Helse
Frykter oppblomstring av gammel sykdom i Norge
– Det er ikke bare når du har synlig struma at du har et jodproblem
Frem til 1950-tallet var struma svært utbredt i deler av Norge, så ble problemet nærmest utryddet. Nå frykter forskere flere tilfeller av jodmangelsykdommen på grunn av endring i kostholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Struma betyr at skjoldbruskkjertelen i halsen er for stor. Det er flere årsaker til dette, men historisk sett har struma hovedsakelig vært knyttet til for lavt inntak av mineralet jod.
– Jodmangel var helt klart den vanligste årsaken til struma. Slik var det frem til cirka 1950, sier ernæringsfysiolog og forskningssjef Helle Margrete Meltzer ved Folkehelseinstituttet (FHI) til ABC Nyheter.
– Struma var veldig geografisk fordelt, det var først og fremst i innlands-Norge, særlig i Mjøsområdet og i Modum, Sigdal og Eggedal og indre Telemark. Her er utbredelsen av synlig struma godt dokumentert, fortsetter hun.
Bildet øverst i artikkelen viser Mina Petersdatter Lundstein (født 1885) fra bygda Nes på Hedmarken, som fikk en svært stor struma.
– Var det vanlig med så store struma eller var det et ekstremtilfelle?
– Jeg tror nok det er et ekstremtilfelle, svarer Meltzer.
Bildet av Lundstein er antagelig tatt for Dr. Carl Schiøtz, opplyser museet Anno Domkirkeodden på sine nettsider.

Schiøtz dokumenterte også strumaproblemet blant skolebarn i Hedmark, gjennom en helseundersøkelse han gjennomførte blant 10.000 skolebarn. Undersøkelsen som ble publisert i 1917, viste at forekomsten var høyest for jenter og nådde en topp ved 13-årsalderen, da så mange som 1 av 4 hadde struma. Blant gutter nådde forekomsten en topp på 14 prosent i 10-årsalderen.
Enda mer utbredt var struma i Modum kommune på 1930-tallet, viser en undersøkelse som ble gjennomført i 1934-35. Forekomsten av struma var svært høy både blant barn i alderen 7-14 år (78-80 prosent ) og blant voksne (57-73 prosent). Undersøkelser av kostholdet viste at de som ikke spiste fisk, hadde høyere forekomst av struma enn de som spiste fisk.
Nettopp mangel på hvit fisk i kosten var en viktig grunn til at struma var vanlig i disse og andre innlandsområder, forklarer Meltzer.
– Den eneste naturlige gode kilden til jod er hvit, mager fisk som torsk og sei. Fet fisk, som laks og ørret, inneholder lite jod.
– Før i tiden var det dårlig tilgang til hvit fisk i innlands-Norge. Kanskje hadde de en sildetønne, med nedlagt sild, men den er jodfattig. Den ferske fisken var gjerne forringet innen den kom seg til innlandsstrøkene. Så det var ikke selvsagt at de spiste hvit fisk i disse områdene, også av økonomiske grunner.
Litt jod i saltet løste ikke problemet
Jod har bare en kjent funksjon i kroppen, og det er å inngå i stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) som produseres i skjoldbruskkjertelen.
Meltzer forklarer at jod i kroppen samler seg i den lille skjoldbruskkjertelen, som består av to kjertler, hver på størrelse med en bønne, som er plassert på hver sin side av spiserøret.
– Når kjertlene begynner å vokse for å kompensere for jodmangelen, blir det etter hver synlig som det vi kaller struma. Og dette var veldig synlig for store deler av befolkningen i innlandstrøkene, ikke minst hos skolebarn.
Mulige løsninger på problemet ble mye diskutert fra 1920-tallet og utover, forklarer Meltzer.
– I 1938 ble det vedtatt en lov som tillot salg av jodert salt over hele landet. Så man var klar over problemet før krigen også. Men den mengden man tillot tilsatt i salt var ekstremt liten, kun 5 mikrogram per gram salt. Når anbefalt daglig inntak er 150 mikrogram, må man få i seg mye salt for å få dekket behovet.
– Det er det samme nivået jod i salt som er lov i Norge i dag som det som ble tillatt i 1938. Det er det laveste nivået av jodert salt i verden. WHO angir at det bør være minst 15 mikrogram for å kalles jodsalt. Bare over grensen i Sverige er det tillatt med 50 mikrogram, det er ti ganger så mye som vi tillater.
– Det at det er store forskjeller på jodmengden i saltet i ulike land, gir en pekepinn på hvor effektivt det kan være som et tiltak for å redusere strumarisiko.
Meltzer forklarer at det er mangelfullt jodinntak i Sverige også, selv om de har ti ganger mer jod i saltet enn vi har. Dette er fordi 90 prosent av saltet de får i seg er fra industrielt fremstilt mat som ikke er jodert.
– Derfor nytter det ikke bare å øke mengden i saltet, sier hun.
Les også:UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge
Nærmest utryddet, men på vei tilbake
Jodert salt løste dermed ikke strumaproblemet i Norge. Det som endret situasjonen for alvor, var da man begynte å tilsette jod i kraftforet til kuene på 1950-tallet.
– Det var det som gjorde susen. Kuene hadde også struma. Kuene fikk jod i foret, noe som gjorde at melk og ost ble jodrike. Den gangen drakk nordmenn mye melk, sier Meltzer.
Etter at jod ble tilført kraftforet til kuene på 1950-tallet ble struma som følge av for lite jod, nærmest utryddet. Men for drøyt ti år siden oppdaget forskere at situasjonen var i ferd med å snu, folk hadde kuttet ned på eller kuttet ut melk i kosten.
– Vi trodde vi var et av de få landene i verden som ikke hadde noe jodproblem. Derfor var det sjokkerende å oppdage at melkeinntaket var redusert så veldig og se hvilke konsekvenser det kan ha, særlig for barns utvikling.
Samtidig viser Helsedirektoratets rapport «Utviklingen i norsk kosthold» at inntaket av fisk er på vei ned.
– Er det slik at vi nå står i fare for at flere får struma som skyldes jodmangel?
– Ja, det gjør vi, svarer Meltzer og fortsetter:
– Vi har målt jodnivåene i urin og ser at en veldig stor andel som har altfor lave nivåer i forhold til det som anbefales av WHO. Unntaket er småbarn, fordi de drikker den melken mor og far gir dem.
Hun understreker at man kan ha begynnende jodmangel uten at det synes på halsen.
– Det er ikke bare når du har synlig struma at du har et jodproblem, også i forstadiene til struma kan for lite jod få konsekvenser.
– Derfor er det viktig å få i seg nok hvit fisk og melk – og takket være jod i foret, er det også en del jod i egg.
I fjor publiserte norske forskere en studie i Tidsskriftet for Den norske legeforening, der de hadde gått gjennom 13 studier om jodinntak i ulike befolkningsgrupper i Norge. Den viste at mange får i seg for lite jod, inkludert kvinner i fruktbar alder, gravide og ammende.
Førsteforfatter av studien, klinisk ernæringsfysiolog Sigrun Henjum ved OsloMet, forklarte hvorfor det er alvorlig:
– Jod er nødvendig for danning av thyreoideahormoner, som er svært viktige for hjernens utvikling i fosterlivet. Derfor er utilstrekkelig jodinntak spesielt alvorlig hos kvinner i fertil alder, og hos gravide, sa hun.
Les mer:Mange får i seg for lite jod: – Kan gi alvorlige konsekvenser
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mer jod i saltet?
Meltzer, som også er medlem av Nasjonalt råd for ernæring, ledet arbeidsgruppen som i 2016 leverte rapporten «Risiko for jodmangel i Norge». Der konkluderte de med at jodinntaket er urovekkende lavt i deler av befolkningen og at nasjonale myndigheter bør igangsette tiltak som sikrer adekvat jodstatus i hele befolkningen og spesielt i sårbare grupper som kvinner i fertil alder, gravide, ammende og små barn.
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VMK) er i disse dager i sluttspurten med en nytte- og risikovurdering av tilsetning av jod til bordsalt, i brødvarer og i vegetabilske alternativer til kumelk.
– Utgangspunktet for denne vurderingen er at det har vært mye diskusjon om jod i kjølvannet av at melkeinntaket synker, med det resultat at jodinntaket blir lavere og lavere. Det er særlig kritisk for unge kvinner som er eller i fremtiden skal bli gravide. Får de i seg for lite jod, har det betydning for barnas kognitive utvikling. Sammen med OsloMet og UiB-forskere har vi vist at lavt jodinntak er mye mer utbredt enn man trodde, sier Meltzer.
Grunnen til at Vitenskapskomiteen for mattrygghet må vurdere om man skal åpne for å tilsette mer jod i saltet og anvende jodert salt i brødvarer er at man risikerer at noen kan få for mye jod, forklarer hun.
– Det er med jod som med andre mineraler, både for lite og for mye kan gi helseproblemer. Det er først og fremst de små som har adekvat jodinntak i dag, som risikerer å få for mye, sier FHI-forskeren til ABC Nyheter.
Les også:Å spise fisk tidlig i livet kan forebygge astma