Ap åpner for å revurdere flere fjordkryssinger i fergefri E39-prosjektet

Slik ser Statens vegvesen for seg at en fjordkryssing over Sognefjorden kan se ut. Etaten mener delprosjektet bør realiseres sist av de syv delprosjektene for fergefri E39. Arbeiderpartiet åpner for at delprosjektet ikke blir realisert.
Slik ser Statens vegvesen for seg at en fjordkryssing over Sognefjorden kan se ut. Etaten mener delprosjektet bør realiseres sist av de syv delprosjektene for fergefri E39. Arbeiderpartiet åpner for at delprosjektet ikke blir realisert. Foto: Aas Jakobsen / Vianova / Statens vegvesen

Det var Stoltenberg-regjeringen som først lanserte planen om å gjøre E39 helt fergefri. Nå vil Ap kun binde seg til tre av syv delprosjekter. – Det er ikke prestisje for oss, sier stortingspolitiker Sverre Myrli (Ap).

I 2013 lanserte Stoltenberg-regjeringen en ambisjon om å gjøre E39 mellom Kristiansand og Trondheim helt fergefri ved å bygge syv kostbare fjordkryssinger. Den rødgrønne regjeringen vedtok å bruke 150 milliarder kroner på prosjektet. I dag har prisrammen økt til 340 milliarder kroner. Det første byggeprosjektet som er igangsatt, Rogfast-krysningen over Boknafjorden, er satt på vent på grunn av økte kostnader.

Statens vegvesen omtaler fergefri E39 som ett prosjekt som består av syv delprosjekter. Arbeiderpartiet er opptatt av å presisere at det er snakk om syv forskjellige fjordkryssingsprosjekter som ikke er avhengig av hverandre for å bli realisert.

– Tre av de syv har vi vært med på å støtte i Nasjonal transportplan, og det er krysningene av Boknafjorden (Rogfast), Bjørnafjorden (Hordfast) og Romsdalsfjorden (Møreaksen). De mener vi det er riktig å bygge. Hva som kommer til å skje med de andre, må vi ta i tur og orden når det blir aktuelt, sier stortingspolitiker Sverre Myrli (Ap) til ABC Nyheter.

Han har sittet på Stortinget i 18 år, og har vært medlem i Transport- og kommunikasjonskomiteen i mer enn 10 av dem. Myrli mener det er helt i orden for et parti å endre sine mål og ambisjoner når omstendighetene endrer seg.

– Jeg tror situasjonen nå med enda større oppmerksomhet på klimautslipp, enda større oppmerksomhet på voldsom endring av teknologi, gjør at det har det skjedd mye på de syv årene siden 2013. Derfor er vi villige til å revurdere den planen vi lanserte da, og se om vi kan finne andre løsninger. Det er ikke noe prestisje for oss, sier Myrli.

Artikkelen fortsetter under.

Arbeiderpartiets Sverre Myrli. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Arbeiderpartiets Sverre Myrli. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Milliarder i utgifter i 20-30 år

Statens vegvesen har så langt prioritert de mest lønnsomme prosjektene først. Det inkluderer de tre prosjektene som ligger inne i Nasjonal transportplan, hvor man også har kommet lengst med planleggingen.

– Totalt fergefritt er mulig å få til i 2050, dersom politikerne ønsker det. Men det er krevende å finansiere dette, sier Tore Askeland, som er programleder for E39 i Statens vegvesen.

Onsdag snakket han om hvordan Vegvesenet arbeider med fergefri E39 under transportkonferansen Mobilitet 2020 i Oslo.

– Vi tror det er mulig å få det fergefritt mellom Bergen og Stavanger innen 2031, og mellom Førde og Trondheim innen 2040. Sognefjorden er svært vanskelig å få lønnsom. Den er kostbar og det er få biler som kjører der. Den vil vi prioritere til sist, dersom politikerne ønsker å bygge den.

Statens vegvesen har i sin plan fordelt de syv delprosjektene utover slik at de ikke bygges samtidig. Det gjør at det trengs milliarder av statlige midler til fjordkryssinger årlig fra nå og fram mot 2040/2050 om alle prosjektene skal realiseres. Bompenger kommer i tillegg.

Samtidig har regjeringen og Samferdselsdepartementet varslet at samferdselsbudsjettet vil bli strammere i årene som kommer, etter å ha hatt en enorm vekst siden 2013, og at det derfor blir viktigere å prioritere framover.

– Vi må være ærlige å si at for eksempel krysning av Sognefjorden ser ut til å ligge veldig langt fram i tid, hvis det noen gang blir aktuelt, sier Ap-politiker Sverre Myrli.

Artikkelen fortsetter under.

Video: Her herjes Hareide på kjøretur.

Venstre vil også revurdere fire prosjekter

Myrli understreker at han ikke er prinsipielt for eller imot fjordkryssinger som erstatter fergeforbindelser.

– Jeg er opptatt av å gjøre det som er riktig. Noen steder er det kanskje riktig å bygge fjordkryssinger, andre steder er et utvidet fergetilbud riktig. Noen er prinsipielt veldig for å legge ned alle fergene og bygge fjordkryssinger, mens andre er helt imot å bygge veier og vil beholde alle fergene, sier Myrli.

Han viser til at Rødt, MDG og SV ikke ønsker å realisere noen av de syv prosjektene for et fergefritt E39, mens Høyre og Frp jobber for å få realisert samtlige.

– Jeg mener begge deler er feil. Vi må gjøre det som er mest fornuftig.

Regjeringspartiet Venstre har lagt seg på en lignende linje. I desember sa statssekretær Atle Hamar (V) i Klima- og miljødepartementet til VG at partiet ønsker å vrake fergefri E39 og heller bruke pengene på å utvikle el-teknologi til ferger og hurtigbåter.

Tirsdag presiserte stortingspolitiker Jon Gunnes (V) under Mobilitet 2020-konferansen at også Venstre ønsker seg de tre samme fjordkryssingsprosjektene som Arbeiderpartiet.

– Rogfast, Hordfast og Møreaksen bør bygges. Der er det såpass mye trafikk, og såpass mye utfordringer i forhold til godstransport og bo- og arbeidsmarkeder at det er viktig å gjennomføre. Venstre sier vi må tenke oss om når det gjelder de fire andre prosjektene, sa Gunnes da han åpnet konferansen.

Artikkelen fortsetter under.

Stortingsrepresentantene Arne Nævra (SV), Bård Hoksrud (Frp) og Sverre Myrli (Ap) i debatt om hvordan samferdselssektoren kan få mer for pengene ved utbygging av nye vei- og jernbaneprosjekter. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Stortingsrepresentantene Arne Nævra (SV), Bård Hoksrud (Frp) og Sverre Myrli (Ap) i debatt om hvordan samferdselssektoren kan få mer for pengene ved utbygging av nye vei- og jernbaneprosjekter. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

SV mener flere er på glid

Stortingspolitiker Arne Nævra (SV), som også sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen, gleder seg over at flere politiske partier er åpne for å skalere ned fergefri E39-prosjektet.

– Jeg har luftet dette med mange politikere, og det er flere som får kalde føtter over at man sitter og bruker millioner på millioner for eksempel på Bjørnafjorden. Man vet at dette kanskje ikke blir noe av, og likevel har vi hittil brukt to milliarder i planleggingskostnader. Arbeiderpartiet og Senterpartiet er litt på glid, og snart må vi vel tro at Venstre er like frie som Fremskrittspartiet, sier Nævra til ABC Nyheter.

Han omtaler ambisjonen om fergefri E39 som «gigantomani» og «stormannsgalskap».

Leder av Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Helge Orten (H). Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Leder av Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Helge Orten (H). Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Leder av Transportkomiteen, Helge Orten (H), er opptatt av å jobbe for å få kostnadene ved fergefri E39 ned. Men selv om de syv delprosjektene er kostbare, mener Høyre-politikeren fra Møre og Romsdal at det er viktig å gjennomføre.

– For oss som bor, jobber og driver næringsliv i regionen, er fjordene med fergeoverganger en flaskehals. Hovedpoenget for å jobbe for fergefri E39 for min del, er å bygge gode og attraktive bo- og arbeidsmarkeder, sa Orten under en debatt om kostnader under Mobilitet 2020-konferansen.

Les flere artikler om ferjefri E39:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 Skiskyting: Politiaksjon mot Russlands VM-tropp09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24 1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23 Norges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57 Syrisk Idlib-angrep fordømmes12:56 Mann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43 Har gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16 Thailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12 USA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10 Angrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08 Tidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00 Bekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47 Dortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka
Siste nytt
16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportSkiskyting: Politiaksjon mot Russlands VM-tropp09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24Penger1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23SportNorges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57VerdenSyrisk Idlib-angrep fordømmes12:56NorgeMann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43SportHar gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16PolitikkThailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12VerdenUSA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10VerdenAngrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08NorgeTidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00SportBekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47SportDortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka
Populært