Meny

Cappelen om «marerittnatten»: – Han var helt fra seg

Politiet slo til mot hasjlageret til Gjermund Cappelen 18. desember 2013. Foto: NTB scanpix / Politiet
Politiet fjernet hasj verdt flere millioner kroner fra et av Gjermund Cappelens hasjlagre. Da oppsto det panikk.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Natt til 18. desember 2013 slo politiet til mot narkotiltalte Gjermund Cappelens hasjlager på Røa i Oslo og «stjeler» 109 kilo hasj og 68.850 kroner i kontanter.

Dagen i forveien hadde Cappelen kontakt med flere personer i nettverket sitt for å få levert ut hasj fra lageret.

– Dette skulle gjøres før jeg tok juleferie, sa Cappelen i retten.

Det var en i Cappelens nettverk, som besøkte lageret dagen etter at politiet hadde gjort tilslaget, som fant ut at varene var borte.

– Han sa at alt var tatt. Alt var borte. Han var helt fra seg. Jeg ble ganske satt ut selv, det var jo en kjip beskjed å få. Det er en del millioner som ryker i denne sekvensen, sa Cappelen.

Les også: Cappelen om kaotisk år før pågripelsen: – Mottok hasj for å være «gem»

– Vi la oss ikke ned

Cappelen tenkte at noen rundt ham hadde stjålet hasjen. Han tok da kontakt med politimannen Eirik Jensen og en annen person i nettverket for å fortelle om innbruddet.

«Er du i byen i dag? Må ha en prat. Viktig», skrev Cappelen i en SMS til Jensen samme dag.

– Vi la oss ikke ned. Vi var egentlig ikke engstelig for politiet, vi var ikke det, sa Cappelen.

(Saken fortsetter under bildet)

Miniutgaver av politiets egne beslagsbilder ble lagt frem i rettssalen under saken mot Gjermund Cappelen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Han var bekymret for at de han mistenkte for å stå bak hasjtyveriet, kunne ha avslørt et annet lager der det lå 350 kilo hasj.

Cappelen forklarte at han ikke trodde politiet sto bak.

– Jeg måtte få samlet tankene mine, fortalte hasjbaronen.

Les også: Cappelen: – Jeg er på gyngende grunn

Møtte Jensen

Dagen etter hasjinnbruddet, møttes Cappelen og Jensen utenfor Kiwi på Grønland der Jensen satte seg inn i bilen til Cappelen. På avstand fulgte Asker og Bærum-politiets spanere med.

SPANINGSVIDEO: Eirik Jensen og Gjermund Cappelen møttes etter at politiet i all hemmelighet hadde tømt et av hans hasjlagere. Foto: Skjermdump / Politiet

Etter 20 minutter ble Jensen kjørt tilbake til arbeidsplassen. Ifølge politiet hadde han en konvolutt i hånden da han gikk ut av bilen.

Oslo politidistrikt ville avlytte møtet, men kollegene i Asker og Bærum sa nei.

Les også: Amper stemning i retten: – Dette er oppspinn og uetisk

Omfattende spaning

Aksjonen skjedde etter at politiet i Asker og Bærum i starten av desember satte i gang spaning på Cappelen, som lenge har vært mistenkt for stor-import av hasj.

19. desember ble Cappelen pågrepet av politiet hjemme i Bærum.

Tirsdag skal Spesialenheten for politisaker starte sin utspørring av Cappelen. I fire timer skal de spille av de såkalte Ila-samtalene, der hasjbaronen snakket med to informantbehandlere fra Asker og Bærum politidistrikt som besøkte Cappelen mens han satt varetektsfengslet i Ila fengsel.

I samtalene trekkes Jensen inn i saken for første gang. Ifølge Cappelen har Jensen i en årrekke bidratt til innføringen av store mengder hasj mot betaling. Jensen skal ha fått 500 kroner per kilo hasj, noe som tilsvarer minst 15 millioner kroner.

Populært