Meny

Apple flytter skytjeneste til Kina

Apple-sjef Tim Cook satser på det kinesiske markedet. En talsmann for Apple forklarer at selskapet hadde to valg: Å innrette seg etter kinesisk lov, eller å legge ned tjenesten. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Apple flytter sine kinesiske brukeres skytjeneste iCloud til Kina. Dermed får kinesiske myndigheter fullt innsyn. Amnesty advarer.

Flyttingen skjer onsdag og innebærer at kinesiske myndigheter også får overrakt de digitale nøklene som trengs for å få tilgang på brukernes innhold, melder CNN.

Flyttingen omfatter Apples kinesiske iCloud-virksomhet tilknyttet brukere bosatt på det kinesiske fastlandet. Selskapet Guizhou-Cloud Big Data (GCBD), som eies av Guizhou-provinsens myndigheter, overtar driften av tjenesten.

– Endringen som skjer med iCloud medfører at Kinas undertrykkende juridiske system gjør det vanskelig for Apple å opprettholde selskapets forpliktelser med hensyn til personvern og sikkerhet, advarer Amnesty International i en uttalelse.

Til nå har kinesiske myndigheter som har ønsket tilgang til data tilhørende Apple-brukere, måttet kaste seg ut i en omfattende internasjonal rettslig prosess og etterfølge amerikansk forbrukerlovverk, påpeker Ronald Deibert, som leder Citizen Lab ved University of Toronto.

– Kinesiske myndigheter trenger ikke lenger forholde seg til dette når iCloud og de kryptografiske nøklene er underlagt kinesisk jurisdiksjon, legger han til, og viser til at man etter kinesisk lov er forpliktet til å overlevere brukerdata til myndighetene når de spør om det.

– Vårt valg var å tilby iCloud i henhold til de nye lovene eller å legge ned tjenesten, svarer en talsmann for Apple.

Amazon og Microsoft har tidligere gjort tilsvarende flytteprosesser.

(©NTB)

Populært