Meny

Utdrag fra Bompengeboka - politikk, sirkus og motstand:

Bergen: Norge får sin første bomring

Arkivbildet viser trafikkaos i Bergen, i 2016.
Arkivbildet viser trafikkaos i Bergen, i 2016. Foto: NTB scanpix

Arild Eggen fikk rett. Bomringen vant, skriver journalist i ABC Nyheter Elisabeth Bergskaug. Hun er aktuell med «Bompengeboka» - politikk, sirkus og motstand.

Kapittel 1, utdrag: På 1980-tallet var trafikken i Bergen blitt uutholdelig. På innfartsårene inn mot byen sneglet bilene seg av gårde i en fart på 10 km/t. På daværende riksvei 14 ved Åstveit i Åsane hadde trafikken økt med 800 prosent fra 1965 til 1979. Bilistene kunne i rushtiden bruke opp mot én time på strekningen, som i dag tar et drøyt kvarter å kjøre.

Etter å ha vært leder for Motorvegavdelingen i Statens vegvesen i Hordaland fra 1970 ble Arild Eggen direktør for Planavdelingen i samme etat fra 1985. Han syntes det var for dumt at det skulle ta 30–35 år å bygge ut alle innfarts­årene til Bergen, slik prognosene anslo. Skulle folk virkelig stampe i kø i flere tiår fremover mens innbyggerne ventet på at politikerne kanskje skulle få råd til broer, tunneler og moderne veier? Veiplanene for hvordan trafikk­problemene kunne løses, var klare, men det tok for lang tid å få bevilget de nødvendige statsmidlene for å realisere dem. Noe måtte gjøres. Bergen trengte et tjenlig veinett, og det så raskt som mulig.

Les saken: Det store bompengehatet: Hva er det med bompenger som gjør folk så forbanna?

Elisabeth Bergskaug, journalist i ABC Nyheter, er aktuell med Bompengeboka. Foto: Eigil Korsager
Elisabeth Bergskaug, journalist i ABC Nyheter, er aktuell med Bompengeboka. Foto: Eigil Korsager

Eggen hadde fått med seg samferdselsminister ­Koppernæs’ løfter om økte bevilgninger til fylker og kommuner som var villige til å bruke bompenger. Å innføre mer bompenger var heller ikke den gang en vinnersak for lokalpolitikerne. Arild Eggen fikk en sprø idé som etter hvert satte fart på sakene for veiutbyggingen i Bergen:

«Det var kommet så langt at vi stort sett hadde planene klare for innfartsårene til Bergen rundt 1982–1983. Da begynte vi å tenke stort. Hva om vi gjør som de gjorde i middelalderen og lager en slags mur rundt byen? Jeg så for meg en ring rundt sentrum med bompengeinnkreving på alle innfartsårer. Jeg hadde skissene klare», forteller Eggen.

Arild Eggen regnes av mange for å være «bomringens far». Trønderens idé var enkel: Flest mulig betaler minst mulig over kortest mulig tid for et felles gode. Det var hans tanke bak den moderne bomringen.

Det var god kontakt mellom Vegvesenet og politikerne i Hordaland på midten av 1980-tallet. Ingenting ble gjort uten at de diskuterte alle muligheter for

Inger Koppernæs (H) var samferdselsminister i Willoch`s regjering. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix
Inger Koppernæs (H) var samferdselsminister i Willoch`s regjering. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix

Vegvesenets prosjekter på forhånd. Eggen skjønte raskt at hans fantastiske idé ikke kunne komme fra byråkratene i Statens vegvesen om bomringen skulle bli realisert. Den måtte komme fra politikerne. «Det var neppe noen vits i å gå gjennom det vanlige, ordinære systemet. Hvis det skulle bli noe av dette, måtte det være et politisk ønske. Uten politisk vilje trodde vi hele bomringen kom til å være dødfødt», sier Eggen.

Høsten 1983 inviterte vegkontoret i Hordaland tre sentrale bergenspolitikere til et uformelt møte, som siden har blitt kjent som «wienerbrødmøtet». De som deltok, var Arild Eggen, vegsjef Josef Martinsen, Arbeiderpartiets Gunnar Simonsvik, Høyres Henrik Liseth og Kristelig Folkepartis Arne Næss.

«Vi inviterte dem opp til vegkontoret en fredags ettermiddag til god kaffe og feite, varme wienerbrød. Serverer du wienerbrød kombinert med gode historier, blir de fleste litt blidspent, som vi kaller det på trøndersk. De smiler og er mottakelig for både det ene og det andre», sier Eggen.

Arild Eggen sammenlignet ideen sin om bomringen med det å få en «Royal Straight Flush», den beste hånda du kan få i et pokerspill.

Stemningen var god. Eggen og Martinsen fra Veg­vesenet la frem for politikerne ideen om en bomring i Bergen. De fremstilte det som et alternativ til flere frittstående, ukoordinerte bompengeprosjekter. En viktig del av planen var å kreve at staten skulle investere tilsvarende beløp i veiprosjekter i Bergen som kommunen gjorde med pengene fra bomringen. Samferdselsminister Koppernæs’ løfter om økte investeringer gjorde den delen av planen til en reell mulighet.

Den store gulroten for lokalpolitikerne var løftet om at bomringen kunne skaffe Bergen et tjenlig veinett i løpet av 12–15 år istedenfor 30–35 år. Vegvesenet ønsket en uformell avklaring på stedet. Hvis noen av de tre politikerne sa blankt nei til ideen, skulle Vegvesenet legge forslaget dødt med én gang. Men om alle tre kunne love bort et «kanskje», skulle Vegvesenet jobbe videre med planen. De tre politikerne sa kanskje. Det ble aldri skrevet noe referat fra wienerbrødmøtet.

Journalist i ABC Nyheter Elisabeth Bergskaug er aktuell med Bompengeboka - politikk, sirkus og motstand. Foto: Vigmostad Bjørke
Journalist i ABC Nyheter Elisabeth Bergskaug er aktuell med Bompengeboka - politikk, sirkus og motstand. Foto: Vigmostad Bjørke

Med bystyrets flertall og de tre største partiene i ryggen fikk Vegvesenet effektivt hindret småpartiene i å stikke kjepper i hjulene for bomringen. Eggen klarte også å få pressen med på laget i arbeidet med å overbevise befolkningen om at en bomring var nødvendig. Han tok med seg journalister fra avis og radio på biltur i to biler og kjørte Nordre innfartsåre fra Åsane inn til Bergen sentrum i morgenrushet. Turen tok over én time. Hver bil var utstyrt med en bensinmåler som viste at bilene brukte mellom 3 og 4 liter bensin per mil mens de sto i kø. Eggen hadde selv kjørt ruta om natten og hadde da kun brukt drøyt 10 minutter på turen og 0,75 liter bensin på mila. Journalistene fikk oppleve tids- og bensinforbruket i køene og ble overbevist om at bomringen var nødvendig. Ingen av dem skrev noe negativt om bomringen siden.

Likevel var den planlagte bompengeringen svært upopulær. En undersøkelse fra januar 1986 viste at to tredje­deler av bilistene var motstandere av bomringen. De ansvarlige bak prosjektet, inkludert Eggen, ble utsatt for drapstrusler og telefonmobbing.

Saken fortsetter under

Bergen. 6000 eldre demente på norske veier. Arild Eggen i Statens Vegvesen regnes som «bomringens far». Foto: VG / Helge Hansen
Bergen. 6000 eldre demente på norske veier. Arild Eggen i Statens Vegvesen regnes som «bomringens far». Foto: VG / Helge Hansen

Motstanden stoppet ikke prosjektet. 2. januar 1986 klokken 10.00 åpnet Norges første bomring i Bergen. Den var den første av sitt slag i den vestlige verden. Norges første bomring var adskillig mindre i omfang enn dagens mange bomringer. I alt ble det satt opp seks bommer rundt Bergen. Det kostet kun fem kroner per passering, fire kroner om du hadde kupong. Kjøpte du årskort, slapp du unna med maksimalt 1100 kroner per år. I snitt betalte bilistene kun 2 kroner per passering. Bommene var aktive mellom klokken 06.00 og 22.00 mandag til fredag, om natten og i helgene var det gratis å passere. Bomringen skulle stå i 15 år, og bilistene som måtte punge ut, skulle se at de fikk valuta for pengene.

Les også: Frp stemmer for å øke bompengene med 10 milliarder

Staten gikk med på en avtale om å finansiere 50 prosent av veipakken i Bergen mot at byen innførte bompenger. Ordningen har senere fått tilnavnet Bergens-modellen eller 50/50-modellen, og den har blitt overført til en rekke andre byer og prosjekter. 50/50-ordningen brukes i dag for store infrastrukturprosjekter i de fire største byene i Norge. Generelt har kommuner og fylker med stor betalingsvilje blitt belønnet med ekstra bevilgninger gjennom statsbudsjettet siden 1980-tallet.

Etter ett år med bomring hadde opinionen i Bergen snudd. Der to tredjedeler av bilistene var motstandere av bomringen før den åpnet, var to tredjedeler for bomringen etter åpningen. Bilistene så raskt at de fikk god uttelling for pengene sine i form av nye veier.

Arild Eggen sammenlignet ideen sin om bomringen med det å få en «Royal Straight Flush», den beste hånda du kan få i et pokerspill. Resultatet av å sitte med en Royal Straight Flush er at du ikke gir deg fordi du vet du kommer til å vinne. Bomringen var en så god løsning på Bergens trafikkproblemer at politikerne ikke kunne forkaste den, ifølge Eggen. Han fikk rett. Bomringen vant.

Bompengeboka er ute på Vigmostad Bjørke

Les også: SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier

Anti-bompengetopper avviser Støres løsning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 Uaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Helikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken
Siste nytt
20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkUaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenHelikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken
Populært