Åpen for alle - alltid

Ozempic og Wegovy kan redusere risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag med 20 prosent, ifølge ny studie

Medisiner som brukes for overvekt og diabetes. Mysimba, Ozempic, Saxenda, Wegovy.
Medisiner som brukes for overvekt og diabetes. Mysimba, Ozempic, Saxenda, Wegovy.  Foto: Frederik Ringnes / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntak av semaglutid, den aktive ingrediensen i legemidler som Wegovy og Ozempic, kan bidra til å styrke hjertehelsen hos personer uten diabetes, ifølge ny forskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en studie av over 17.000 personer viste det seg at semaglutid reduserer risikoen for kardiovaskulære hendelser, som hjerteinfarkt og hjerneslag, med 20 % hos personer som allerede har hjerte- og karsykdom, og er overvektige, men som ikke har type 2-diabetes.

Forskningen er viktig fordi semaglutid opprinnelig ble foreskrevet for voksne med type 2-diabetes, en tilstand der cellene ikke reagerer normalt på hormonet insulin, som produseres av bukspyttkjertelen, skriver amerikanske ABC News.

Se video: Faller ned i sporet: Så kommer toget:

Ikke tillatt på blå resept

I løpet av det siste året har interessen for semaglutid økt kraftig på grunn av dets rolle når det gjelder å få folk til å gå ned i vekt.

Ozempic er et legemiddel som er foreskrevet for personer med type 2-diabetes, og som er blitt mye brukt som slankemiddel over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelet har en vektreduserende effekt, men det er ikke tillatt å forskrive Ozempic på blå resept i Norge ved behandling av fedme og overvekt.

Medikamentet virker ved å etterligne et naturlig hormon, GLP-1, som bremser matens passasje gjennom mage og tarm, slik at man føler seg mett lenger.

Wegovy er i hovedsak det samme injiserbare legemidlet som Ozempic foreskrevet i en høyere dose. Det er heller ikke tillatt å foreskrive Wegovy på blå resept i Norge for behandling av overvekt og fedme.

Begge legemidlene virker ved å bremse matens bevegelse gjennom magesekken og dempe appetitten, noe som fører til vekttap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Betydelig effekt

Novo Nordisk, selskapet som finansierte den siste studien, produserer både Wegovy og Ozempic, de to mest populære legemidlene med semaglutid som virkestoff.

Lege Dr. Jennifer Ashton, sier at det finnes ulike teorier om hvorfor semaglutid kan bidra til å redusere risikoen for kardiovaskulære hendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som virkelig er interessant med dette legemidlet, er at jo mer det studeres, jo mer finner vi mulige andre teorier. Data fra forsøksdyr har vist at semaglutid kan redusere betennelser, så det kan fremme det som kalles plakkstabilitet i disse arteriene. Dette gjør det mindre sannsynlig at plakket bryter av og stenger av arterien, og så fungerer det nesten som et blodfortynnende middel hos forsøksdyr når det gjelder å redusere blodplateklumpingen, sier Ashton

– Når du kombinerer dette med vekttap, får du en betydelig hjertebeskyttende effekt, legger hun til.