60-åring tiltalt for grovt hat mot AUF-ledere

Torsdag starter rettssaken mot en 60-årig oslomann som blant annet har sendt hatefulle ytringer til de to AUF-lederne Mani Hussaini og Ina Libak
Torsdag starter rettssaken mot en 60-årig oslomann som blant annet har sendt hatefulle ytringer til de to AUF-lederne Mani Hussaini og Ina Libak Foto: NTB scanpix

Mannen sendte trusler og hån til AUF-ledere som Mani Hussaini og Ina Libak. I tillegg slo han sin egen sykepleier og kalte henne senere «den muslimfitta».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag starter rettssaken mot den 60 år gamle nordmannen. Han står tiltalt for å ha kommet med en rekke hatefulle ytringer mot ledende figurer i AUF, og grov vold mot kommunale pleiere.

Fra sommeren 2017 til mai året etter la han ut en rekke innlegg på forskjellige Facebook-sider med svært støtende innhold.

– Jeg har ingen kommentarer i denne saken nå, svarer mannens forsvarer Henrik Boehlke en henvendelse fra ABC Nyheter.

I påtalemyndighetens tiltale fremkommer det at klientens første innlegg var rettet mot Mani Hussaini, som da var leder for AUF.

Hussaini ble blant annet kalt «jævla asylknuller», og i sammenheng med en hyllest av den norske terroristen som drepte 77 mennesker i 2011, skriver mannen til den unge politikeren: «Du er også snart ferdig».

Strafferammen i tiltalen mot 60-åringen er tre års fengsel. Det er satt av to dager til forhandlinger ved Oslo tingrett.

Hyller terroristen

I mai 2018 sendte han en personlig melding til Ina Libak som var nestleder i AUF og en av de som overlevde terroren på Utøya, hvor det blant annet sto:

«Anders Behring Breivik gjorde en kjempejobb. Godt gjort. Hva skulle vi gjort uten han. Håper han gjentar sine bravader så vi blir kvitt asylelskere på utøya».

I 2018 gikk Hussaini av som AUF-leder og Libak overtok da posten.

Også tidligere i år har det vært ført saker om hatefulle ytringer. En mann i 50-årene fikk for eksempel 18 dagers betinget fengsel og 15.000 kroner i bot for hets mot samer, mens en 70 år gammel kvinne fikk 24 dagers fengsel og 10.000 i bot for rasistiske utsagn mot samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali.

Den siste nevnte saken skal behandles av Høyesterett i forhold til rettsanvendelse og straffeutmåling i januar 2020, opplyser kvinnens advokat Laila Kjærevik.

Den 60 år gamle Oslo-mannen har i tillegg til hat sendt flere pakker med avfall og håndskrevne trusler. Høsten 2017 sendte han en pakke med søppel og sigarettsneiper til en kvinne som er samboer med en internasjonalt anerkjent norsk popartist.

På en håndskrevet lapp som fulgte med, ble hun omtalt som «jævla utlending». 60-åringen skrev også at «du og resten av degosene er nå nøye kartlagt. Vi starter med søppel til deg og øker suksesivt. Leve sian, leve Trump!» fremkommer det i politiets tiltale.

– Truer demokratiet

En annen som fikk en pakke med samme innhold, var redaktør Erik H. Sønstelie i Oppland Arbeiderblad. Han hadde like før skrevet en lederartikkel i avisen hvor det ble tatt avstand fra organisasjonen SIAN.

Også her fulgte det med en håndskrevet lapp: «Jævla asylelsker. Ta med deg horekona di og drukne dere i middelhavet sammen med alle asylbarna. Da skal du få en dau asylsøker på grava di. Leve SIAN, leve Breivik, leve Storhaug, leve Trump. Død over deg, afganere og syrere. Der driten kommer fra, skal driten sendes. Til deg!!!»

– Det var en spesiell pakke som kom. Jeg var ikke hjemme så det var familien som mottok den. Det var egnet til å skape frykt. Vi tok den med til politiet som åpnet den, sier Sønstelie til ABC Nyheter.

Redaktøren forteller at den kom i kjølvannet av en lederartikkel han skrev i Oppland Arbeiderblad til forsvar for ytringsfriheten og mot organisasjonens SIAN som hadde avholdt en demonstrasjon på Gjøvik.

– I ettertid kom det en rekke trusler, sms-er og brev. I tillegg kom det en rekke falske påstander mot meg i nettaviser og på ulike nettsteder, blant annet nyhetsnettstedet Resett som som senere ble dømt i PFU.

– Slik adferd truer vårt demokrati. Man skal bruke ytringsfriheten, men ikke til å innskrenke den for andre, det være seg for journalister eller andre. Det kommer nå flere slike saker. Jeg er glad myndighetene har grepet fatt i dette. Nå er det opp til retten å vurdere disse utsagnene, sier Erik H. Sønstelie.

Organisasjonen Leger uten grenser ble også lagt for hat av 60-åringen. De fikk samme høst tilsendt to pakker med sigarettsneiper og meldinger som «mitt hjerte varmes av drukning i middelhavet la død og fordervelse ramme dere kommunistleger. Leve Breivik! Leve Sylvi Listhaug! Leve SIAN».

Fra november 2017 til april 2018 fikk også Deichmanske biblioteks filial på Lambertseter flere meldinger med «krenkende og sjikanerende innhold», ifølge tiltalen.

Trussel om skyting

I tillegg til den lange rekken med hatefulle ytringer, er 60-åringen også tiltalt for å ha slått en sykepeleier etter at hun hadde stelt sårene hans.

Han er smittet med gule stafylokokker (MRSA) og utstyret som ble brukt for å verne pleieren mot smitte, ble kastet i hennes ansikt. Samtidig skal han også ha truet med å skyte både henne og en assistent.

Noen måneder tidligere hadde han sendt følgende til hjemmestjenesten i bydelen:

«Mine MRSA bakterier er gratis til : norsk folkehjelp, røde kors, NOAS, leger uten grenser, antirassisk senter, unicef, kirkens bymisjon osv. Dette er institutter som har status som terroristorganisasjoner forde de loser, finansierer asylpakket til norge. Oslo politikammer og kripos vil også bli tilført doser av innsausete kompresjonsbandasjer. Jeg har flere. DA ER BAKTERIEKRIGEN I GANG FRA I MORGEN».

Etter truslene om skyting stanset bydelen sine hjemmetjenester hos 60-åringen. Han svarte, opplyses det i tiltalen, med å sende denne meldingen:

«Nå er krigen et faktum. Dere skal få like mye drit som gamle oslo barnevernstjeneste fikk i perioden 1998 til 2003, hvis ikke den muslimfitta ber meg om unnskyldning. Leve Breivik».

Og en måned senere fikk bydelen denne beskjeden på epost:

«negere har ikke noe å gjøre hos en norsk hjemmetjeneste. send dem ut.»

Personvernpolicy