med tilknytning i Norge. I sommer ble vinnerne kåret – en allianse mellom selskapene Sopra Steria, HPE, Microsoft, Pearl Consulting, VMWare og Sap Norge.

Det er svært omfattende systemer som Forsvaret ønsker å legge over på en skytjeneste. I en artikkel på FMAs hjemmesider beskrives omfanget av planene slik: «I plan- og designkonkurransen har Forsvarsmateriell og juryen sett etter et omfang som inkluderer IKT-plattformer for alle relevante formål i Forsvaret, inkludert kommando og kontroll, forvaltning, ERP, kontorstøtte, samhandling og digitalisering. Med andre ord – IKT-arkitektur på tvers av bruksområder».

I anbudet for konkurransen fremkommer det at systemet også er tenkt brukt i felt og sammen med allierte styrker:

«Det er en målsetning å oppnå mer effektiv informasjonsdeling, samhandling og gjennomgående tjenester for nasjonale styrker i operasjoner, samt med aktører i totalforsvaret og allierte».

Etter planen skulle det utlyses en konkurranse om millard-kontrakten for leveranse av skytjenester til Forsvaret før nyttår. Fredag opplyste Forsvarsmateriell at anbudskonkurransen legges ut på nyåret.

«Den korte utsettelsen skyldes at det fra og med utlysning vil kreve mye og hard jobbing over lengre tid av de som ønsker å delta i anbudskonkurransen. Det er unødvendig å lempe dette i fanget på vår(e) fremtidig(e) strategiske samarbeidspartner(e) i selve juleferien. Derfor har vi valgt å offentliggjøre konkurransen etter juleferien, det vil si på nyåret», skriver Petter Moe, direktør for Forsvarsmateriells investeringsprogram MAST, i en epost til ABC Nyheter.

– Manglende kunnskap

Folkerettseksperten Mads Harlem er bekymret fordi både bedrifter og offentlige myndigheter har manglende kunnskap og derfor sjelden tar hensyn til krigens folkerett i bruken av sivile i Forsvaret. Den økende digitaliseringen viktig sivil infrastruktur og oppgaver i Forsvaret, understreker problemet ytterligere.

Harlem viser også til diskusjonene om det norske forsvarets bruk av sivile tolker i Afghanistan som avdekket at det ikke var gjort tilstrekkelige risikovurderinger fra Forsvarets side.

– Å bruke sivile tolker er i seg selv ikke i strid med krigens folkerett. Men tar man dem med i felt og utstyrer dem med uniformer blir de et lovlig mål. På samme måte som at det skal gjøres vurderinger av hva man skal bruke sivile til Forsvaret, må sivilinfrastruktur beskyttes i cyberspace, påpeker juristen med 17 års tidligere fartstid som folkerettsjurist for Røde Kors.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Nye problemer på Drammenbanen og Askerbanen18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama00:40 Tetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18 Medier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48 Erna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31 Telenor oppretter nytt selskap21:18 Christopher Tolkien er død20:41 Nesten ingen snakker om hvitheten i dette landet20:07 Krever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25 Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12 Siv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44 Venstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31 Attenborough advarer om klimakrise18:28 Full stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden
Siste nytt
20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeNye problemer på Drammenbanen og Askerbanen18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama00:40NorgeTetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18SportMedier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48NorgeErna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31PengerTelenor oppretter nytt selskap21:18VerdenChristopher Tolkien er død20:41StemmerNesten ingen snakker om hvitheten i dette landet20:07NorgeKrever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25NorgeForsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12PolitikkSiv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44NorgeVenstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31VerdenAttenborough advarer om klimakrise18:28NorgeFull stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden
Populært