Meny

Cappelen i hemmelige samtaler med politiet:

– Det dyret må aldri ut

Gjermund Cappelen omtalte Eirik Jensen som «dyret» under de hemmelige samtalene med politiet. Foto: NTB scanpix
Hasjbaronen Gjermund Cappelen stilte krav om å bli løslatt mens han satt i varetekt. Han foreslo også å ta opp samtaler med tiltalte Eirik Jensen.

BORGARTING LAGMANNSRETT (ABC Nyheter): Mens Gjermund Cappelen satt i varetekt i Ila fengsel i januar 2014, ble han oppsøkt av to polititjenestemenn fra Asker og Bærum politidistrikt.

I løpet av 7. og 12. januar hadde polititjenestemennene tre samtaler med Cappelen. Det narkobaronen ikke visste, var at samtalene ble tatt opp på bånd.

Opptakene ble spilt av under ankesaken mot Cappelen og medtiltalte Eirik Jensen tirsdag. I starten av det første møtet skrøt hasjbaronen av sin status som kilde og at han hadde vært med på å løse enorme saker.

Politimennene var derimot ikke interessert. De forklarte at de ville ha noe annet og de håpet Cappelen forsto hva det var snakk om.

– Du har aldri blitt tatt før nå. Jeg lurer på hvorfor ikke?, spurte en av politimennene.

Les også: Cappelen om «marerittnatten»: – Han var helt fra seg

– Vil prøve å drepe meg

Etter flere sekunders stillhet svarte Cappelen følgende på politimannens spørsmål:

– Skal vi inn på det temaet der, så skal jeg ut herfra. Det blir en bombe, sier Cappelen.

SAMTALER: Gjermund Cappelen ble oppsøkt av to politimenn mens han satt i varetekt i Ila fengsel Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Cappelen nevner ikke politimannen Eirik Jensen ved navn i det første møtet, men politimennene sier de forstår.

– Han kommer til å si masse rart om meg, og det må jeg få amnesti for. Skal jeg gjøre dette her, så skal jeg ha bra betalt. Han kommer til å prøve å drepe meg. Det dyret må aldri ut, sa Cappelen.

Les også: Jensen i SMS til Cappelen: «Har du opplevd noen forventede mirakler ennå?»

Ville ha tilbake hasjen

I møtet forsøkte Cappelen å forhandle seg ut av situasjonen. Han stilte blant annet krav om at han og kona skulle bli løslatt fra fengsel, få strafferabatt, i tillegg til at han også skulle få tilbake beslaglagte eiendeler, som flere biler.

Hasjbaronen foreslo også at han kunne ta lydopptak av samtaler med Jensen om han kom ut av fengselet.

– Hadde vi fått han på bånd, hadde det ikke vært noe ord mot ord. Det hadde redda meg mer ut. Da er han ferdig, sa Cappelen.

– Hva tror du vil skje med ham om han blir tatt for det du sier han har gjort? spurte politimannen og siktet til Jensen.

– Det blir så mange paragrafer at det er ikke er til å tenke på en gang. Han har motarbeidet sin egen stilling, sa Cappelen.

Les også: – Hele livet mitt hadde rast sammen. Det var krise og katastrofe

VIDEO: Dette er Jensen/Cappelen-saken: (saken fortsetter under videoen)

Ville ha matnyttig informasjon

Politiet understreket i samtalene at det er viktig å få «matnyttig» informasjon de kan ettergå.

Aktor Guro Glærum Kleppe under ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett- Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– For at vi skal kunne få i gang en avtale som gagner begge parter, trenger vi mer kjøtt på beinet. Informasjonen må være matnyttig for at den skal gagne deg også, sa en av politimennene.

– Det er håndfast. Det har foregått en oppussing, som jeg betalte, svarte hasjbaronen.

Cappelen hevdet at Jensen var «blandet opp i alt» og at han hadde kontroll med alle grenseoverganger. Så spurte en av de to politimennene:

– Kan du forklare noe mer om hva som har vært din fordel i samarbeidet?

– Han har gjort så jeg har fått holde på fritt. Han har sørget for at Tollvesenet har fjernet seg eller hatt kontroll med alle grenseoverganger når jeg skal ha inn varer. Hvis det blir beslag, får jeg beskjed, sa Cappelen. Medtiltalte Jensen smilte og ristet på hodet da han hørte Cappelens forklaring i lydopptaket.

Cappelen omtalte oppmerksomheten saken ville få, på følgende måte:

– Det blir det verste som har vært.

Les også: Cappelens forsvarer: – Det er overhodet ikke nok!

Bad til 200.000

Tirsdag startet Spesialenheten for politisaker sin utspørring av Cappelen. Aktor Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten vil denne uken bruke tid til å gå gjennom korrupsjonstiltalen mot Jensen.

Spesialenheten mener Cappelen blant annet besørget og betalte for oppussingen av et bad på Århus gård, som Eirik Jensen kjøpte i 2005 sammen med sin daværende samboer.

Verdien av oppussingen er satt til 292.000 kroner.

Den tidligere politimannen nekter seg skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av tonnevis av hasj og har anket dommen han fikk i Oslo tingrett på 21 års fengsel i fjor.

Populært