Norsk uro før helgens ministermøte i WTO

TIL WTO: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide drar til WTOs høyeste organ, ministermøtet, i Buenos Aires, vel vitende om at arrangørlandet Argentina har utestengt frivillige organisasjoner.
TIL WTO: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide drar til WTOs høyeste organ, ministermøtet, i Buenos Aires, vel vitende om at arrangørlandet Argentina har utestengt frivillige organisasjoner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det er neppe grunn til den verste frykten for norsk landbruk på WTOs ministermøte til helgen. Derimot er Norge uroet over at Argentina nekter lederen for Attac Norge og en rekke andre organisasjoner adgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alf Vederhus, Norges vanligvis stillfarende landbruksråd til Verdens handelsorganisasjon, WTO, måtte ta i bruk store ord i fjor høst.

Det skjedde da Brasil og seks andre latinamerikanske la fram forslag om omfattende begrensninger i landenes mulighet til å gi landbruket støtte.

Det håpet de å få gjennomslag for på WTOs kommende ministermøte i Buenos Aires i 2017.

– Summen av forslagene vil bli en eksplosiv cocktail, sa landbruksråd Vederhus på møtet i WTOs landbrukskomité 17. november 2016, fikk ABC Nyheter rapportert fra WTO i Genéve.

Norge reagerer på utestengelse

Men ifølge informasjoner ABC Nyheter har fått fra samtaler i WTOs landbrukskomité 27. november, ser det ikke ut til at ministermøtet vil bli i stand til å vedta dramatiske beslutninger om intern støtte på møtet, som varer fra 10. til 13. desember.

Derimot har det oppstått mer dramatikk rundt det sivile samfunns tilgang til møtet.

Den norske Handelskampanjen som omfatter 17 ulike organisasjoner, advarer om at argentinske myndigheter har nektet 63 representanter fra sivilsamfunn og fagforbund i å delta på det kommende WTOs ministermøte i Buenos Aires 10-13 desember.

Blant annet har Argentina utestengt Petter Slaatrem Titland, som leder for Attac Norge som er en av organisasjonene i Handelskampanjen.

Dette er stikk i strid med praksis, og WTO stiller seg uforstående til det hele og har prøvd å gjøre om på beslutningen. Handelskampanjen har også skrevet til utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som skal lede den norske delegasjonen, og bedt henne reagere.

– Vi ser med bekymring på meldingene om at flere frivillige organisasjoner har fått tilbakekalt sin akkreditering til WTOs ministermøte i Argentina senere denne måneden, skriver statssekretær Marianne Hagen i Utenriksdepartementet på spørsmål fra ABC Nyheter.

– Vi vil derfor fra norsk side ta opp saken med argentinske myndigheter og be om en klargjøring av spørsmålet. Som ved tidligere ministermøter i WTO vil den norske delegasjonen vektlegge kontakt med norsk sivilt samfunn mens konferansen pågår, legger hun til.

Intern støtte skyves til framtida

I landbruksforhandlingene, som det alltid pleier å være oppmerksomhet rundt på WTO-møter, ser situasjonen mindre dramatisk ut.

Lederen for landbruksforhandlingene, Kenyas ambassadør Stephan Karau, oppsummerte på det uformelle møtet at det riktignok har kommet inn mange forslag om plikt til å redusere den interne, såkal handelsvridende statsstøtten til landbruk, som norske bønder er så avhengige av.

Men, her er uenighetene så store at Karau anbefaler medlemslandene å legge opp til et lite ambisiøst resultat av dette 11. ministermøtet i WTO.

I høyden kan man komme fram til et arbeidsprogram for videre diskusjoner om temaet.

Derimot anser han et annet stridspunkt i WTO-forhandlingene, lands rett til å bygge opp offentlige matvarelagre i tilfelle matkrise, som mer modent for avgjørelse.

– Med mindre jeg ser bevisste anstrengelser på vegne av medlemmene for å bygge bro over gapene i forhandlingsposisjonene de neste få dagene, akter jeg å anbefale medlemmene å arbeide mot et begrenset resultat, sa ambassadør Karau til et plenumsmøte i WTO 24. november.

Personvernpolicy