Åpen for alle - alltid

Australsk kvinne døde etter å ha blitt foreskrevet Ozempic for å slanke seg til datterens bryllup

Esker med Ozempic, et injeksjonslegemiddel med semaglutid som brukes til behandling av type 2-diabetes, produsert av Novo Nordisk. Illustrasjonsfoto.
Esker med Ozempic, et injeksjonslegemiddel med semaglutid som brukes til behandling av type 2-diabetes, produsert av Novo Nordisk. Illustrasjonsfoto.  Foto: George Frey / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå advarer ektemannen om at medisinen «ikke er verdt det i det hele tatt».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trish Webster (56) fikk forskrevet Ozempic for å kunne passe inn i drømmekjolen til datterens bryllup.

Ozempic er et legemiddel som er foreskrevet for personer med type 2-diabetes, og som er blitt mye brukt som slankemiddel over hele verden.

Legemiddelet har en vektreduserende effekt, men det er ikke tillatt å forskrive Ozempic på blå resept i Norge ved behandling av fedme og overvekt.

Medikamentet virker ved å etterligne et naturlig hormon, GLP-1, som bremser matens passasje gjennom mage og tarm, slik at man føler seg mett lenger.

Problemer kan oppstå hvis medikamentet bremser magesekken for mye eller blokkerer tarmen. Tarmblokkering kalles også ileus eller tarmslyng, og «Food and Drug Administration» i USA hadde i slutten av september mottatt 18 rapporter om dette hos personer som tok Ozempic.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Storslått redningsaksjon: Skal ha vært innelåst i flere dager:

Funnet bevisstløs

Webster tok Ozempic sammen med den reseptbelagte injeksjonsmedisinen Saxenda, og ifølge lokale medier gikk hun ned rundt 35 kilo på fem måneder.

Selv om medisinene hjalp Webster med å slanke seg raskt, skal de angivelig ha gjort henne syk.

Den 16. januar, bare noen måneder før datterens bryllup, skal Websters ektemann ha funnet henne bevisstløs med en brun væske rennende ut av munnen, skriver New York Post.

– Det kom litt brune greier ut av munnen hennes, og jeg innså at hun ikke pustet og begynte å gi henne hjerte- og lungeredning. Det bare rant ut, og jeg vendte henne om på siden fordi hun ikke fikk puste, forteller ektemannen Roy Webster.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Webster døde samme kveld.

– Hvis jeg hadde visst at det kunne skje, ville hun ikke ha tatt det. Jeg hadde aldri trodd at man kunne dø av det, sier ektemannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

En ansatt sitter ved siden av en dør med Novo Nordisks logo på fabrikken i Hillerød 26. september 2023. Illustrasjonsfoto. Foto: Sergei Gapon / AFP / NTB
En ansatt sitter ved siden av en dør med Novo Nordisks logo på fabrikken i Hillerød 26. september 2023. Illustrasjonsfoto. Foto: Sergei Gapon / AFP / NTB

«Ikke verdt det»

Websters død er ikke offisielt knyttet til bruken av Ozempic og Saxenda, men ektemannen legger skylden på medikamentene.

«Hun burde ikke vært borte», sier han. «Det er ikke verdt det, det er ikke verdt det i det hele tatt».

I en uttalelse sier produsenten av Ozempic, Novo Nordisk som har hovedkontor i Danmark, at ileus først ble rapportert etter «post-marketing setting», noe som tyder på at legemiddelprodusenten først ble oppmerksom på problemet etter at legemidlet ble lansert.

Novo Nordisk og Eli Lilly and Company, som produserer legemiddelet Mounjaro, er saksøkt i USA på grunn av påstander om medisinene kan forårsake alvorlige mage-tarmproblemer, som gastroparese, som kan lede til dødsfall.

Advokatfirmaet Morgan & Morgan sa i august at de har mottatt 500 lignende henvendelser fra klienter i 45 delstater, sammen med krav om skader som angivelig er forårsaket av andre slankemedisiner, inkludert Wegovy, Rybelsus og Saxenda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Semaglutid har vært gjenstand for omfattende undersøkelser i robuste kliniske utviklingsprogrammer, store studier med reelle data og har til sammen over 9.5 millioner pasientår med eksponering, sa en representant for Novo Nordisk den gangen.

Selskapet bemerket at gastrointestinale hendelser er velkjente bivirkninger av GLP-1-klassen.