Karlstad – urban havneby med sterk duft av kaffe

Indre havn i Karlstad - byen som er omringet av elv og Sveriges største innsjø.
Indre havn i Karlstad - byen som er omringet av elv og Sveriges største innsjø.

Har alltid vært Østlandets nærmeste vennskapsby i Sverige.

SVERIGE (King Goya): Når duften av kaffe er så merkbar at aromaen kjennes over byen, da skjønner alle på besøk at man har havnet et sted med unike spesialiteter. Riktig nok har ikke Karlstad i Värmland kaffeplantasjer, men derimot et av Nordens største kaffebrennerier som holder til i et majestetisk høyhus ved havnen midt i byen. Her har Löfbergs holdt til siden 1960 og spredt nybrent kaffeduft over det historiske strøket langs med kaien – et område som i nyere tid er forvandlet til en urban bydel.

Havneby

Man tenker ikke på Karlstad som havneby før man kommer på besøk og oppdager miljøet rundt indre havn. Men byen ligger ved Vänern, Sveriges største og Europas tredje største innsjø og er full av fisk og øyer, og dessuten en del av det omfattende systemet til Götakanal. Altså er det mulig å anløpe Karlstad med båt.

På sett og vis har Karlstad alltid vært Østlandets nærmeste vennskapsby i Sverige. Vi føler nærhet gjennom kultur, musikk og sport. Spesielt ishockeylaget Färjestad med norske stjerner og historisk med musikk av Vikingarna og Sven Ingvars som erobret Norge og trakk danseglade til Karlstad.

Les også: Sliperiet som ble kunstsenter med gastro-mat

Familieferie

Karlstad er et urbant sentrum to timers kjøretur fra grensen til Norge og en by med nærhet til naturen, noe som betyr at Karlstad er en ideell ferieby for familier. Hør bare hva de yngste har av aktiviteter; lekeland, badeland og for ikke å glemme Mariebergsskogen der barn er med på alt fra skattejakt til møte med skogens troll. Kano, kajakk og fisking er også populære aktiviteter.

Opera

Av nordmenn som har slått seg ned i Karlstad er Ole Wiggo Bang den mest kjente og kåret til «Årets Värmlending» i 2011. Bang er sjef på Wermland Opera og får ros for valg av program som spenner fra tunge tragedier til det vakre og enkle. Nylig var det Nordisk premiere på «The Greek Passion» – en 60 år gammel kontroversiell opera som handler om noe så aktuelt som flyktninger, men også om skyld, forsakelser og moral. Wermland Opera er en 42 år gammel institusjon og en god grunn til å besøke Karlstad.

Les også: En duffelbag er ikke bare en duffel

(Saken fortsetter under)

Alle svenske byer har et Stadshotell - og på hotellet i Karlstad har The Beatles overnattet.

Spisesteder

Karlstad er avgjort stedet for å skjemme bort din partner. For å si det enkelt – her finnes spisesteder langs gater og på alle hjørner – fra romantiske herregårder til nye mattrender. Nordens ledende guidesystem, White Guide 2017, tar for seg byens mangfoldige tilbud og leder deg til mange og varierte matretninger. Sjekk guiden her.

Fra dans til kunst

Sandgrund er et ikonisk hus ved Klarälva, i årtider kjent for dans, kjente danseband og krogshow. Da den æraen tok slutt, rykket kunstneren Lars Lerin inn med sin kunst. Kunsthallen holder åpent hele året og besøkes av tusenvis som vil se hans akvareller på nært hold. Lerins utstilling er permanent, men kunstneren skifter ut bilder to ganger i året. Etter NRK-serien «Lars Lerin møter» er Lars Lerin blitt en populær kunstner også i Norge med flere utstillinger. Slagordet «Kunst for alle» ble virkeliggjort med Artscape 2017 – en festival for gatekunst i Värmland. Det endte med at Karlstad fikk syv store kunstverk, som kommer til å glede alle så lenge bygningene består.

Les også: Forvent lang levetid – se til Japan og Sør-Korea

(Saken fortsetter under)

Fra premieren på The Greek Passion på Wermland Opera i Kalrstad.

Spennende

Utenfor byen falt vi for en kombinasjon av kunst og mat på Sliperiet, et moderne og spennende kunstsenter i en vel 100 år og renovert fabrikk-bygning fra den gang lille Borgvik var et industrisenter. Eier Oscar Magnussion satser på unge og lovende kunstnere, mat av høy kvalitet og holder åpent mellom mai og september. Her står matprofilen i forhold til navnet på restauranten – Gastronomi.

Alt ordner seg

Det blir gjerne sagt at innbyggerne har en spesiell humor, men hva den innebærer er egentlig ikke lett å oppdage. Kanskje er folk like bedagelig som Klarälva som renner gjennom byen. Men Susanne Kielba har eksempel på at folk er glade mennesker; «Vi lever etter ordtaket at alt ordner seg – og om det ikke ordner seg, så spiller det ingen rolle».

Det ordnet seg også for de fire ukjente i «The Beatles» som i oktober 1963 valgte Karlstad som start på aller første utenlandsturnè. Etter to konserter på en skole var ikke musikk-kritiker Johnny Olsson i lokalavisen Nya Wermlands Tidning spesielt imponert.

«De spilte utrolig urytmisk og låt amatørmessig», skrev Olsson. Sist jeg hørte fra Olsson var han grundig lei av å bli konfrontert med sin noe forhastede konklusjon. Men som det påstås i Karlstad; Det ordner seg for alle.

Ut på tur

  • Landing: Karlstad ligger tre timers kjøring fra Oslo og har normalt tog-forbindelse med Norge fire ganger daglig. Til Karlstad lufthavn flyr SAS, Lufthansa og KLM
  • Bo bra: På Stadshotellet kan du velge å bo på to rom med navnet ”Beatlesrommet”. Det var her The Beatles bodde da gruppen i 1963 var i Karlstad. Rommene har utsikt over Klarälva og bilder av John, Paul, George og Ringo. Selv bodde jeg sentralt på hotellet Clarion Drott med store rom og utmerket frokost.
  • Spis godt: På gateplan i høyhuset til Löfbergs ved havna finner du Kafé Rosteriet. Her velges kaffe etter karakter, smak og ulike metoder. Nye smaker og siste nytt innen kaffe får du også. For å kjøpe godt brød og smake på spesialiteter – fra wienerbrød med sjokolade til nystekt pizza; Swenströmskas Stenugnsbageri, Östra Torggatan 16, Karlstad. Hos Artisan Bread som ligger på Kasernhöjden får man brød og kaker inspirert av fransk tradisjon.
  • Natteliv: De siste 15 årene har tusenvis av värmlendinger kommet til Oslo-området for å jobbe, spesielt i utelivsbransjen. Det er disse som går under navnet partysvensker. Men det betyr ikke at partylivet i Karlstad lider.
  • Mini-Guide: Karlstad har vel 90,000 innbyggere og et universitet med 16,000 studenter. Byen har opera, flere teatre og rikelig med museer og private kunstgalleri. Karlstads turistbyrå ligger i Kontaktcenter på Västra Torggatan 26, midt i byen. Flyplassen ligger utenfor byen og har forbindelse til Stockholm. Moss er norsk vennskapsby med Karlstad.
  • Mer informasjon om Karlstad

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden