Førerkortet ditt varer lenger enn du tror – forlenges automatisk

<p>Dersom du sender en gyldig helseattest i posten til Statens vegvesen, vil du få en melding som epost eller SMS. Så kan du selv bestille nytt førerkort og få det tilsendt i posten.</p>
Dersom du sender en gyldig helseattest i posten til Statens vegvesen, vil du få en melding som epost eller SMS. Så kan du selv bestille nytt førerkort og få det tilsendt i posten. Foto: Scanpix

Etter at kapasiteten ved landets trafikkstasjoner ble sprengt og til slutt stengt, da pandemien brøt ut i mars, har sjåfører som vil fornye førerkortet måtte ventet forgjeves.

Nå er det endelig funnet en midlertidig løsning.

«Førerett som har utløpt eller vil utløpe i perioden januar 2020 til og med august 2020 har fått forlenget gyldighet,» skriver Statens Vegvesen på sine hjemmesider.

Vegvesenet anbefaler likevel alle som trenger nytt førerkort de nærmeste månedene om å ordne dette så raskt som mulig.

– Ved en eventuell oppblomstring av coronaviruset kan det bli mer kø på legekontorene for å få helseattest, og kapasiteten hos Statens vegvesen kan gå ned, oppfordrer Vegvesenet.

– Helt ekstrem

De aller fleste kan fortsatt fornye føreretten uten å møte opp på en trafikkstasjon. Dersom du sender en gyldig helseattest i posten til Statens vegvesen, vil du få en melding som epost eller SMS.

Så kan du selv bestille nytt førerkort og få det tilsendt i posten.

Men på grunn av den store pågangen til landets legekontorer, har det også blitt en flaskehals å få bestilt legetime og få utskrevet en attest som er nødvendig før nytt førerkort kan utstedes.

– Den første perioden var helt ekstrem. Vi kunne ikke be folk om å oppsøke lege. Dermed ble det også utfordrende å sende gyldig legeattest , sier Synnøve Vebostad i vegvesenet til Elbil24.

Kan stå uten førerrett

I flere EU-land er det nå vanskelig å legge til rette for førerkortfornyelse. Vegvesenet vil derfor forsøke å unngå at nordmenn skal stå uten førerrett og muligheten til å fornye førerkortet.

Statens vegvesen har i samråd med Helsedirektoratet vedtatt en midlertidig forskrift om forlengelse av førerett for tungbilsjåfører (klasse C1,C1E,D1,D1E,D1,D1E,C,CE,D og DE) med vanlig gyldighet på førerretten.

Disse personene kan derfor midlertidig kjøre i 6 måneder etter utløpsdato. Dette gjelder når føreretten utløper i perioden 1.januar til 30.september i år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden