Bompengeinntektene rett til værs: I år betaler vi 13 milliarder kroner

Norge har fått flere bomstasjoner de siste 12 årene. Samtidig har takstene økt i enkelte av de eksisterende bomstasjonene. Et eksempel er bomringen i Oslo.
Norge har fått flere bomstasjoner de siste 12 årene. Samtidig har takstene økt i enkelte av de eksisterende bomstasjonene. Et eksempel er bomringen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det viser prognoser fra Statens vegvesen. – Aldri før har økningen vært så stor fra et år til et annet, påpeker leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Først i januar i år var bompengetallene for 2017 klare. Resultatet er at staten fikk inn enda mer inntekt fra bompenger enn det var spådd på forhånd: 10,4 milliarder kroner.

Inntektene fra 2018 er ventet å lande på 11,5 milliarder. I år skal vi betale rekordhøye 13 milliarder kroner i bompenger, ifølge Statens vegvesens prognoser.

Det betyr at hver enkelt bilist i snitt skal betale 5200 kroner i bompenger i løpet av året, ifølge bladet Motors regnestykke. De har tidligere omtalt Statens vegvesens ferske årsrapport for bompengeåret 2017.

Aktuelt: Hva er det med bompenger som gjør folk så forbanna?

4,5 milliarder mer med Frp i regjering

Før Stortingsvalget i 2013 tok partileder Siv Jensen (Frp) kraftig til orde for å bygge veier uten å ta inn bompenger, og istedenfor hente de nødvendige midlene fra oljefondet.

Antall bomstasjoner har økt betraktelig fra 2006 til i 2017. Foto: Statens vegvesen
Antall bomstasjoner har økt betraktelig fra 2006 til i 2017. Foto: Statens vegvesen

Men utviklingen har gått i feil retning for anti-bompengepartiet Fremskrittspartiet mens de har sittet i regjering.

Da Frp vant regjeringsmakt i 2013, var den nasjonale bompengeinntekten det året i underkant av 8,5 milliarder. I 2019 øker den altså til 13 milliarder dersom Statens vegvesens prognoser slår til. Det utgjør en økning på rundt 4,5 milliarder kroner i bompenger under Frps regjeringstid.

Ved regjeringsskiftet i 2013 fantes det 170 bomstasjoner i Norge. I 2017 hadde antallet økt til 237. Antall bomprosjekter økte i samme periode fra 58 til 63.

– Hele debatten rundt bompenger fra Frp er lureri. Tallene taler for seg selv. Økningen i bompenger fra 2018 til 2019 blir den største økningen vi har hatt fra et år til et annet, sier leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum, til ABC Nyheter.

Les også: Slik blir det nye bomsystemet i Oslo og Akershus fra juni 2019

Oversikten viser Norges bompengeinntekter for 2017. Foto: Statens vegvesen
Oversikten viser Norges bompengeinntekter for 2017. Foto: Statens vegvesen

– Vedum er ikke troverdig

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) avviser av Fremskrittspartiet og regjeringen driver med lureri.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Den eneste som driver med lureri er Trygve Slagsvold Vedum. Han er den eneste politikeren som ikke er ærlig på hva han mener om bompenger. Han sier han er imot det, også stemmer han for. Det som er fint med Vedum er at du vet at uansett hva han sier, så gjør han det motsatte. Det er ikke troverdig i lengden, sier Dale til ABC Nyheter.

Samferdselsministeren påpeker at den store økningen i bompengebelastningen i år skyldes lokale vedtak.

– Både Oslo og Bergen har gjort lokale vedtak om at de ønsker mer bompenger i bypakkene de allerede har. Det er disse økningene som ligger til grunn for Statens vegvesens prognoser. Vi tar ikke initiativ til nye bompengeprosjekt i byene. Slike tiltak må komme lokalt. Vi jobber på spreng for å få ned bompengebelastningen, forsikrer Dale overfor ABC Nyheter.

Aktuelt: Senterpartiet vil ha bompengetak

Nye gjennomslag

Årsrapporten til Statens vegvesen bekrefter at den største veksten i bompengeinnkrevingen i 2019 vil komme i Oslo og Bergen.

– Synes du ikke det er litt påtakelig at bompengeinnkrevingen har økt såpass mye under Frps styre?

– Det er ingen tvil om at enhver Frp-mann gjerne skulle hatt større gjennomslag på bompenger enn det som har vært mulig. Men i den nye regjeringsplattformen får vi nye gjennomslag som Statens vegvesen ikke har tatt hensyn til i forbindelse med prognosene i sin rapport, sier statsråden.

Han trekker fram at regjeringen skal sette av 1 milliard kroner årlig til reduksjon i statlige bompengeavgifter, og at de skal innføre skattefradrag for bompenger.

Ny plattform: Regjeringen lover lavere bompengebelastning - Ap er skeptiske

Vedum: – Dobbelt ille

Trygve Slagsvold Vedum synes det er en merkelig prioritering av regjeringen å innføre fradrag for bompenger istedenfor å øke pendlerfradraget.

– Før Fremskrittspartiet kom i regjering lovet Siv Jensen at de kom til å kutte masse i bompenger dersom de fikk regjeringsmakt. Vi ser at akkurat det motsatte skjer. I tillegg har regjeringen kuttet i pendlerfradraget. I kombinasjon med at bompengene øker blir dette dobbelt ille for de som må reise langt for å komme seg på jobb i landet vårt, og det er mange, sier Vedum.

Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, er ikke nådig i sin kritikk av Frps vinglende bompengepolitikk, som han kaller «lureri». Foto: Axel Nilsson Raftsjø / NPK
Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, er ikke nådig i sin kritikk av Frps vinglende bompengepolitikk, som han kaller «lureri». Foto: Axel Nilsson Raftsjø / NPK

Han kommer ikke med lovnader om kutt i Norges bompengeavgifter, men Senterpartiet ønsker en ny diskusjon rundt finansieringen av de såkalte byvekstpakkene for Norges ni største byområder. Disse pakkene finansieres minst femti prosent av bomringer, og sto for 57,6 prosent av alle bompengeinntektene i 2017.

– Det begynner å bli såpass dyrt for de som bor og kjører bil i og rundt byene at det er vanskelig for folk å få det til å gå opp.

Det partilederen imidlertid kan love, er et mye bedre pendlerfradrag fra 1. dag med Senterpartiet i regjering.

– Det viktigste er at alle som pendler får et høyere fradrag på skatten, og kan spare penger på den måten, sier Vedum.

Senterpartiet vil senke bunnfradraget for pendlere til 15.000 kroner mot dagens 22.000 kroner, slik at denne gruppen får 7000 kroner mer i skattefradrag årlig.

Samleside: Les alle våre saker om bompenger her

Flere kroner direkte til vei

En ting samferdselsminister Jon Georg Dale kan være glad for, er at driftskostnadene for norske bomstasjoner har gått ned. Det betyr at flere av bompengekronene går direkte til vei og kollektiv, istedenfor til administrasjon.
En ting samferdselsminister Jon Georg Dale kan være glad for, er at driftskostnadene for norske bomstasjoner har gått ned. Det betyr at flere av bompengekronene går direkte til vei og kollektiv, istedenfor til administrasjon.

Alt ved Statens vegvesens rapport er ikke bare svart for Frp og regjeringen. Samferdselsminister Dale kan være fornøyd med at driftskostnadene for Norges bompengeprosjekter går ned. Det betyr at flere bompengekroner går direkte til de vei- og kollektivprosjektene de skal finansiere.

Nedgangen i driftskostnader er et resultat av regjeringens bompengereform. Blant annet har 18 bompengeselskaper blitt slått sammen til fem regionale selskaper.

I tillegg senker regjeringen bompengeandelen i nye veiprosjekter til et snitt på 28 prosent, og bevilger mer penger til vei over statsbudsjettet enn den rødgrønne siden har foreslått. På sikt ønsker Dale å få ned bompengeandelen ytterligere. Senterpartiet foreslo i sitt forslag til Nasjonal Transportplan en bompengeandel på 40 prosent i statlige bomprosjekter.

Les også: Hvorfor det er store prisforskjeller mellom bomstasjoner i Norge?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti ser ut til å tape nøkkelvalg i Italia03:17 «Kielland»-rapport kommer tidligere enn forventet03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver
Siste nytt
04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20VerdenSalvinis parti ser ut til å tape nøkkelvalg i Italia03:17Norge«Kielland»-rapport kommer tidligere enn forventet03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58NorgeSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17NorgeRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver
Populært