– Rimelig frekt å levere regning på reise du ikke har vært

<p>Revisorforeningen tviler på at Hege Haukeland Liadal (midten) har misforstått når hun har levert inn reiseregningene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix</p>
Revisorforeningen tviler på at Hege Haukeland Liadal (midten) har misforstått når hun har levert inn reiseregningene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Revisorforeningen mener Stortingsrepresentantene bør levere reiseregningene for godkjenning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kveld avslørte Aftenposten at Ap-topp Hege Haukeland Liadal hadde levert reiseregninger til Stortinget, uten å ha vært på reise. Ved ett tilfelle oppgir hun ifølge avisa å ha hatt medievakt for partiet i Oslo, og krever refusjon for en pendlerreise fra Haugesund til Oslo. I realiteten var hun på Beyoncé-konsert i København.

Bakgrunn : Ap-topp leverte fiktive reiseregninger til Stortinget

– Jeg har oppdaget feil, og det beklager jeg. Det er jeg lei meg for, og i tråd med at jeg har tatt kontakt med reisekontoret og oppklart der det har oppstått feil, betaler jeg det tilbake, sier hun til Aftenposten.

Liadal legger til at reiseregningssystemet er vanskelig å forstå og at «det ikke er alt som er like åpenbart alltid».

Må ta tak

Administrerende direktør Per Hanstad i Revisorforeningen er oppgitt. Hanstad sier til ABC Nyheter at han ikke vet hva han skal tro. Den forrige runden med Helge André Njåstad (Frp) utløste så mange reaksjoner, debatter og uttalelser fra presidentskapet at han ventet det ville bli tatt tak. Nå spør han seg hvor mange runder som må til før Stortinget tar grep.

Stortingsrepresentantene er ikke så spesielle at de ikke skal klare dette. De lever ikke opp til tilliten. Dette er tredje saken på kort tid, selv om de er forskjellige. Det fremstår som om tiden er overmoden for å gjøre noe med det, sier han til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under)

Nei, det er ikke vanskelig å fylle ut en reiseregning riktig, mener administrerende direktør Per Hanstad i Revisorforeningen. Foto: Sverre Jarild
Nei, det er ikke vanskelig å fylle ut en reiseregning riktig, mener administrerende direktør Per Hanstad i Revisorforeningen. Foto: Sverre Jarild

Reagerte også sist: Revisorene mener Helge André Njåstads bruk av reiseregninger svekker Stortingets tillit

Revisorforeningen har foreslått at Stortinget innfører en rubrikk i reiseregningene hvor representantene må svare ja eller nei om reisen også hadde et privat element. Dersom svaret er ja, mener foreningen at det må skrives en begrunnelse for hvorfor reisen likevel er relevant for Stortinget.

Bakgrunn : Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter

Kan innføre attestestering

– En annen ting er å innføre en atteststasjon fra gruppeleder eller andre overordnede. Før måtte representantene gå på reisekontoret for å få reiseregningene godkjent.

Han legger til at Stortinget, som andre organisasjoner, har plikt å legge til rette slik at systemet ikke unødvendig frister folk til å jukse.

– Store firma jeg vet om som har betydelig større antall reiseregninger enn Stortinget, men klarer likevel å ha orden. Nå er det tre slike tilfeller i Storinget bare siden november, og da tenker jeg at her må det tas grep. Presidentskapet har et ansvar for at noe blir gjort.

Skjedde ikke: Keshvari skal ha fått penger for tur til Voss som aldri fant sted

– Men Liadal sier at systemet er komplisert og ikke lett å forstå. Kan det ikke være så enkelt?

– Nei, svarer Hanstad kontant. – Slik jeg har forstått det er det ikke komplisert i det hele tatt. Ser du på tilfellene vist til i saken, så er det vel ikke kompleksitet som gjør at du fører opp en reise du ikke har gjort.

Hanstad mener det kan fremstå som bevisst fordi det er snakk om godtgjørelse for kilometer og diett, som ikke krever kvitteringer.

Tillitsbasert : Reiseregninger i Stortinget: – Vi må gjøre oss tilliten verdig

– At hun har visst at dette er feil mener jeg er ganske åpenbart. Det er ikke mer komplisert for Stortinget enn for andre.

– Hvor vanlig er slikt i det private?

– Jeg tror ikke du finner slikt i privat sektor fordi du alltid har en overordnet som skal godkjenne regninger, det har du i forvaltningen i staten også. Du kan ikke komme til sjefen med en reise du ikke har vært på, da er du rimelig frekk for sjefen vet jo som regel at du har vært på reise.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden