Førerkortet ditt varer lenger enn du tror – forlenges automatisk

Dersom du sender en gyldig helseattest i posten til Statens vegvesen, vil du få en melding som epost eller SMS. Så kan du selv bestille nytt førerkort og få det tilsendt i posten.
Dersom du sender en gyldig helseattest i posten til Statens vegvesen, vil du få en melding som epost eller SMS. Så kan du selv bestille nytt førerkort og få det tilsendt i posten. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at kapasiteten ved landets trafikkstasjoner ble sprengt og til slutt stengt, da pandemien brøt ut i mars, har sjåfører som vil fornye førerkortet måtte ventet forgjeves.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det endelig funnet en midlertidig løsning.

«Førerett som har utløpt eller vil utløpe i perioden januar 2020 til og med august 2020 har fått forlenget gyldighet,» skriver Statens Vegvesen på sine hjemmesider.

Vegvesenet anbefaler likevel alle som trenger nytt førerkort de nærmeste månedene om å ordne dette så raskt som mulig.

– Ved en eventuell oppblomstring av coronaviruset kan det bli mer kø på legekontorene for å få helseattest, og kapasiteten hos Statens vegvesen kan gå ned, oppfordrer Vegvesenet.

– Helt ekstrem

De aller fleste kan fortsatt fornye føreretten uten å møte opp på en trafikkstasjon. Dersom du sender en gyldig helseattest i posten til Statens vegvesen, vil du få en melding som epost eller SMS.

Så kan du selv bestille nytt førerkort og få det tilsendt i posten.

Men på grunn av den store pågangen til landets legekontorer, har det også blitt en flaskehals å få bestilt legetime og få utskrevet en attest som er nødvendig før nytt førerkort kan utstedes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den første perioden var helt ekstrem. Vi kunne ikke be folk om å oppsøke lege. Dermed ble det også utfordrende å sende gyldig legeattest , sier Synnøve Vebostad i vegvesenet til Elbil24.

Kan stå uten førerrett

I flere EU-land er det nå vanskelig å legge til rette for førerkortfornyelse. Vegvesenet vil derfor forsøke å unngå at nordmenn skal stå uten førerrett og muligheten til å fornye førerkortet.

Statens vegvesen har i samråd med Helsedirektoratet vedtatt en midlertidig forskrift om forlengelse av førerett for tungbilsjåfører (klasse C1,C1E,D1,D1E,D1,D1E,C,CE,D og DE) med vanlig gyldighet på førerretten.

Disse personene kan derfor midlertidig kjøre i 6 måneder etter utløpsdato. Dette gjelder når føreretten utløper i perioden 1.januar til 30.september i år.