Bompengeinntektene rett til værs: I år betaler vi 13 milliarder kroner

Norge har fått flere bomstasjoner de siste 12 årene. Samtidig har takstene økt i enkelte av de eksisterende bomstasjonene. Et eksempel er bomringen i Oslo.
Norge har fått flere bomstasjoner de siste 12 årene. Samtidig har takstene økt i enkelte av de eksisterende bomstasjonene. Et eksempel er bomringen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det viser prognoser fra Statens vegvesen. – Aldri før har økningen vært så stor fra et år til et annet, påpeker leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Først i januar i år var bompengetallene for 2017 klare. Resultatet er at staten fikk inn enda mer inntekt fra bompenger enn det var spådd på forhånd: 10,4 milliarder kroner.

Inntektene fra 2018 er ventet å lande på 11,5 milliarder. I år skal vi betale rekordhøye 13 milliarder kroner i bompenger, ifølge Statens vegvesens prognoser.

Det betyr at hver enkelt bilist i snitt skal betale 5200 kroner i bompenger i løpet av året, ifølge bladet Motors regnestykke. De har tidligere omtalt Statens vegvesens ferske årsrapport for bompengeåret 2017.

Aktuelt: Hva er det med bompenger som gjør folk så forbanna?

4,5 milliarder mer med Frp i regjering

Før Stortingsvalget i 2013 tok partileder Siv Jensen (Frp) kraftig til orde for å bygge veier uten å ta inn bompenger, og istedenfor hente de nødvendige midlene fra oljefondet.

Antall bomstasjoner har økt betraktelig fra 2006 til i 2017. Foto: Statens vegvesen
Antall bomstasjoner har økt betraktelig fra 2006 til i 2017. Foto: Statens vegvesen

Men utviklingen har gått i feil retning for anti-bompengepartiet Fremskrittspartiet mens de har sittet i regjering.

Da Frp vant regjeringsmakt i 2013, var den nasjonale bompengeinntekten det året i underkant av 8,5 milliarder. I 2019 øker den altså til 13 milliarder dersom Statens vegvesens prognoser slår til. Det utgjør en økning på rundt 4,5 milliarder kroner i bompenger under Frps regjeringstid.

Ved regjeringsskiftet i 2013 fantes det 170 bomstasjoner i Norge. I 2017 hadde antallet økt til 237. Antall bomprosjekter økte i samme periode fra 58 til 63.

– Hele debatten rundt bompenger fra Frp er lureri. Tallene taler for seg selv. Økningen i bompenger fra 2018 til 2019 blir den største økningen vi har hatt fra et år til et annet, sier leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum, til ABC Nyheter.

Les også: Slik blir det nye bomsystemet i Oslo og Akershus fra juni 2019

Oversikten viser Norges bompengeinntekter for 2017. Foto: Statens vegvesen
Oversikten viser Norges bompengeinntekter for 2017. Foto: Statens vegvesen

– Vedum er ikke troverdig

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) avviser av Fremskrittspartiet og regjeringen driver med lureri.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Den eneste som driver med lureri er Trygve Slagsvold Vedum. Han er den eneste politikeren som ikke er ærlig på hva han mener om bompenger. Han sier han er imot det, også stemmer han for. Det som er fint med Vedum er at du vet at uansett hva han sier, så gjør han det motsatte. Det er ikke troverdig i lengden, sier Dale til ABC Nyheter.

Samferdselsministeren påpeker at den store økningen i bompengebelastningen i år skyldes lokale vedtak.

– Både Oslo og Bergen har gjort lokale vedtak om at de ønsker mer bompenger i bypakkene de allerede har. Det er disse økningene som ligger til grunn for Statens vegvesens prognoser. Vi tar ikke initiativ til nye bompengeprosjekt i byene. Slike tiltak må komme lokalt. Vi jobber på spreng for å få ned bompengebelastningen, forsikrer Dale overfor ABC Nyheter.

Aktuelt: Senterpartiet vil ha bompengetak

Nye gjennomslag

Årsrapporten til Statens vegvesen bekrefter at den største veksten i bompengeinnkrevingen i 2019 vil komme i Oslo og Bergen.

– Synes du ikke det er litt påtakelig at bompengeinnkrevingen har økt såpass mye under Frps styre?

– Det er ingen tvil om at enhver Frp-mann gjerne skulle hatt større gjennomslag på bompenger enn det som har vært mulig. Men i den nye regjeringsplattformen får vi nye gjennomslag som Statens vegvesen ikke har tatt hensyn til i forbindelse med prognosene i sin rapport, sier statsråden.

Han trekker fram at regjeringen skal sette av 1 milliard kroner årlig til reduksjon i statlige bompengeavgifter, og at de skal innføre skattefradrag for bompenger.

Ny plattform: Regjeringen lover lavere bompengebelastning - Ap er skeptiske

Vedum: – Dobbelt ille

Trygve Slagsvold Vedum synes det er en merkelig prioritering av regjeringen å innføre fradrag for bompenger istedenfor å øke pendlerfradraget.

– Før Fremskrittspartiet kom i regjering lovet Siv Jensen at de kom til å kutte masse i bompenger dersom de fikk regjeringsmakt. Vi ser at akkurat det motsatte skjer. I tillegg har regjeringen kuttet i pendlerfradraget. I kombinasjon med at bompengene øker blir dette dobbelt ille for de som må reise langt for å komme seg på jobb i landet vårt, og det er mange, sier Vedum.

Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, er ikke nådig i sin kritikk av Frps vinglende bompengepolitikk, som han kaller «lureri». Foto: Axel Nilsson Raftsjø / NPK
Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, er ikke nådig i sin kritikk av Frps vinglende bompengepolitikk, som han kaller «lureri». Foto: Axel Nilsson Raftsjø / NPK

Han kommer ikke med lovnader om kutt i Norges bompengeavgifter, men Senterpartiet ønsker en ny diskusjon rundt finansieringen av de såkalte byvekstpakkene for Norges ni største byområder. Disse pakkene finansieres minst femti prosent av bomringer, og sto for 57,6 prosent av alle bompengeinntektene i 2017.

– Det begynner å bli såpass dyrt for de som bor og kjører bil i og rundt byene at det er vanskelig for folk å få det til å gå opp.

Det partilederen imidlertid kan love, er et mye bedre pendlerfradrag fra 1. dag med Senterpartiet i regjering.

– Det viktigste er at alle som pendler får et høyere fradrag på skatten, og kan spare penger på den måten, sier Vedum.

Senterpartiet vil senke bunnfradraget for pendlere til 15.000 kroner mot dagens 22.000 kroner, slik at denne gruppen får 7000 kroner mer i skattefradrag årlig.

Samleside: Les alle våre saker om bompenger her

Flere kroner direkte til vei

En ting samferdselsminister Jon Georg Dale kan være glad for, er at driftskostnadene for norske bomstasjoner har gått ned. Det betyr at flere av bompengekronene går direkte til vei og kollektiv, istedenfor til administrasjon.
En ting samferdselsminister Jon Georg Dale kan være glad for, er at driftskostnadene for norske bomstasjoner har gått ned. Det betyr at flere av bompengekronene går direkte til vei og kollektiv, istedenfor til administrasjon.

Alt ved Statens vegvesens rapport er ikke bare svart for Frp og regjeringen. Samferdselsminister Dale kan være fornøyd med at driftskostnadene for Norges bompengeprosjekter går ned. Det betyr at flere bompengekroner går direkte til de vei- og kollektivprosjektene de skal finansiere.

Nedgangen i driftskostnader er et resultat av regjeringens bompengereform. Blant annet har 18 bompengeselskaper blitt slått sammen til fem regionale selskaper.

I tillegg senker regjeringen bompengeandelen i nye veiprosjekter til et snitt på 28 prosent, og bevilger mer penger til vei over statsbudsjettet enn den rødgrønne siden har foreslått. På sikt ønsker Dale å få ned bompengeandelen ytterligere. Senterpartiet foreslo i sitt forslag til Nasjonal Transportplan en bompengeandel på 40 prosent i statlige bomprosjekter.

Les også: Hvorfor det er store prisforskjeller mellom bomstasjoner i Norge?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:39 Morales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad23:28 Karmsund bru stengt etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City
Siste nytt
23:39VerdenMorales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad23:28NorgeKarmsund bru stengt etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City
Populært