Prinsessen hevder pressen driver med «halvsannheter»

Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om

<p>Sjaman Durek er i hardt vær etter flere sjokkerende påstander. Prinsesse Märtha Louise tar kjæresten i forsvar og hevder pressen kommer med halvsannheter.</p>
Sjaman Durek er i hardt vær etter flere sjokkerende påstander. Prinsesse Märtha Louise tar kjæresten i forsvar og hevder pressen kommer med halvsannheter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Prinsesse Märtha Louise tar kjæresten og den selverklærte sjamanen Durek Verrett i forsvar, og hevder at pressen driver med «halvsannheter» i omtalen av ham. Det får Redaktørforeningen til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har det stormet rundt prinsesse Märtha Louises (48) nye kjæreste, Durek Verrett (44).

Nå tar Märtha Louise (48) kjæresten i forsvar i Instagram-kommentarer, under et innlegg der prinsessen reklamerer for «sjamanen» sin nye bok «Spirit Hacking».

En bruker skriver: «Sjarlatan bløffmaker løgner det er han».

Märtha tok til motmæle til kritikken som haglet på Instagram. Foto: Skjermdump / Instagram
Märtha tok til motmæle til kritikken som haglet på Instagram. Foto: Skjermdump / Instagram

Brukeren får svar av prinsessen personlig:

– Hvordan vet du det? Har du fulgt med på podcastene hans og hørt hva han har å si, eller dømmer du ut fra halvsannheter i media?

– Godt dokumentert

Flere reagerer på Märthas svar. Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun K. Nybø, mener artiklene som norsk presse har laget på sjaman Durek er godt dokumentert.

– Jeg har forståelse for at prinsesse Märtha Louise reagerer på den til tider svært nærgående dekningen av omstendigheter rundt hennes forhold til Durek Verrett. Men prinsessen bør tenke seg om før hun beskylder mediene for «halvsannheter». Særlig når det hun kaller halvsannheter faktisk er godt dokumentert, sier Nybø til ABC Nyheter.


Også Rune Ottosen, professor i journalistikk ved OsloMet reagerer på prinsessens «halvsannheter»-uttalelse.

– Her må Märtha være mer konkret og begrunne hva hun mener er halvsannheter. Mitt inntrykk er at disse sakene er basert på direkte sitater, opptredner og hans egen bok. Da blir det for «billig» å avfeie det hele som halvsannheter, sier Ottosen til ABC Nyheter.

Oppsiktsvekkende påstander

Durek Verrett har kommet med flere påstander den siste måneden, som har provosert mange.

Nylig gav han et intervju med den irske TV-kanalen Virgin hvor han hevdet at han kan «rense» kvinner som har hatt mange sexpartnere. Startsiden var først til å omtale dette intervjuet.

– Det er visse avtrykk som kvinner får innsiden av vagina når de har for mange sexpartnere. Det trenger de å rense ut. Det tilbyr jeg øvelser for, sa Verrett.

Uttalelsen avstedkom sterke reaksjoner fra norske fagmiljø.

– Det er feil. Hva får et menneske til å si noe sånt? Nå er vi langt inne i fantasiland. Dette er fremmed fra en vitenskapelig forståelse av kroppsfunksjoner, anatomi og vitenskap, sier professor Esben Esther Pirelli Benestad ved Universitet i Agder til Startsiden.

Også kjendislege Wasim Zahid reagerte kraftig på Sjaman Dureks påstander, og laget en video på YouTube hvor han radbrekte sjamanens påstand.

– Det verste er jo kvinnesynet som fremmes. Hvorfor skal det være så farlig for akkurat kvinner å ha mye sex? Hva med menn? Og hvem skal avgjøre hva som er et passende antall sexpartnere for en kvinne, utdypet han til Dagbladet.

Intime sex-detaljer

I forrige uke gikk sjaman Durek langt i beskrive intime detaljer sex-detaljer fra samlivet med prinsesse Märtha Louise. At flere norske medier gjenga de intime detaljene i sin helhet vekket harme hos pressenestor Per Edgar Kokkvold, som mente mediene gikk for langt.

– Prinsessen har skaffet seg en mann som bør beskyttes mot seg selv. Det betyr ikke at pressen kan gjengi slike detaljer. Selv om de kongelige er de mest offentlige personene som finnes, og må dertil tåle mer enn andre må det også settes en grense for hva som kan omtales i det offentlige rom, sa Per-Edgar Kokkevold til ABC Nyheter.

– Kreft er selvpåført

I sjaman Dureks nye bok «Spirit Hacking» kommer snart i norsk utgave, og Dagbladet anmeldte boken denne uka, med utgangspunkt i den engelske originalversjonen. Anmelder Cathrine Krøger kaller boken en gal manns tale og gir den terningkast 1.

Dagbladet skriver at han i boken blant annet hever at kreft er selvpåført, men kan tilby behandling ved å spørre kreftsyke «Why do you want this cancer?»

Videre skriver Dagbladet at Durek Verrett innrømmer at noen da blir opprørt, men at dette er langt enklere med barn som har påført seg selv kreft. De svarer ærlig og redelig: «Fordi jeg ikke ønsker å være her lenger».

ABC Nyheter har vært i kontakt med Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen. De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Personvernpolicy