Frigjøringen av Finnmark – i dag er det 75 år siden Kirkenes ble befridd

Se de ukjente bildene fra krigen i Norge

Nordmenn som holdt seg i skjul ble hentet «fra en øy bak de tyske stillingene» fra 1944 til 1945, men det blir ikke opplyst hvilken øy eller hvem personene er.
Nordmenn som holdt seg i skjul ble hentet «fra en øy bak de tyske stillingene» fra 1944 til 1945, men det blir ikke opplyst hvilken øy eller hvem personene er. Foto: NTBs krigsarkiv/ Arkivverket

Denne uka ble det lagt ut 1.300 bilder fra den nazistiske okkupasjonen av Finnmark. Nå ber Arkivverket om hjelp til å tid- og stedfeste dem. – Historisk viktig, sier ekspert. 

25. oktober markeres 75-årsdagen for frigjøringen av de første norske områdene under andre verdenskrig. I den anledning har Arkivverket og NTB scanpix lagt ut 1300 foto fra frigjøringen av Øst-Finnmark.

Men de har et stort problem. Mange av bildene er fra uidentifiserte steder og av ukjente personer. Noe kan man gjette seg til, ut fra plasseringen i negativrullene og enkelte bilder som er identifiserte.

– Det er viktig å få vite hvor og når bildene er tatt, men jeg er ikke lokalkjent i Finnmark så det hadde vært veldig fint å få hjelp, sier fotoarkivar Anette Alsvik i Arkivverket til ABC Nyheter.

– Det er viktig informasjon for en slik historisk kilde. Det øker verdien av kildene å vite hvor, når og hvilken situasjon bildene ble tatt, sier hun.

Se flere bilder på vår ABC Nyheters Facebook-side og kommenter om du kjenner igjen steder!

Saken fortsetter under bildet

«Muligens Berlevåg» er det nærmeste man kommer en stedsangivelse for dette bildet som viser nakne skorsteinspiper og ødelagte kaianlegg etter den tyske tilbaketrekkingen. Foto: NTBs krigsarkiv/ Arkivverket
«Muligens Berlevåg» er det nærmeste man kommer en stedsangivelse for dette bildet som viser nakne skorsteinspiper og ødelagte kaianlegg etter den tyske tilbaketrekkingen. Foto: NTBs krigsarkiv/ Arkivverket

ABC Nyheter publiserer derfor både her og Facebook-sidene enkelte av de ukjente bildene, og ber leserne om bistand.

Alle bildene kan ses på digitalarkivet.no

Bildene er en del av det krigsarkivet som NTB Scanpix avleverte til Riksarkivet i 2000.

– Noen av bildene er kjent fra før og ble brukt som propaganda for Regjeringens informasjonskontor i London. Men noen er ikke tidligere brukt, sier Alsvik.

De fleste av dem er tatt av fotografen Ole Friele Backer som arbeidet som fotograf for Regjeringens informasjonskontor i London. Backer fikk i oktober 1944 ordre om å dra til Finnmark, og han etterlot seg ca. 1000 fotografier.

De belyser sider av historien om Øst-Finnmark under okkupasjonen, ødeleggelsene og frigjøringen.

– Bildene beskriver sentrale hendelser i norsk historie på en unik måte, som man ikke får gjennom andre typer dokumenter. Man kommer tett på historien og folkene som var en del av disse begivenhetene. Vi håper folk vil gå inn og se på bildene, dele dem og bruke dem mest mulig, sier fotoeksperten Alsvik.

Saken fortsetter under bildet

Ødelagte festningsstillinger, «muligens» tatt ved Hamningberg i Øst-Finnmark. Foto: NTBs krigsarkiv/ Arkivverket
Ødelagte festningsstillinger, «muligens» tatt ved Hamningberg i Øst-Finnmark. Foto: NTBs krigsarkiv/ Arkivverket

Arkivverkets fotokyndige har jobbet med disse bildene i flere år, og fortsatt er det 15.000 bilder fra krigsårene og Regjeringens informasjonskontor som ikke er digitaliserte og publiserte. Det er i stor grad snakk om bilder fra London og de norske militære styrkene i Storbritannia.

Arkivverket oppfordrer folk som har opplysninger om hvor bilder er tatt eller hvem som er avbildet, til å ta kontakt på digitalarkivet@arkivverket.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden