Regjeringen går med på å flytte omstridt bomstasjon i Kongsberg

Samferdselsminister Jon Georg Dale ankommer Frps ekstraordinære landsstyremøte om bompenger tidligere i år.
Samferdselsminister Jon Georg Dale ankommer Frps ekstraordinære landsstyremøte om bompenger tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen planlagt bom droppes. – Vi lytter til lokalbefolkningen, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Kongsberg har det lenge vært tverrpolitisk enighet om å flytte en planlagt bomstasjon på nye E134, som etter planen skal åpne senere i 2019. Den er knyttet til prosjektet E134 Damåsen-Saggrenda.

Kommunen stemte over saken i september 2018, og vedtok å flytte bomstasjonen 8 kilometer vestover fra Saggrenda til kommunegrensen mot Notodden i Telemark. Statens vegvesen anslår at det å flytte bommen vil føre til økte kostnader på 30 millioner kroner, ifølge Laagendalsposten.

Nesten ett år etter at kommunen gikk inn for å endre opplegget for bominnkreving, får de klarsignal av samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp), tross de økte avgiftene det fører med seg.

– For denne regjeringen er det viktig å redusere bompengebelastningen for folk. Vi har derfor bestemt å flytte bommen som lokalbefolkningen i Kongsberg mener rammer en del av innbyggerne unødvendig hardt, sier Dale i en pressemelding mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samferdselsdepartementet har sendt et brev til Statens vegvesen hvor de ber dem følge opp det lokale vedtaket.

Mener plasseringen var urettferdig

I vinter demonstrerte flere innbyggere mot plasseringen av bommen, ifølge Laagendalsposten. Mange mener plasseringen av bommen vil gjøre det dyrt for dem å dra på butikken, til idrettsbanen og den lokale badeplassen, ifølge avisa Telen. I tillegg frykter innbyggerne at verdien på eiendommene vil falle.

Prisen for passering i bommen for privatbilister er beregnet til mellom 35 og 40 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale politikere og innbyggere har over lang tid lagt press på samferdselsdepartementet for å få gjennomslag for endret plassering. Nå blir de hørt.

– Vi ønsker ikke at innbyggerne på Meheia skal bli usosialt rammet ved byggingen av et viktig veiprosjekt. Jeg ønsker ikke at folk skal måtte passere en bomring hver dag når de skal i barnehagen, kjøpe melk og brød eller følge barna til fotballtrening. Denne plasseringen er såpass uheldig at jeg har valgt å flytte den, sier Dale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: To av tre mener det betales altfor mye i bompenger

En annen bomstasjon droppes

Totalt er det planlagt fire bomstasjoner i forbindelse med veiprosjektet E134 Damåsen – Saggrenda. Mens en av dem nå blir flyttet, blir åpningen av en annen bomstasjon droppet.

Våren 2019 gikk Kongsberg, Øvre Eiker og Buskerud fylkeskommune inn for at den planlagte bomstasjonen på fylkesvei 286 ved Grosvoldveien likevel ikke skal etableres. Også dette vedtaket får nå sin velsignelse fra samferdselsminister Dale.

I et brev til Statens vegvesen ber samferdselsdepartementet om at «Bomstasjonen på fv. 286 ikke blir etablert nå, men at Statens vegvesen etter et år gjør en ny evaluering av økonomien i prosjektet og de trafikkmessige konsekvensene av å ikke ha bom på fv. 286. Etablering av bomstasjon vurderes på nytt på bakgrunn av denne evalueringen».