Hollywood-stjernens dom får kritikk:

– Hadde Felicity Huffman vært sort, ville hun fått 14 år

Video: Den milde dommen får flere til å se rødt.

Dommen mot skuespilleren Felicity Huffman får kritikk i USA. Talkshow-stjernen Wendy Williams mener Huffman slapp altfor billig unna.

Hollywood-stjernen Felicity Huffman, best kjent fra TV-serien «Frustrerte fruer», ble tidligere i år tiltalt for svindel og bedrag etter å ha betalt 15.000 dollar (135.000 kroner, jour. anm) for at datteren skulle få bedre karakterer på SAT-prøven. Pengene ble betalt til en opptakskonsulent som fikk en eksamensinspektør til å rette på datterens svar.

Fredag falt dommen: 14 dagers fengsel, bot på 280.000 kroner og avtjening av 250 timers samfunnsstraff. Prøvetiden ble satt til ett år.

Den relativt milde straffen har fått flere til å reagere sterkt, blant annet den innflytelsesrike talkshow-vertinnen Wendy Williams. Hun holder ikke tilbake i sin kritikk av både Huffman og det amerikanske rettssystemet.

– Hadde hun vært sort, ville det vært 14 år, sier Williams, som selv er afroamerikaner.

– Gjorde det mange mødre ville gjort

Den skarpe kritikken kom i mandagens sesongpremiere av «The Wendy Williams Show».

– Tror jeg hun kommer til å få jobbe igjen? Ja. For det første fordi hun samarbeidet. For det andre utgjør hun den ene halvdelen av et mektig par i Hollywood. Og hun er en hyggelig dame. Hun bare gjorde det som jeg tror mange mødre ville gjort om de hadde hatt midlene til det.

(Saken fortsetter under)

Wendy Joan Williams er en amerikansk TV- og radioprogramleder, forretningskvinne, skribent, skuespiller, motedesigner og mediepersonlighet. Hun har ledet talkshowet The Wendy Williams Show siden 2008. Foto: Omar Vega/Invision/AP
Wendy Joan Williams er en amerikansk TV- og radioprogramleder, forretningskvinne, skribent, skuespiller, motedesigner og mediepersonlighet. Hun har ledet talkshowet The Wendy Williams Show siden 2008. Foto: Omar Vega/Invision/AP

Williams fnyser av boten som ble tildelt Huffman, en bot hun mener burde vært i millionklassen.

– Pengen hun ble bøtelagt burde forhåpentligvis kunne gis til å støtte de som ikke har råd til å ta en god utdannelse.

Les også: Fotballagent arrestert for svindel og hvitvasking

Demokratenes politiske stjerneskudd Alexandria Ocasio-Cortez er blant flere kritikere som hevder saken til Huffman eksemplifiser en forskjellbehandling i det amerikanske rettsvesenet som særlig rammer samfunnets underpriviligerte.

Andre har påpekt at Huffmans straff er hard ettersom de fleste førstegangsforbrytere som innrømmer skyld gjerne får prøvetid og ingen fengselsstraff.

Håper på familiens tilgivelse

Huffman er en av over førti personer som tidligere i år ble siktet i en omfattende eksamensskandale der rike amerikanere skal ha betalt store summer for å sikre barna deres plass på eliteuniversiteter, uavhengig av om de var kvalifiserte eller ikke.

Fredag stilte hun sammen med ektemannen, skuespilleren William H. Macy, i retten i Boston. CNN melder at Huffman brøt sammen i tårer mens hun forklarte seg.

– Jeg brøt loven. Det har jeg innrømmet, og jeg erklærte meg skyldig i denne forbrytelsen. Det finnes ingen unnskyldning eller begrunnelse for handlingene mine. Punktum.

(Saken fortsetter under)

TV-stjernen Felicity Huffman hånd i hånd med ektemannen William H. Macy på vei inn i rettsbygningen i Boston fredag 13. september. Foto: Reuters
TV-stjernen Felicity Huffman hånd i hånd med ektemannen William H. Macy på vei inn i rettsbygningen i Boston fredag 13. september. Foto: Reuters

– Jeg vil igjen be om unnskyldning til datteren min, mannen min, familien og utdanningssystemet for mine handlinger. Og jeg vil spesielt be om unnskyldning til studentene som jobber hardt hver dag for å komme på college, og til foreldrene deres som gir enorme ofre for å støtte barna sine.

Huffman lovet på tro og ære at hun fremover vil leve et mer ærlig liv og bli et bedre forbilde for døtrene.

– Håpet mitt nå er at min familie, mine venner og samfunnet mitt vil tilgi meg for mine handlinger, avsluttet hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden