Meny

Cappelen ville lure Jensen i felle

Gjermund Cappelen og forsvarer Benedict de Vibe i retten. Onsdag forklarte Cappelen seg om de såkalte Ila-samtalene. Foto: NTB scanpix
I tre samtaler med politiet ba Gjermund Cappelen om å få slippe ut av fengsel for å ta lydopptak av samtaler med politimannen Eirik Jensen.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Kvelden 19. desember 2013 ble Gjermund Cappelen, kona og hans eldste sønn pågrepet av politiet i deres bolig i Asker.

Politiet hadde snaut 24 timer tidligere fingert et innbrudd i et av Cappelens hasjlagere og tatt med seg 109 kilo hasj og 68.850 kroner. Meningen med aksjonen var å skape kaos i bærumsmannens nettverk.

Cappelen bet på agnet og trodde at hasjen var stjålet av andre kriminelle.

Han kontaktet flere personer i nettverket for å fortelle at hasjen på flere millioner kroner var borte. Samme dag kontaktet han også politimannen Eirik Jensen for å få til et møte. De to møttes et sted i Oslo mens politiets spanere fulgte med.

Hva det ble pratet om på møtet, er ikke Cappelen og Jensen enige om i retten. Jensen mener Cappelen snakket om at en venn hadde blitt frastjålet hasjen, mens Cappelen mener han snakket om at hans egen hasj var borte.

– De traff et ømt punkt

Onsdag fortsatte aktor Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten sin utspørring av Cappelen om de såkalte Ila-samtalene. I starten av januar 2014 ble bærumsmannen oppsøkt av to politimenn mens han satt i varetekt.

SPANINGSVIDEO: Eirik Jensen og Gjermund Cappelen møttes etter at politiet i all hemmelighet hadde tømt et av hans hasjlagere. Foto: Skjermdump / Politiet

I disse samtalene snakket narkotikasmugleren Cappelen for første gang om sitt påståtte samarbeid med Jensen.

– I den situasjonen jeg var i, så jeg ingen annen utvei enn å samarbeide. Det var slik jeg tenkte. Det var en krevende situasjon med øvrig familie. Det var en krisesituasjon. De traff et ømt punkt, sier Cappelen.

Cappelen forklarte at han under den første samtalen med politimennene forsøkte å vri seg unna før han skjønte hva de var ute etter.

– Det var mye frem og tilbake for å vri seg unna alt. Det var sånn jeg tenkte der og da, at det var en forhandlingsmulighet for meg. Det er sånn jeg bestandig har operert - vri meg unna situasjoner jeg har havnet i, sier han.

– Jeg sa masse løgn

Etter pågripelsen skal han ha forsøkt å komme i kontakt med Jensen ved flere anledninger, blant annet ved å ringe fra fengselets telefon. Forsøkene ble stoppet.

– Formålet med det var at Eirik skulle få meg ut, hevder han.

I de første avhørene med politiet etter pågripelsen 19. desember, mener Cappelen at han var lite samarbeidsvillig.

– Jeg sa masse løgn. Masse rør om at jeg var truet til dette (selge narkotika, red. anm). Jeg prøvde å minske min rolle for å slippe billigst mulig unna, sier han.

Det mener Cappelen endret seg under møtene med de to politimennene.

De to politimennene oppsøkte Gjermund Cappelen mens han satt på Ila landsfengsel i Bæru. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ville ta lydopptak

I samtalene foreslo Cappelen å ta lydopptak av samtalene med Jensen, om han slapp ut fra varetekt.

– Hvorfor foreslo du det?, spurte aktor Kleppe.

– Jeg vet at han er en smart fyr. Han kommer til å prøve å vri seg unna og påstå at jeg bare har vært informant. Hvis det ikke skulle være tvil om min troverdighet, slik at politiet skulle skjønne det, var det kanskje like greit å få det på bånd. Da kunne det ikke bli mer spekulasjoner. Det var min tanke, sier Cappelen.

– Er ikke det en risikabel løsning?

– Nei, det var ikke risikabelt i det hele tatt. Jeg kjenner Eirik så godt at jeg mente det var det eneste riktige, sier han.

– Hvordan så du for deg at samtalen skulle forløpe?

– Jeg skulle fortelle at jeg har sittet i varetekt og helvete. Jeg hadde ikke planlagt det i detalj, men det måtte skjedd på et egnet tidspunkt, så det ikke kom for brått. Kanskje det måtte være flere samtaler for at det ikke skulle være åpenbart at jeg prøvde å lokke han inn i en felle. Han er jo en luring. Han har tross alt trent meg opp til å gjøre ting.

Les også: Cappelen om kaotisk år før pågripelsen: – Mottok hasj for å være «gem»

Miniutgaver av politiets egne bilder av beslaget som ble gjort i garasjen i Sørkedalsveien. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

«Hasjen er borte, Eirik»

Han forklarer at samtalene kunne funnet sted enten i en bil eller under en gåtur.

– Har jeg på meg opptaksutstyr og sier: «hasjen er borte, Eirik. Det er jævlig trist og nå kan vi ikke tjene mer penger», så ville man skjønt at han var fullstendig klar over det, sier Cappelen.

Etter en drøy times forklaring, besluttet retten at den videre utspørringen av Cappelen skulle gå bak lukkede dører.

Det er ikke kjent om det torsdag vil bli begjært lukkede dører når Spesialenheten fortsetter utspørringen.

Oppussing blir tema

Spesialenheten mener Cappelen blant annet besørget og betalte for oppussingen av et bad på Århus gård, som Eirik Jensen kjøpte i 2005 sammen med sin daværende samboer.

Verdien av oppussingen er satt til 292.000 kroner.

Den tidligere politimannen nekter seg skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av tonnevis av hasj. Jensen har anket dommen han fikk i Oslo tingrett på 21 års fengsel i fjor.

VIDEO: Dette er Cappelen/Jensen-saken:

Populært