Meny

Knallsommer med bismak

Frp om klima-uro: – La oss nyte den flotte sommeren

Gisle Meininger Saudland. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Den norske sommeren har hatt unormalt høye temperaturer og mangel på nedbør. – Søkt å tro at enhver variasjon i været er skapt av mennesker, sier Frps klimapolitiske  talsperson. – Idiotuttalelse, svarer MDG. 

I mai og juni satte over 100 værstasjoner i Norge ny rekord for høy gjennomsnittstemperatur, ifølge Meteorologisk institutt.

Juli i år er på delt førsteplass med samme måned i 2014 på lista over tidenes varmeste siden registreringene startet i 1900.

– Det er en sommer med bismak. Det er fint her og nå, men dette er bare den spede starten. Hvis vi ikke klarer å redusere drivhusgassene vil vi vente kanskje rundt en fire til seks grader økning i Norge mot slutten av århundret. Det er ikke småtterier, sa klimaforsker Hanne Heiberg ved Meteorologisk institutt til ABC Nyheter i forrige uke.

Bakgrunn: Norsk knallsommer med bismak: – Bare den spede starten

Tror på menneskeskapte klimaendringer, men..

Gisle Meininger Saudland, Frps klima- og miljøpolitiske talsperson, er ikke like bekymret.

– La oss nyte den flotte sommeren. Det er ikke sikkert den blir like bra til neste år, sier Meininger Saudland til ABC Nyheter. 

Han understreker at han tror på menneskapte klimaendringer.

– Men endringene skjer ikke over en natt. Det er søkt å tro et enhver variasjon i været er skapt av mennesker, sier Frp-politikeren og legger til:

– Man kan ikke bruke én vinter eller én sommer som forklaring på menneskeskapte klimaendringer. 

Tidligere i år uttalte Meininger Saudland til ABC Nyheter at Frp vil etablere seg som klimaparti.

– Det har vært en utvikling i partiet, og så er det ulikt hvor mye man tror er menneskeskapt. Men klimaskepsisen er på vei ut, sa Meininger Saudland.

Les saken: – Det har vært en utvikling i partiet

Heggelund: – Denne sommeren er en vekker

Stortingsrepresentant for Høyre i energi- og miljøkomiteen, Stefan Heggelund, er uenig med Frps stortingsrepresentant. 

Stefan Heggelund fra Høyre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg mener denne sommeren på mange måter er en vekker. Det er ikke normalt at det er så varmt i Norge, sier han til ABC Nyheter.

– Det er riktig at det ikke skjer over natten, men dette er ikke noe som skjer over natten. Vi har hørt historier om bønder på Vestlandet som har måtte flytte fordi været har måtte endre seg. Avlingene er ikke som de var, sier Heggelund.

Argumentasjon om at man en sommer har mye nedbør og en annen sommer har mye varme, kjøper ikke Heggelund.

– Mer nedbør og varmere sommere er begge tegn på klimaendringene. Det vi vet fra klimaforskningen er jo at det blir mer ekstremvær. Enten mer nedbør eller mer tørke. Det er ingen fasit hvordan det vil slå ut, sier Høyre-politikeren.

– Ikke alt vær har med klimamendringene å gjøre, men sommeren i år med mye tørke er en vekker, avslutter han. 

Hermstad: – Idiotuttalelse!

MDG-talsperson Une Bastholm uttalte tidligere i sommer overfor ABC Nyheter at hun et bekymret etter den varme sommeren.

– Jeg er overbevist om at vi mennesker ofte trenger følelsesmessig mobilisering hvis vi skal gjøre endringer. Mange ser nå at det gode været har en bakside. I år har vi fått sett på nært hold hvordan varme og lite nedbør påvirker matproduksjonen og øker brannfaren, sa Bastholm.

Aktuelt: Mange nye varmerekorder verden rundt de siste årene

MDGs andre talsperson Arild Hermstad reagerer sterkt på uttalelsene fra Frps Meininger Saudland. 

talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne (MDG). Foto: NTB scanpix

– Det sentrale spørsmålet er hvor mange skogbranner og ødelagte avlinger Frp må se før de tar dette på alvor. De har også landbruksministeren, er det sånn at Meininger Saudland mener landbruksministeren skal ignorere ropene fra fortvilte bønder som har opplevd sin verste sommer. Mener Meininger Saudland at bøndene skal nyte sommeren, så er det ganske arrogant, sier Hermstad til ABC Nyheter. 

Han mener Frp-politikeren bommer grovt. 

– Det er ingen tvil om at han bommer grovt i sin forståelse av klimaforskningen. Når han sier det ikke skjer over natten, later han som klimaforskere tror dette skjer over natten. Det er en idiotuttalelse. Ingen klimaforskere hevder det. Hadde han lest litt klimaforskning hadde han forstått av værendringene fra dag til dag ikke har noe med klimaendringene å gjøre, men endringene over sikt er et resultat av våre utslipp. 

Hermstad mener det er farlig at klimaskeptikere i Frp sitter i maktposisjon.

– Vi trenger tøffe politikere som tør å sette igang politikk som vil gi effekt. Det må være surt for politikere i Venstre og Høyre som er opptatt av miljø å ha Frp med seg i regjering. Vi synes synd på Venstre som må kjempe mot dette internt, sier han. 

SLIK HAR TEMPERATUREN UTVIKLET SEG I NORGE DE SISTE HUNDRE ÅRENE:

Fra 1900 frem til cirka 1985 lå temperaturen jevnt nær normalen, med en kortvarig varmere periode på 30-tallet.

Etter 1985 og frem til 2018 har temperaturen vært jevnt varmere enn normalen, med en tendens til fortsatt oppvarming.

Kilde: Met.no

Foto: Meteorologisk institutt
Populært