Åpen for alle - alltid

Tusenvis i kø for å få implantert en av Elon Musks hjernebrikker

Neuralink-logoen og Elon Musk sin silhuett i en illustrasjonen fra 2022.
Neuralink-logoen og Elon Musk sin silhuett i en illustrasjonen fra 2022.

Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av mennesker har meldt sin interesse for å få et av Neuralinks hjerneimplantater, ifølge en av Elon Musks biografer, Ashlee Vance.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vance, som forteller at han har besøkt Neuralink 10 ganger på tre år, sier at selskapet ennå ikke har implantert enheten i et menneske, men at de har som mål å operere inn 11 personer neste år og mer enn 22 000 innen 2030.

Tidligere i år ga amerikanske «Food and Drug Administration» (FDA) Neuralink, som Elon Musk var med på å grunnlegge i 2016, tillatelse til å starte forsøk på mennesker med enheten som Musk har beskrevet som en «Fitbit i hodeskallen».

FDA hadde tidligere avslått Neuralinks ønske forsøk på mennesker i mars på grunn av sikkerhetshensyn, blant annet at ledningene som er koblet til hjernebrikken som implanteres i hodet, kunne bevege seg i hodet på forsøkspersonen, eller at brikken kunne bli overopphetet.

Se video: Nytt romteleskop: Se de første bildene

Med tankene til hjelp

I september begynte selskapet å rekruttere til sitt første forsøk på mennesker. Neuralink skrev i et blogginnlegg at de var på utkikk etter personer med lammelser i både armer og bein på grunn av en ryggmargsskade eller amyotrofisk lateralsklerose.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet sier at de på sikt håper å lage et apparat som kan skape en slags symbiose mellom mennesker og maskiner, slik at man kan sende meldinger eller spille spill kun ved hjelp av tankene sine. Men først håper selskapet å kunne hjelpe mennesker med nevrologiske lidelser, skriver Business Insider.

Vance, som i 2015 skrev biografien «Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future», skriver at selskapet, til tross for «en voldsom interesse fra tusenvis av potensielle pasienter», fortsatt er på utkikk etter sin første frivillige eller «noen som er villige til å få en del av hodeskallen fjernet av en kirurg, slik at en stor robot kan føre en rekke elektroder og supertynne ledninger inn i hjernen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Musks biograf sier at det ville ta «et par timer» for en kirurg å utføre kraniektomien, og deretter ca. 25 minutter for roboten å sette inn enheten, sammen med det ultratynne nettverket bestående av ca. 64 tråder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at innretningen vil erstatte den delen av kraniet som er fjernet. Vance legger til at trådene er omtrent en fjerdedel så brede som et enkelt hårstrå.

– Kan ikke sprenge de første

Vance sier at Neuralink har utført 155 implantasjonsoperasjoner ved hjelp av roboten på en rekke dyr, inkludert griser og aper.

Men, sa han, på «typisk Musk-vis» hadde milliardæren fortsatt å presse på for å få roboten til å bevege seg raskere og for at operasjonen skulle utføres uten menneskelig hjelp.

Biografen forteller at Musk peker på behovet for å bekjempe konkurransen fra andre nystartede lignende selskaper som Synchron og Onward, som allerede hadde startet forsøk på mennesker.

«De slår oss for øyeblikket», sa Musk etter at Synchron implanterte sin første enhet i en amerikansk pasient i juli 2022. I desember 2021 var en av Synchron-pasientene i Australia den første personen som la ut et innlegg på daværende Twitter kun ved hjelp av tankene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vance siterte milliardæren som skal ha sagt at Neuralink måtte øke tempoet «som om verden går under» for å holde tritt med kunstig intelligens og muligheten for kunstig intelligens som ikke er vennlig mot mennesker.

Men selv om Musks «maniske følelse av at det haster» kanskje fungerer i Tesla eller SpaceX, der han har satt i gang et rasende tempo og sovet på fabrikkgulvet for å overholde tidsfrister, har minst én Neuralink-leder manet til forsiktighet og tålmodighet.

– Vi kan ikke sprenge de tre første. Det er ikke et alternativ her, skal Shivon Zilis, Neuralinks direktør for spesialprosjekter og mor til to av Musks barn, ha sagt til Vance med henvisning til SpaceX' tre første raketter, som eksploderte.