Disse ti kommunene er mest bilavhengige i Norge

Gol kommune i Buskerud topper listen over Norges mest bilavhengige kommuner, sammen med Nes i Buskerud.
Gol kommune i Buskerud topper listen over Norges mest bilavhengige kommuner, sammen med Nes i Buskerud. Foto: Colourbox

– Overraskende å høre, mener ordføreren i Nes i Buskerud, en av Norges to mest biltette kommuner.

Det er store forskjeller på hvor mange som eier bil i de forskjellige kommunene i Norge. I kommunene Nes og Gol i Buskerud er det flere bileiere i forhold til befolkningen enn noen andre steder i Norge.

De to kommunene har 0,71 biler per innbygger – den høyeste biltettheten av alle landets kommuner. Det viser en statistikk fra Opplysningsrådet fra Veitrafikken.

Tore Haraldset er ordfører i Nes i Buskerud for Nes bygdeliste (NBL). Foto: Nes kommune
Tore Haraldset er ordfører i Nes i Buskerud for Nes bygdeliste (NBL). Foto: Nes kommune

– Jeg ble litt overrasket over å høre dette. Det er ikke en statistikk vi har sett før, sier ordfører Tore Haraldset i Nes kommune til ABC Nyheter.

Han ser imidlertid flere faktorer som kan være medvirkende til at innlandskommunen med 3300 innbyggere har høyest biltetthet i Norge.

– Grovt regnet er det 1000 husstander i sentrum og cirka 500 utenfor. Med en stor andel utenfor sentrum og et dårlig kollektivtilbud er det mange familier som er avhengige av å ha to biler. I tillegg er det mange som pendler herfra til andre kommuner for å komme seg på jobb, sier Haraldset.

Fakta: Dette er statistikken:

 • Statisikken er laget av Opplysningsrådet for Veitraikken (OFV). OFV er en politisk uavhengig medlemsorganisasjon som produserer tall og fakta om veier og kjøretøy i Norge.
 • Biltetthetsstatistikken er basert på tall fra 2018.
 • Tallene avviker fra SSBs tall, og det er det en viktig grunn til. På SSBs sider kan du lese at byrået tar følgende forbehold for sine data: «Dataene for kjøretøyparken hentes fra det sentrale motorvognregisteret i Statens vegvesen. Motorvognregisteret oppdateres løpende enten ved at forhandlere selv registrerer data gjennom AUTOREG eller at det gjøres via Statens vegvesen sine trafikkstasjoner. For statistikkformål er det et problem at registeret ikke inneholder informasjon om hvem som faktisk disponerer bilen, ved for eksempel leasingkontrakter. Dette skaper problemer med å fordele kjøretøyparken korrekt på region.»
 • OFV har laget en system hvor bilforhandlere melder inn salg eller leasing av biler som blir registrert et annet sted enn der bilen er registrert i motorvognregisteret. Dermed får OFV en riktigere statistikk enn SSB akkurat i dette tilfellet.
 • Direktør i OFV, Øyvind Solberg Thorsen, sier til ABC Nyheter: – Dersom det er et et privat leasingselskap blir alle bilene registrert på selskapets adresse. Det store flertallet av disse selskapene holder til i Oslo. Men det kan hende bilene de eier blir brukt i Ørsta eller Dombås. Disse bilene får vi flyttet geografisk i vår statisikk.
Kilder: SSB, OFV

Savner et sterkere kollektivtilbud

Også ordføreren i Gol, Heidi Granli (Ap) er overrasket over at de to kommunene havner øverst av alle landets kommuner. Hun ser flere mulige forklaringer.

Heidi Granli (Ap) er ordfører i Gol. Foto: Privat
Heidi Granli (Ap) er ordfører i Gol. Foto: Privat

– Både Gol og Nes har et veldig stort miljø for veteranbiler, og det er innbyggere som har flere biler registrert på seg. Ellers er ikke vi distriktskommuner bortskjemt med mange kollektivløsninger. Vi har noen, men skulle gjerne sett vi hadde flere.

Både Haraldset og Granli ønsker bedre kollektivtilbud i sine kommuner.

– Det er definitivt et mål for oss å få ned bilandelen og samtidig bedre kollektivtilbudet. Vi tenker mer og mer miljø, og jobber sammen med ungdomsrådet og fylkeskommunen med å bedre kollektivtilbudet, sier Tore Haraldset i Nes.

– Jeg tenker at det gir oss et incentiv til å jobbe mer med klimatiltak. Det gjør vi i vår kommune med en klimaplan og et klimaråd, sier Granli i Gol.

Av folkerike kommuner skiller Bærum i Akershus, med sine nesten 130.000 innbyggere, seg ut. Der ligger biltettheten på 0,69 biler per innbygger.

Les også: – Er bilen snart historie? Svaret er utvilsomt ja

(Saken fortsetter under)

De ti kommunene med høyest biltetthet:

 1. Nes i Buskerud – 0,71 biler per innbygger og 1,4 innbyggere per bil.
 2. Gol i Buskerud – 0,71 biler per innbygger og 1,4 innbyggere per bil.
 3. Nord-Aurdal i Oppland – 0,69 biler per innbygger og 1,4 innbyggere per bil.
 4. Bærum i Akershus – 0,69 biler per innbygger og 1,4 innbyggere per bil.
 5. Skjåk i Oppland – 0,69 biler per innbygger og 1,4 innbyggere per bil.
 6. Lier i Buskerud – 0,69 biler per innbygger og 1,5 innbyggere per bil.
 7. Åsnes i Hedmark – 0,68 biler per innbygger og 1,5 innbyggere per bil.
 8. Kongsvinger i Hedmark – 0,67 biler per innbygger og 1,5 innbyggere per bil.
 9. Os i Hedmark – 0,67 biler per innbygger og 1,5 innbyggere per bil.
 10. Våler i Hedmark – 0,67 biler per innbygger og 1,5 innbyggere per bil.

Syv av kommunene har mellom 1900 og 7200 innbyggere. Kongsvinger, Lier og Bærum er mer folkerike kommuner.

Norges minste klarer seg best uten bil

Helt i andre enden av skalaen finner vi Træna kommune i Nordland, med 0,25 biler per innbygger og Utsira kommune i Rogaland med 0,34 biler per innbygger. Begge er øykommuner med få innbyggere. Træna er Norges tredje minste kommune målt i innbyggertall, og Utsira er Norges aller minste.

– Det oppleves ikke som om det er så få biler her. Vi er en liten kommune og merker det veldig godt når det er biler på veien, sier ordfører i Træna, Per Pedersen (KrF) til ABC Nyheter.

Han mener det kan være en positiv ting at Træna kommer godt ut, men påpeker at innbyggerne i kommunen er svært avhengige av båt-kommunikasjon for å komme seg mellom øyene og inn til fastlandet.

– Jeg tror heller ikke det kommer til å være sånn i all fremtid. Det er en kjennsgjerning at det bor mange eldre her som ikke har bil. I tiden fremover tror jeg antall biler kommer til å øke.

(Saken fortsetter under)

Øya Senna tilhører Træna kommune, som består av en rekke øyer utenfor Helgeland. Det er relativt få veier på øyene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Øya Senna tilhører Træna kommune, som består av en rekke øyer utenfor Helgeland. Det er relativt få veier på øyene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

De ti kommunene med lavest biltetthet:

 1. Træna i Nordland – 0,25 biler per innbygger og 4 innbyggere per bil.
 2. Utsira i Rogaland – 0,34 biler per innbygger og 3 innbyggere per bil.
 3. Måsøy i Finnmark – 0,37 biler per innbygger og 2,7 innbyggere per bil.
 4. Værøy i Nordland – 0,38 biler per innbygger, og 2,7 innbyggere per bil.
 5. Ås i Akershus – 0,38 biler per innbygger og 2,7 innbyggere per bil.
 6. Oslo – 0,38 biler per innbygger og 2,6 innbyggere per bil.
 7. Fedje i Hordaland – 0,39 biler per innbyggere og 2,6 innbyggere per bil.
 8. Hasvik i Finnmark – 0,39 biler per innbyggere og 2,6 innbyggere per bil.
 9. Nordkapp i Finmark – 0,39 biler per innbyggere og 2,6 innbyggere per bil.
 10. Loppa i Finmark – 0,39 biler per innbygger og 2,6 innbyggere per bil.

Felles for fire av kommunene i denne enden av lista er at de er rene øykommuner. Fem av kommunene har under 1000 innbyggere. Kun Ås og Oslo er folkerike kommuner.

Tre faktorer avgjør hvem som kjøper bil

Aud Tennøy er forskningsleder ved Transportøkonomisk institutt (TØI), med spesialkompetanse innen by- og arealplanlegging. Hun sier øykommuner som Træna gjerne har mindre behov for bil fordi de har tilgang til det de skal og trenger uten.

Ifølge Tennøy er det tre faktorer som har betydning for hvem som blir bileiere.

TØI-forsker Aud Tennøy. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
TØI-forsker Aud Tennøy. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Den ene faktoren er inntekt. Hvem har råd til å kjøpe bil? De med høyest inntekt tenderer til å ha bedre tilgang på bil enn andre, sier Tennøy til ABC Nyheter.

En annen faktor er kjennetegnene for bileiere i befolkningen. Den nasjonale reisevaneundersøkelsen viser hvilke husholdninger som gjerne har minst én bil:

Aldersgruppen 45-54 år, par med barn, yrkesaktive som jobber heltid, yrkesaktive i primærnæringene, personer med personlig inntekt over 500.000 kroner og personer med husholdsningsinntekt på over 800.000 kroner.

Bilholdet er lavest blant aldersgruppene 18-24 år og de over 74 år, enslige uten barn, deltidsarbeidere og de som står utenfor yrkeslivet, de som jobber i salgs-, service- og omsorgsyrker, personer med personlig inntekt under 200.000 kroner og personer med husholdningsinntekt under 400.000 kroner.

Les også: Dale foreslår alternativt tiltak til bompenger: – Impotent, mener forsker

De største byene lavere enn snittet

I tillegg er det en lavere andel som eier bil i Oslo. Her kommer den siste faktoren inn.

– Bilavhengighet, hvor nødvendig er det å ha bil? I større byer bor mange sentralt med god tilgang til kollektivtransport, og det er enkelt å sykle og gå. Slike steder er det lettere å klare seg uten bil. Det er derfor ikke overraskende at man finner Norges fire største byer langt ned på listen over biltetthet, sier Tennøy til ABC Nyheter.

Både Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger ligger under landssnittet på 0,51 biler per innbygger. Oslo har sjette lavest biltetthet av alle kommuner i hele landet.

Slik ser bildet ut i byene:

 • Oslo – 0,38 biler per innbygger og 2,6 innbyggere per bil.
 • Bergen – 0,41 biler per innbygger og 2,4 innbyggere per bil.
 • Trondheim – 0,43 biler per innbygger og 2,3 innbyggere per bil.
 • Stavanger – 0,45 biler per innbygger og 2,2 innbyggere per bil.

Selv om Oslo er blant kommunene i Norge hvor innbyggerne klarer seg best uten bil, ønsker likevel byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), at bilandelen skal gå ytterligere ned.

Les om det her: Lenke til egen sak om byer

Aktuelt: Flere Oslo-folk dropper bilen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia
Siste nytt
17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia
Populært