Inspirasjon
Lidenskap på italiensk
I hovedstaden går livet rundt espressoen i kaffebarene opp i en høyere enhet. Vi har sjekket noen av de beste stedene både i Den evige stad – og i resten av verden.
Selv om morgenkaffen er et ritual italienerne har perfeksjonert gjennom århundrer oppsto den moderne kafékulturen i Wien.
Likevel var det nettopp i Italia det første europeiske kaffehuset åpnet dørene, i Venezia i 1629. Det var mer enn 40 år før tyrkerne ble fordrevet fra hovedstaden i det påfølgende habsburgske riket, og etterlot sekker med mørke bønner. De – og mannen som overtok dem – skulle dra i gang en europeiske kaffe- og kafékultur som spredte seg verden rundt.
Det er arabernes fortjeneste at kaffen siden har feid over Europa som er farsott. De drev nemlig utstrakt handel langs Afrikas vestkyst, og det var etter reisene på Den arabiske halvøya at kaffebønna for nærmere 1500 år siden fant veien fra Etiopia via Tyrkia til Europa. Det var likevel ikke før på 1600-tallet at europeerne fikk øynene opp for drikken.
«Svart som djevelen, het som helvete, ren som en engel og søt som kjærligheten».
Det mente den franske diplomaten Talleyrand.Han må ha hatt den italienske versjonen i tankene. For ingen andre steder er kaffen så mørk, så brent og så sterk som her.
Og ingen andre steder tilberedes den med større kjærlighet.
Saken fortsetter under bildet
Alle barer i Italia med respekt for seg selv har en ordentlig espresso-maskin på disken, for italienerne aksepterer ingenting annet. En termokanne med brunt brakkvann som du finner på enkelte norske bensinstasjoner eller veikroer er en hån mot en kultur der selv den minste, unnselige kaféen strekker seg det lille ekstra for å lage den gode kaffen.
11 favoritter i Roma
1. Sant ’Eustachio (Piazza Sant ’Eustachio 82) har holdt på siden 1930-tallet og er en institusjon i Roma. Den kan virke litt uanselig sett utenfra, men vel inne over dørstokken skjønner man at her kan man kaffe. Kaffebønner fra hele verden kommer hit og blir brent på stedet. På Sant ’Eustachio kan du smake deg frem til
den rette typen, sammenligne aromaer og kvalitet. Sant ’Eustachio har tilhengere fra hele verden. Et sted både for kjennere og for den som søker enkle gleder rundt kaffebordet.
2. Museo Atelier Canova Tadolini (Via del Babuino 150/A-B), tilegnet den neoklassiske skulptøren Antonio Canova og hans student Adamo Tadolini, ligner ikke på noen av de andre kaféene du finner i Roma. En mer elegant og chic tilnærming til kaffekunsten skal du lete lenge etter. I tillegg til å servere utmerket kaffe og mat fungerer stedet både som galleri og museum. Innenfor oppholder du deg blant skulpturer og andre kunstverk, utenfor kan du følge med det yrende folkelivet i handlegaten Via del Babuino. Og kaffen er strålende. Prøv spesielt Caffe ’Shekerato, kald kaffe med isbiter og krem.
Herlig på en varm sommerdag.
3. Caffè Greco (Via Condotti 86/Piazza di Spagna) er muligens Romas mest
kjente kafé, med ditto innrykk av turister, ikke minst på grunn av nærheten til Spansketrappen. Men stedet har en lang historie, helt tilbake til 1760, og har hatt besøk av et utall kjendiser gjennom historien. Vi kan kort nevne Stendhal, Keats og Goethe som stamgjester. Kaféens spesialitet er paradisi, med sitron og appelsin. Glem det enorme innrykket av japanere og amerikanere, Caffe Greco er ekte vare.
4. Caffé-Bar di Marzio (Piazza Santa Maria) fra 1931 er et velkjent etablissement i bydelen Trastevere, og serverer kun kaffe. Kaféen er muligens minst like mye kjent for sin beliggenhet ved en av Romas vakreste piazzaer. Men kaffen er heller ikke å kimse av, en av de absolutt beste, noe som også gjenspeiles i prisen.
5. Canova Restaurant (Piazza del Popolo 16) har gradvis utvidet sitt sortiment til å omfatte alt annet enn kaffe. I den påkostede gavebutikken finner du det meste, fra kofferter til lightere, samt en snackbar, en restaurant og en vinbutikk. Men fremdeles anser de fleste innbyggerne av Roma at dette er stedet å oppholde seg når de rusler i området rundt Piazza del Popolo.
6. Caffé Fandango (Piazza de Petra 32/33) passer utmerket for filmelskere og gourmeter. Med på kjøpet følger også ulike kulturevenementer.
7. Ciampini (via dei Prefetti n. 22) er spesielt populær blant byens innbyggere, og ganske uoppdaget blant turister. God kaffe, pasta og paninos.
8. Ciuri Ciuri (Via Leonina 18/19/20) ligger i det hippe Monti-strøket, og serverer ikke bare utmerket kaffe, men også lekre bakverk og andre søtsaker – som siciliansk gelato.
9. La Caffetteria (Piazza di Pietra 65) ved Pantheon tilhører den berømte napolitanske barkjeden ved samme navn, som i tillegg til kaffe serverer godbiter fra det sørlige Italia. Spesielt godt egnet til frokost og lunsj.
10. Universale Caffé (Via delle Coppelle 16/a), plassert ved en av de vakreste historiske stedene i Roma, selger i tillegg til kaffe og mat også bøker, kjøkkenutstyr samt organiske delikatesser.
11. Tazza d’Oro (Via degli Orfani) etablert i 1946, like ved Pantheon, har muligens byens beste kaffe, mest kjent for sin granita di caffé con panna (søt, kald espresso og krem). Et utmerket sted også for den som jakter på originale hjemkomstgaver.
7 fantastiske kaffebarer verden rundt
El Salvador: Best på bønner
Visste du at El Salvador produserer noen av verdens beste kaffebønner? Samtidig var Alejandro Mendez den første kaffebryggeren i det lille landet i Mellom-Amerika som gikk til topps i VM for baristaer, i 2011. Kafeen hans Viva Espresso har flere filialer i hovedstaden San Salvador, som utelukkende lager kaffe på lokale bønner.
Australia: Kaffe i alle varianter
Det er fort gjort å la seg distrahere av alt det andre som foregår i dette komplekset av restauranter, hager, markeder og ikke minst områdets superstjerne, grisen Kevin Bacon (!). I sentrum av all aktiviteten befinner The Café at The Grounds seg, som tar utgangspunkt i at det nettopp var kaffe det hele startet med.
Her får du servert kaffe i alle varianter, og du kan starte med Affogato, som er en espresso-variant søtet med tiramisu-iskrem og melkesjokolade. Nam!
Canada: Berømte bønner
49th Parallel i Vancouver serverer ikke bare sin berømte kaffe i sitt eget kaffehus i den kanadiske havnebyen. Stedet sender også bønnene sine verden rundt, for her er det snakk om kaffekvalitet helt i verdenstoppen.
Kina: Akademikerne i Hong Kong
Kaffekjennerne på The Coffee Academics i Hong Kong serverer kaffe som de mener man bør, i dress og sløyfe. Blant spesialkaffene er en variant basert på importerte bønner fra stillehavsøya Okinawa, som lages med mørkt sukker til.
Interiøret i brun murstein og lysekroner gjør at kaféen fremstår som noe eksklusiv, som passer bra, for her er det kvalitet i alle ledd.
Finland: Finsk kvalitet
Ingen – kanskje med unntak av nordmenn – drikker så mye kaffe som finnene.
Hva det skyldes skal vi ikke inn på her, men lenge var det for det meste snakk om mengde. Men i likhet med oss har finnene begynt å sette pris på kvalitetskaffe, og ett av stedene der du virkelig får valuta for kaffepengene er på Café Ekberg i
Bulevardi-gaten i hjertet av hovedstaden Helsinki.
Steder har aner tilbake til 1852, og drives fortsatt av Ekberg-familien. Prøv en tradisjonell brygget svart kaffe, med hjemmelaget sukkerbrød til.
Sør-Afrika: Kaffe med appelsin
I lokalene til Truth Coffee i Cape Town finner du i tillegg til byens beste kaffe mye annet rart, blant annet veteran-tråsykler, som bidrar til en uhøytydelig atmosfære. På den trendy kaffemenyen finner du «the flat white» og en 18 timers «cold brew», samt andre uvanlige kreasjoner, som «soloppgangs-espresso» – en dobbel variant servert med en dose appelsinjuice.
Norge: Verdensmesteren i Oslo
Er du innom en moderne kaffebar nesten uansett hvor du er i verden kjenner de ansatte til Tim Wendelboe, vår egen verdensmester i baristakunsten. Mannen er kompromissløs når det gjelder kvalitet, og har sin egen kaffefarm i Buila i Colombia.
Besøk stedet hans i i enden av Grüners gate på Grünerløkka, et lite tempel for kaffeelskere verden rundt.
( Saken fortsetter under)
Verdens 5 eldste kafeer
1. Café Le Procope, Paris (1686)
Den eldste kafeen i Paris som fortsatt er i drift er også den mest kjente, der notable revolusjonære som Voltauire, Rousseau, Thomas Jefferson og Benjamin Franklin var blant gjestene.
2. Caffè Florian, Venezia (1720)
Eneste kaffehus som i sin tid var åpen for kvinner, som trolig også bidro til at verdenskjente gjester som Lord Byron, Proust og Dickens ofte var innom.
3. Caffè Greco, Roma (1760)
Eldste – og noen vil hevde den meste elegante – kaféen i Roma (se hovedartikkel). Varmestue for kjente gjester som Keats, Lord Byron, Goethe, Wagner, Lizst og Medelssohn.
4. Café Central, Wien (1876)
Et landemerke i den østerrikske hovedstaden, og en kulturell institusjon med kjente revolusjonære som Freud, Lenin og Trotsky på gjestelista.
(Listen fortsetter under)
5. Caffè Reggio, New York (1927)
Den første espresso-maskinen i USA havnet her, og Caffè Reggio er fortsatt like stolt over det faktum at det var nettopp her cappuccino første gang ble introdusert for amerikanerne.
Kort introduksjon
Oppskriften på en god espresso er like enkel som den kan være utfordrende å få riktig: Nybrent kaffe (italiensk-brent er mørkere en fransk-brent) skal ikke være eldre enn ca. én uke, og kvernes rett før bruk.
I tillegg skal kaffen kvernes riktig (svært finmalt). Vannet skal også presses igjennom en sil med riktig kraft (ca. 9 bar), ikke for raskt, men heller ikke for sakte.
Det sier seg dermed selv at dette krever kunnskap, og en kjærlighet til faget som ligger både i hjertet og i håndleddet.