Kagge forlag om mulig sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar

Forlaget Cappelen Damm dropper norsk utgivelse av boka til prinsesse Märtha Louises kjæreste Durek Verretts "Spririt Hacking".
Forlaget Cappelen Damm dropper norsk utgivelse av boka til prinsesse Märtha Louises kjæreste Durek Verretts "Spririt Hacking". Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Cappelen Damm stopper utgivelsen av sjamanen Dureks Verrett bok på norsk. Kagge forlag nekter å kommentere om boka nå er aktuell for dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsesse Märtha Louises (48) kjæreste har vært i hardt vær den siste måneden. Med boka «Spirit Hacking» har han massiv kritikk for blant annet å hevde at kreft er selvpåført.

Forlaget Cappelen Damm som skulle gi ut en norsk oversettelse av boken, varslet onsdag at de dropper utgivelsen av den selvutnevnte sjamanen Durek Verrets bok.

Her er det norske bokomslaget til Durek Verretts norske oversettelse som er blitt stoppet. Foto: Cappelen Damm
Her er det norske bokomslaget til Durek Verretts norske oversettelse som er blitt stoppet. Foto: Cappelen Damm

– I kjølvannet av utgivelsen i USA, og debatten som har fulgt, har Cappelen Damm sett behovet for en ny og bredere gjennomgang av manus. Vår konklusjon er at boka ikke burde vært antatt, den vil ikke bli utgitt, og forlaget har orientert rettighetshaverne om dette, skriver forlaget i en pressemelding.

Bakgrunn: Sjaman Dureks bok stoppes

Kan fortsatt bli utgitt

Flere forlag konkurrerte om å få rettighetene til å gi ut boken på norsk.

At Cappelen Damm nå velger å droppe boken, betyr ikke at den kan komme ut med norsk oversettelse.

– Vi har stoppet utgivelsen, ut over det ligger dette nå i rettighetshavernes hender, skriver kommunikasjonssjef i Cappelen Damm, Tone Hansen i en SMS til ABC Nyheter.

Andre norske forlag har dermed muligheten til å «kjøpe» rettighetene til «Spirit Hacking» av Durek Verrett.

ABC Nyheter har kontaktet flere forlagshus for å undersøke om de ser på muligheten til å gi ut boka.

– Boka er uaktuell for oss, sier forlegger Arno Vigrestad i forlaget Vigrestad og Bjørke til ABC Nyheter.

– Er det vanlig av et forlag å droppe en bok så tett på utgivelsesdato?

– Jeg kan ikke huske at det er skjedd. Det må i så fall være lenge mellom hver gang, svarer forleggeren i Vigrestad Bjerke.

Kagge vil ikke kommentere

ABC Nyheter har også snakket med forlagssjef Jorunn Sandsmark i Kagge forlag. Hun vil ikke si noe om boken kan være aktuell for Kagge forlag:

– Nå som Cappen Damm har droppet boken til Durek Verrett. Kan det være aktuelt for Kagge å gi ut boken?

– Ingen kommentar, svarer forlagssjef Jorunn Sandsmark i Kagge forlag til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har også prøvd å få en kommentar fra forlagene Aschehoug, Gyldendal og Petter Stordalens Strawberry Publishing. Ingen av forlagene har besvart ABC Nyheters henvendelse.

– Skadelig

VG har vært i kontakt med forlagssjef Knut Ola Ulvestad i Cappelen Damm. Han var sjokkert over innholdet i boken.

– Det at vi stopper boken, handler mer om det etiske og det å tenke med hjertet, fremfor den juridiske siden i dette. Det handler om å ta det riktige valget. Da jeg i forrige uke leste gjennom den norske oversettelsen og fant partiene som omhandler årsakene til kreft og behandlingsmåter, så ble det umulig å utgi denne boken. Hvis dette leses bokstavelig, kan det jo rett og slett være skadelig, sier forlagssjef Knut Ola Ulvestad til VG.