Digitalt førerkort er ikke nødvendigvis gyldig som legitimasjon

Nå får du førerkortet ditt som egen app fra Statens vegvesen enten du har iPhone eller Android-telefon. Appen kan kun brukes som gyldig legitimasjon ved eventuelt trafikkontroll. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Nå får du førerkortet ditt som egen app fra Statens vegvesen enten du har iPhone eller Android-telefon. Appen kan kun brukes som gyldig legitimasjon ved eventuelt trafikkontroll. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brukerne kan ikke forvente at aktører vil akseptere det som legitimasjon. Jeg vil anbefale folk å ha med seg et annet legitimasjonsdokument, sier leder av førerkortkontoret Statens vegvesen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag 1. oktober lanserte Statens vegvesen sitt digitale førerkort, som nå er tilgjengelig for nedlasting som app i Apple store og Google play. Det første døgnet har over 670.000 nordmenn lastet det ned, og fått førerkortet sitt på mobilen.

– Lanseringen har gått veldig bra. Akkurat nå er det noen problemer med pålogging gjennom ID-porten, men det gjelder ikke alle. Vi undersøker saken. Ellers har vi ingen problemer knyttet til våre systemer, sier Synnøve Vebostad til ABC Nyheter.

Hun er leder av førerkortseksjonen i Statens vegvesen.

Kun gyldig i trafikkontroll

Det digitale førerkortet er gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll når du er ute og kjører. Du trenger ikke ha med det fysiske førerkortet på biltur lenger.

– Politiet og kontrollørene fra Statens vegvesen har tilgang til førerkortregisteret, og kan kontrollere at informasjonen i det digitale førerkortet faktisk stemmer. Utover det har vi ikke noe verifikasjonstjeneste per nå, forteller Vebostad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betyr at andre aktører som krever ID-sjekk, som Posten, apoteker eller utesteder med aldersgrense, ikke kan sjekke hvorvidt informasjonen i det digitale førerkortet stemmer.

– Det kan man strengt tatt ikke sjekke med det fysiske førerkortet heller. Men i den digitale verdenen er det kanskje større muligheter for forfalskning. Det blir opp til de enkelte aktørene å vurdere om de vil akseptere det. Jeg vil ikke anbefale andre aktører å godkjenne det som legitimasjon uten at de har mulighet til å verifisere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Nå kan du ha førerkortet på mobilen din

Anbefaler å ha med annen legitimasjon

Synnøve Vebostad er leder for førerkortseksjonen i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen
Synnøve Vebostad er leder for førerkortseksjonen i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen

Vebostad viser til at førerkort ikke er regulert som et ID-dokument i norsk lovgivning.

– Men vi har ikke så mange alternativer utenom pass. Det er derfor bruken av førerkort som ID-dokument har blitt utstrakt og godkjent hos de fleste.

Lederen av vegvesenets førerkortseksjonen sier brukere av digitale førerkort ikke kan forvente at det blir godkjent som legitimasjon overalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De kan ikke forvente at aktørene vil akseptere det. Jeg vil anbefale fortsatt å ha med seg et annet legitimasjonsdokument. For eksempel et fysisk førerkort. Poenget for oss har ikke vært å lage legitimasjon, men en dokumentasjon på førerrettighetene dine, sier Vebostad.

Hun er usikker på om det digitale førerkortet egner seg som legitimasjon i andre sammenhenger.

– Som bruker må du være bevisst hva du ønsker å vise. Det digitale førerkortet viser frem langt mer data enn hva du trenger hvis du bare skal legitimere fødselsdatoen din. Du viser alt fra fødsels- og personnummer, klasser, eventuelt utløpte førerrettigheter eller om førerkortet ditt er inndratt.