AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt

I 30 år har AUF-hateren som denne uken ble dømt til seks månders fengsel, plaget og truet folk. Mye tyder på at han snart vil være tilbake i en rettssal. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
I 30 år har AUF-hateren som denne uken ble dømt til seks månders fengsel, plaget og truet folk. Mye tyder på at han snart vil være tilbake i en rettssal. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 61 år gammel oslomann er denne uken dømt til seks måneders fengsel for hatmeldinger og trusler rettet mot to AUF-ledere og andre. Han har holdt på siden 80-tallet, og har samme diagnose som terroristen Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakker med avføring, dødstrusler, skyting og trusler mot uskyldige barn.

Lista er lang for den 61 år gamle oslomannen som denne uka ble dømt for trusler mot blant annet AUF-politikerne Mani Hussaini og Ina Libak.

Den første dommen i en straffesak fikk 61-åringen allerede i 1984. Den omhandlet «bare» brudd på vegtrafikkloven.

Men etter den tid har han fått ytterligere åtte dommer, som dekker alt fra umotivert skyting med gevær til spritsmugling.

En gjennomgang av dommene viser at tilsammen 48 navngitte personer har vært utsatt for vold eller trusler fra ham, fått tilsendt søppel eller avføring, siden 1990. I tillegg har en lang rekke andre ansatte ved institusjoner, bedrifter eller organisasjoner fått føle hans irrasjonelle vrede.

Breivik-diagnose

Mannen fikk allerede i 2000 diagnosen «dissosial personlighetsforstyrrelse», som terroristen Anders Behring Breivik fikk i 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den snart tyve år gamle rettspsykiatriske erklæringen slås det fast:

«Han viser asosial holdning ved å ikke følge vanlige normer og væremåte, opptrer rettshaverisk og tar loven i egenhånd». Og videre: «Han mangler evne til impulskontroll, bremsemekanisme og konsekvenstenkning. Han opptrer projiserende og viser ikke anger eller skyldfølelse».

Han er født i 1958 og bor for tiden på Oslos østkant, men har vokst opp utenfor hovedstaden. 61-åringen har tre barn med to ulike kvinner fra mer enn fjorten år tilbake. I de første dommene har han jobb som budbilsjåfør, men omtales senere som arbeidsløs og i siste dom uføretrygdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjøt mot tilfeldig sjåfør

Første gang han havnet i medias søkelys ble han omtalt som «drosjehateren». Det var etter at politiet på Lambertseter måtte rykke ut i 06-tiden 1. nyttårsdag 1989 da det var skutt mot en tilfeldig drosje fra en bopel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da politipatruljen rekonstruerte kjøreruta kl 06.20 og kjørte etter drosjen, ble det skutt på nytt. I forhør forklarte den da 30 år gamle mannen at han hadde vært på byen og drukket en del vin før «han opplevde en ubehagelig episode i drosjekøen» da en taxi hadde tatt opp en person han mente hadde sneket i køen.

«Da han kom hjem hadde han satt seg i stuen med et glass vin da det plutselig "klikket for ham" og han ville ødelegge en drosjebil», heter det i et referat fra avhør med ham.

Han hadde tatt et salonggevær og skjøt mot en tilfeldig drosje fra vinduskarmen. To av skuddene traff drosjen mens sjåføren satt i bilen. Retten vurderte det slik at skytingen pågikk i minst en halv time og «ikke kan ansees å ha hatt karakter av en ren impulshandling i et akutt anfall av sinne».

Han ble i 1990 dømt til seks måneders fengsel hvorav 120 dager betinget (allerede sonet i varetekt), samt erstatninger til både drosjesjåføren og bilens eier. I tillegg fikk han to års prøvetid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lan Marie Berg utsatt for grov netthets og trusler

Banket sykepleiere

Tre år senere blir han dømt for vold og trusler mot fire ansatte ved Ullevål sykehus begått i prøvetiden. Hans daværende gravide samboer ble på våren 1991 fraktet til gynekologisk avdeling etter ukontrollerte blødninger, mens han selv var på byen og handlet, spiste og drakk vin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han kom til sykehuset nektet de ansatte å opplyse ham om samboerens helsetilstand, noe han heller ikke hadde juridisk rett til. Mannen svarte med å slå til en av sykepleierne som falt på gulvet, og så sparke henne i underlivet. En annen pleier ble også slått, mens han tok strupetak på en tredje. En lege som kom til ble to ganger slått i ansiktet med knyttet hånd.

I sin forklaring hevdet oslomannen at personalet hadde angrepet ham.

Da han i januar 1993 ble kjent med tiltalen mot ham, sendte han brev til sykehusdirektøren med trusler mot de fire fordi han ikke ville la seg «trakassere av rotter ansatt ved Deres sykehus». Han skrev også:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg har derfor mange år foran meg til bl.a. å forfølge Deres sykehus, noe jeg vil prioritere».

Samme høst fulgte han opp med å sende tolitersbokser med ekskrementer til tre av de ansatte. Den fjerde ble oppringt om natten med beskjeden: «Du skal drepes».

Retten fant «ikke noe særskilt å anføre» i formildende retning. Han ble dømt til 10 måneders fengsel hvor halvparten ble utsatt med en prøvetid på to år.

21 fornærmede

10. desember 1998 har statsadvokatene en ny tiltale klar. Nå gjelder det ikke lenger perifere personer som uskyldige drosjesjåfører eller sykehusansatte, men i større grad naboer og tidligere venner. Tiltalen har åtte hovedpunkt og en lang rekke underpunkt. Det er snakk om hele 21 fornærmede, hvorav én inkluderes i en tilleggsuttalelse like før saken skal opp til doms sommeren 2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er snakk om både vold og trusler. De første episodene daterer seg til våren 1997, mens det ekskalerer etter at samboerskapet opphører sommeren samme år, og han nektes kontakt med sine to barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke saker knytter seg til den tidligere samboeren, hennes advokat og nærmeste familie. Det er alvorlige trusler han kommer med, den tidligere svigerfaren skal dø, eks-samboeren og advokaten hennes skal mishandles, mens tidligere venner skal «pines og plages.

Også nå er det flere som mottar avføring fra ham. En tidligere venn fikk tilsendt bilder av dattera tatt på Akerhus en 17. mai hvor det var satt et kryss og skrevet «DØ» over henne.

I retten forklarte han seg med at han de siste årene hadde følt seg «besatt av djevelen», men samtidig at den tidligere svigerfamilien hadde «fått som fortjent».

Da en tidligere kollega var på politihuset for å anmelde trusler ringte oslomannen, og kollegaen lot en politibetjent overhøre samtalen hvor mannen blant annet uttalte:

«Nå er det full krig, jeg skal knuse hvert bein i kroppen på deg, dessuten hjelper det ikke at du har gått til purken».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den senere pågripelsen av ham hadde vært dramatisk og det hadde vært nødvendig med håndjern, kunne betjenten fortelle retten.

«Spesiell sak»

To rettspsykiatrisk sakkyndige og mannens første advokat har valgt å trekke seg fra saken fordi de har mottatt pakker med avføring. I tillegg har han sendt et brev til Oslo ligningskontor som han kranglet med og hyllet en meget omtalt episode i Hjelmeland barnehage hvor en bevæpnet mann tok 26 barn og 10 voksne som gisler. Han mente dette var «det største som har skjedd i Norgeshistorien» og «la det for guds skyld skje igjen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dommen konkluderes det naturlig nok med at saken er spesiell, men også noe overraskende at «en ubetinget straff i dette tilfellet vil være nyttesløs».

Det påpekes samtidig at mannen tar loven i egne hender når han føler seg urettferdig behandlet og kommer med «grove og skremmende trusler». Likevel mener dommerne at han «kan hjelpes gjennom et behandlingsopplegg» til å «lære seg til å forstå at samfunnet og andre mennesker ikke alltid tar feil».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han dømmes 21. juni 2001 til ett års fengsel som utsettes med to års prøvetid under vilkår av at han går til psykiatrisk behandling. I tillegg ilegges han fem års sikring.

Dømmes for rasisme

Før sikringsperioden har utløpt – sommeren 2004 – er han tilbake i retten, nå som arbeidsløs sosialhjelpsmottaker og 46 år gammel. Nok et samboerskap har gått fløyten og han nektes nå også kontakt med sitt tredje barn.

Mye av aggresjonen rettes denne gangen mot ansatte i barnevernet og kommunenes hjelpetjenester. Det kan også synes som om han har blitt grovere i sine trusler, inkludert drapstrusler.

En kvinne får for eksempel beskjed om at «fitta di skal vrenges med hakapikk». Han lover at barnet skal lære «å hate negere» og en legesekretær får beskjeden «KOM DEG HJEM TIL SVARTELAND DIN JÆVLA DEGOS!». I tillegg sender han flere pakker med sauemøkk og egen avføring til utvalgte hatobjekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang fremkommer det i en tiltale noe som kan ligne en politisk ytring. I et brev som også inneholder et norsk flagg tilgriset med avføring skriver han:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Leve George W. bush. Lev Amerika. Død over Iraqe».

En ansatt tilknyttet Kriminalomsorgen som hadde jobbet med ham etter sikringsdommen i 2001, fikk tilsendt avføring og et tilgriset flagg etter at det ble meldt fra til politiet om at vilkårene var brutt. I tillegg hadde han heller ikke gjennomført den pålagte psykiatriske behandlingen.

I retten erkjente han alle de 22 straffbare handlingene i tiltalen, men sa også at han var «glad og stolt over det han har gjort» og angret ikke noe.

Nå blir han dømt til 8 måneders fengsel, men at halvparten utsettes med en prøvetid på to år. Han ilegges ikke sikring og heller ikke behandling ettersom det ikke «foreligger et behandlingsopplegg som er tilstrekkelig konkretisert».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smuglet vodka

Heller ikke før neste dom faller mot ham, er prøvetiden ute. Allerede i september 2005 står han for retten tiltalt for nye trusler og mer avføring sendt i posten.

De tidligere vennene har også denne gangen fått unngjelde, sammen med ansatte i barnevernet. Truslene er nå koblet til at oslomannen har «alliert seg med noen utlendinger som skal komme og ta dem».

Retten slår fast at det har vært umulig å samarbeide med ham, og at «han er selv årsak til de problemer han får med kontakt med barnet». Det blir ikke vurdert forvaring, men han forbys å kontakte de fornærmede. Han dømmes til ett års fengsel hvor halvparten gjøres betinget av at han fortsetter psykiatrisk behandling. prøvetiden settes til fem år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2012 blir han tatt på vei fra danskebåten med en liter vodka over tillatt kvote. Hvordan han reagerer på den mikroskopiske forbrytelsen, er beskrivende. Han avslo et tilbud om et forenklet forlegg på 300 kroner fordi «han regnet med at saken ville bli henlagt», opplyste tollinspektøren som sjekket ham i retten. Denne provoserende begrunnelsen gjør at han i stedet ilegges en bot på 500 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Facebook fjernet selv den terrorsiktedes konto

Trusler mot NRK-journalist

Da dommen falt denne uken hadde han ennå ikke startet å sone en dom fra 2018. Da ble han dømt til 55 dagers fengsel for trusler mot blant annet en av NRKs tidligere USA-korrespondenter.

På hennes facebookside hadde han skrevet «jeg har faktisk økonomi til å betale utlendinger for å voldta deg, slik de gjør med tusenvis av europeiske kvinner. Det du er kan sies på en måte: EN MOTBYDELIG HOREFITTE!».

I tillegg sendte han brev (med avføring) til to inkassoselskap hvor det også ble fremmet trusler.

For retten påstå han at meldingen til NRK-journalisten var et ledd «i en pågående konflikt» som følge av sitt politiske engasjement. Han fortalte også at han deltok i flere facebook-grupper «som ytrer seg på denne måten», og at hensikten hadde vært å skape frykt og redsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Han håpet at formuleringen med å betale noen for å voldta ville virke sterkere enn å bare skrive "tulling" eller "drittsekk", som han synes ville være for enkelt og gammeldags».

Heller ikke denne gangen kan retten finne «nevneverdige formildende omstendigheter», selv om forsvareren mente han hadde handlet i berettiget harme.

Tiltalen i denne saken ble tatt ut 3. mars 2017. De straffbare kommentarene han kom med mot tidligere AUF-leder Mani Hussaini startet 14. juni 2017, noe som vel kan tyde på at norsk rettsvesen ikke har sett det siste av den nå 61 år gamle mannen.