NRK kjører bompengedebatt uten bompengepartier: – Ganske utrolig

<p>Partileder Frode Myrhol i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger mener det er en merkelig vurdering av NRK å ekskludere partiet fra sin store bompengedebatt under et folkemøte i Drammen mandag kveld. Heller ikke den lokale bompengelista «Nei til bomring» er invitert til å delta.</p>
Partileder Frode Myrhol i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger mener det er en merkelig vurdering av NRK å ekskludere partiet fra sin store bompengedebatt under et folkemøte i Drammen mandag kveld. Heller ikke den lokale bompengelista «Nei til bomring» er invitert til å delta. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Når NRK inviterer til folkemøte i Drammen for å diskutere bompenger, må FNB og «Nei til bomring» stå på sidelinjen og se på.

– Det er ganske utrolig at hverken vår lokale bompengeliste eller FNB er invitert til debatt om bompenger i en by som har gått fra et overveldende flertall for bypakke til et overveldende flertall mot bompenger, sier Anders Lunde til ABC Nyheter.

Han er 2. kandidat for lista «Nei til bomring» i Drammen kommune ved høstens kommunevalg. Mandag kveld arrangerer NRK et folkemøte i nettopp Drammen hvor bompengedebatt står øverst på agendaen.

Anders Lunde er 2. kandidat for den lokale bompengelista i Drammen, «Nei til bomring». Foto: Privat
Anders Lunde er 2. kandidat for den lokale bompengelista i Drammen, «Nei til bomring». Foto: Privat

Først møtes Drammen Høyre og Drammen MDG til en duell. Førstnevnte parti er mot bompenger lokalt, etter at de snudde i saken om Buskerudbypakke 2. Pakken inkluderte en rekke nye vei- og kollektivprosjekter skulle bompengefinansieres i stor grad. Drammen MDG er for bompenger, og mener Drammen må få på plass en ny bypakke snarest, nå som den forrige er lagt på is.

– Det blir helt feil at vi ikke får delta i panelet en gang. Flertallet i denne byen hadde ikke snudd uten oss aksjonister. Jeg tror folk kommer til å reagere på at hverken vi eller FNB deltar i debatten, sier Lunde.

Følg debatten direkte her fra klokken 21.20.

FNB Viken: – Dette er ikke et stortingsvalg

Etter den lokale Drammens-duellen følger en nasjonal debatt, hvor samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp), Ap-nestleder Hadia Tajik, Oslo-byråd Lan Marie Berg (MDG) og stortingspolitikere Guri Melby (V) får boltre seg på NRK.

Tidligere Høyre-politiker Terje Vegard Kopperud er nå førstekandidat for FNB Viken, som stiller til fylkestingvalg i det nye storfylket. Han mener NRK bommer fullstendig i valgdekningen sin.

– Dette er et kommune- og fylkestingsvalg. Jeg stiller som 1. kandidat for et parti som ligger an til å få inn fire representanter i et storfylke med 1,2 millioner innbyggere. Vi burde få anledning til å stille i en debatt om nettopp det vårt parti handler om: bompenger, sier Kopperud til ABC Nyheter.

Da han tok kontakt med NRK og etterlyste en invitasjon, ble avslaget begrunnet med at debatten er forbeholdt rikspolitikere.

– Men dette er jo ikke et stortingsvalg. Generelt synes jeg NRK er forferdelig svake på å bruke fylkes- og kommunepolitikere i sine sendinger, uavhengig av sak. Det er sikkert et mer interessant show for NRK sentralt å sende når rikspolitikere deltar. Men for velgerne vil jeg påstå at det at rikspolitikere hele tiden får fokus er med på å bygge opp under politikerforakten.

Partileder: – Merkelig vurdering av NRK

Helst skulle Kopperud sett at FNB Viken ble invitert til NRKs folkemøte i Drammen, når NRK skriver i programbeskrivelsen sin at de vil ha «fokus på det lokale» i sendingen.

– Men om partileder Frode Myrhol fikk representere FNB nasjonalt hadde det vært bedre enn at vi ikke får komme i det hele tatt. Det er ergerlig at partiet ikke får anledning til å vise fram våre ideer i denne debatten, sier fylkespolitikeren.

Partileder Frode Myrhol bekrefter at heller ikke han har fått noen invitasjon fra NRK.

– Jeg synes det er rart med tanke på at det er vi som har bragt hele denne saken på banen i den politiske debatten. Uten oss hadde ikke denne saken vært på agendaen, og regjeringens nye løsning hadde ikke kommet på plass. Her har NRK gjort en merkelig vurdering, sier Myrhol til ABC Nyheter.

NRK: – FNB har vært invitert tidligere

Linn Sandberg Skarstein er nyhetssjef i distriktsdivisjonen i NRK. Hun er trygg på at kanalen vil belyse bompengetematikken på en god måte i kveldens program uten FNBs deltakelse.

Trym Helge Aafløy er er førstekandidat i Bergen for Folkeaksjonen nei til mer bompenger. Han var i duell med Frp-leder Siv Jensen under den NRK-sendte partilederdebatten under Arendalsuka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Trym Helge Aafløy er er førstekandidat i Bergen for Folkeaksjonen nei til mer bompenger. Han var i duell med Frp-leder Siv Jensen under den NRK-sendte partilederdebatten under Arendalsuka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi gjør hele tiden vurderinger rundt representasjon og partitilhørighet opp mot hvem som deltar i våre valgsendinger. Slike vurderinger har vi også gjort for kveldens folkemøte i Drammen. Det er ikke aktuelt å ta FNB inn i kveldens sending, men de har vært invitert i andre settinger. Ikke minst under partilederdebatten i Arendal, sier Skarstein til ABC Nyheter.

Hun kjenner seg derfor trygg på at FNB har fått nok sendetid i andre sammenhenger.

– I en valgkamp er det alltid mange som skulle ønske de fikk være med i diskusjonene, og reagerer på at det ikke er plass til enkelte aktører i debattene. Men skulle vi hatt med alle ville det blitt svært vanskelig å håndtere.

– FNB Viken-kandidat Terje Vegard Kopperud kritiserer NRK for tung bruk av rikspolitikere i et fylkestings- og kommunevalg. Får sistnevnte gruppe nok taletid på NRK?

– Det er en vanskelig balansegang vi står i hele tiden. Vi er opptatt av å få den lokale nærheten og de lokale stemmene opp. Men vi er nødt til å kombinere det med en del av de som fronter denne politikken på riksnivå for å løfte engasjementet rundt saken.

Skarstein mener nettopp møtet mellom lokale politikere og rikspolitikere er viktig, slik at de lokale får utfordre rikspolitikerne.

– I kveldens debatt er det med to lokale politikere fra Drammen og fire rikspolitikere for å debattere bompenger. Er det en god balanse?

– I kveld diskuterer vi med utgangspunkt i regjeringens bompengeskisse. Derfor har vi landet på de deltakerne vi har gjort. Men vi er absolutt veldig bevisst på den lokale inngangen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært