Sliter med timesregelen:

Problemene for bomringen på Nord-Jæren vil ingen enda ta

De nye bomstasjonene på Nord-Jæren åpnet 1. oktober 2018. Det ble umiddelbart kluss med bombengeinnkreving knyttet til rushtidsavgift på grunn av en spesiell timesregel.
De nye bomstasjonene på Nord-Jæren åpnet 1. oktober 2018. Det ble umiddelbart kluss med bombengeinnkreving knyttet til rushtidsavgift på grunn av en spesiell timesregel. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

I Oslo og Bergen gikk overgangen til rushtidsavgift i bomringen smertefritt. På Nord-Jæren ble det problemer. Så et nytt problem – og enda et problem venter.

12 byer i Norge har i dag bomringer. I tre av dem er det innført rushtidsavgift. Bergen var først ut i 2016. I 2017 fulgte Oslo etter. Da den nye bomringen på Nord-Jæren åpnet i oktober 2018 var det med rushtidsavgift. Men noe gikk galt.

Etter åpningen 1. oktober fikk mange bilister høyere bompengeregninger enn de skulle ha, fordi passeringer knyttet til rushtid og timesregel var registrert feil. Resultatet ble at innkrevingen av rushtidsavgift ble satt på pause fra andre uke i desember til slutten av mars.

Forklarer problemene: Leiv Olav Sunde er juridisk direktør i bompengeselskapet Ferde. Foto: Ferde
Forklarer problemene: Leiv Olav Sunde er juridisk direktør i bompengeselskapet Ferde. Foto: Ferde

I Oslo og Bergen var det ingen tilsvarende problemer ved overgangen til rushtidsavgift. Hvorfor ble det krøll på Nord-Jæren?

Les om bymiljøpakke Nord-Jæren i faktaboks.

Nøkkelen til problemene

Fakta om bymiljøpakke Nord-Jæren:

 • Bilmiljøpakken er over 30 milliarder kroner til vei, buss og sykkelveier på Nord-Jæren fram til 2033.
 • Flere store prosjekter ligger inne i pakken. Blant annet en bussvei, nye kollektivfelt og en sykkelstamvei. I tillegg er det satt av penger til trafikksikkerhetstiltak og drift av kollektivtilbud.
 • Hoveddelen av pengene i pakken kommer fra en ny bomring med 38 bomstasjoner som åpnet 1. oktober 2018. Staten bidrar med cirka 11 milliarder kroner og Rogaland fylkeskommune bidrar med cirka 1,5 milliarder.
 • Det er rushtidsavgift i bomringen. Mellom klokken 7-9 og 15-17 betaler bilistene 44 kroner (35,20 kroner med bombrikke). Resten av døgnet er prisen 22 kroner (17,60 kroner med bombrikke).
 • På grunn av registreringsproblemer og en spesiell timesregel hadde bompengeselskapet Ferde problemer med innkreving av rushtidsavgift etter at den nye bomringen åpnet. Innkreving av rushtidsavgift ble satt på pause fra midten av desember til slutten av mars.
 • Foreløpig går bymiljøpakken med et stort underskudd, grunnet høyere elbilandel enn forutsatt, færre biler på veien enn forutsatt og den lengre pausen i innkreving av rushtidsavgift. De mangler omtrent en halv milliard kroner i tapte bompengeinntekter forhold til hva det budsjettert med.
Kilder: Bymiljøpakken, Stavanger Aftenblad

De aller fleste bomprosjekter, det være seg bypakker, bro- og tunnelprosjekter eller nye veier, har en timesregel. Timesregelen er til for å dempe totalbelastningen av bompenger for bilister. Kjører du gjennom tre bomstasjoner på én time, skal du bare betale for én av passeringene.

Det er opp til politikerne lokalt å bestemme hvordan timesregelen skal fungere. I Oslo og Bergen har politikerne valgt en løsning hvor bilistene betaler for den dyreste passeringen i løpet av en time. Det vil si at hvis en bilist passerer tre bomstasjoner på én time, hvorav de to første skjer utenfor rushtid og den siste i rushtid, er det rushtidspasseringen bilisten blir belastet for.

På Nord-Jæren har lokalpolitikerne gått for en annen løsning. Der blir bilistene belastet for den første passeringen i en time, uavhengig om den skjer i eller utenfor rushtid.

Den spesielle timesregelen på Nord-Jæren er nøkkelen til problemene.

Aktuelt: Sterk motstand mot rushtidsavgift i Sandnes og Stavanger

Måtte betale ekstra

– Det startet som et leveranseproblem, forteller Leiv Olav Sunde til ABC Nyheter.

Han er juridisk direktør i bompengeselskapet Ferde, som er ansvarlig for bompengeinnkrevingen blant annet på Nord-Jæren og i Bergen.

– De som leverte utstyret i bomstasjonene hadde problemer med utstyret som førte til at registreringssikkerheten var langt lavere enn det som var akseptabelt. Mange bompasseringer ble rett og slett ikke registrert, forteller Sunde.

Hadde Nord-Jæren hatt samme timesregel som Oslo og Bergen, hadde ikke det vært noe problem for bilistene at enkelte passeringer ikke ble registrert. I et slikt scenario hadde kundene i verste fall risikert å betale mindre enn de skulle hvis det var rushtidspasseringen som ikke ble registrert.

Men på grunn av Nord-Jærens spesielle timesregel endte flere kunder opp med å betale mer enn det de skulle i tilfeller der første passering utenfor rushtid ikke ble registrert, mens en senere passering i rushtid ble registrert som den første i en time.

– Hvis vi taper den første fysiske passeringen får vi et problem. Det problemet unngår du med Oslo og Bergen sin timesregel, oppsummerer Sunde.

0,5 prosent rammes enda

Håkon Nordahl er kommunikasjonssjef i bompengeselskapet Fjellinjen, som har ansvar for innkreving av bompenger i Oslo og Akershus. Foto: Fjellinjen
Håkon Nordahl er kommunikasjonssjef i bompengeselskapet Fjellinjen, som har ansvar for innkreving av bompenger i Oslo og Akershus. Foto: Fjellinjen

Utstyret i bomringen på Nord-Jæren kom til slutt i orden, og innkrevingen av rushtidsavgift kunne startes opp igjen.

– Systemet har nå en registreringssikkerhet på mer enn 99,5 prosent, men vi vil tape noen passeringer av og til. Det er et lite antall passeringer, men det skjer. Vi har ikke mulighet til å identifisere hvem det er, så kunden må selv følge med og gi beskjed om de blir belastet for mye, sier Ferdes juridiske direktør.

Kommunikasjonssjef Håkon Nordahl i bompengeselskapet Fjellinjen, som driver innkreving i Oslo og Akershus, forteller om den samme feilmarginen hos dem.

– Det har forekommet i noen få tilfeller at bilister har fått den billigste prisen og ikke den dyreste, som de egentlig skulle hatt. Denne glippen blir ivaretatt i en ny systemløsning som kommer neste år, forteller Nordahl til ABC Nyheter.

Nødvendig spesialtilpasning

På Nord-Jæren så bompengeselskapet Ferde seg nødt til å gjøre en spesialtilpasning for å minimere problemene med den spesielle timesregelen.

– I de aller fleste tilfeller blir brikken registrert ved passering. Men det er litt mer komplisert hvis brikken ikke blir lest og det tas bilde. Det tar litt lengre til å behandle bilder og derfor må passeringer i en periode samles opp inntil alle bilder er ferdig behandlet for å sikre at det er den første passeringene som belastes avtalen. For å få til dette har vi laget et system der vi holder igjen alle innlesninger og passeringer i 7-10 dager.

– Koster det mye ekstra med et slikt system?

– Det kostet å gjennomføre en systemendring, men i den vanlige driften koster det oss ikke noe ekstra.

Problemene tar ikke slutt

Fakta om Ryfast-prosjektet:

 • Ryfast er et typisk fergeavløsningsprosjekt. Målet med prosjektet er å lage et fastlandssamband mellom Ryfylke og Nord-Jæren, samt bygge nytt fastlandssamband mellom Hundvåg og Stavanger sentrum.
 • Prosjektet består av Eiganestunnelen, Hundvågstunnelen og Ryfylketunnelen. De to siste er lengre, undersjøiske tunneler som erstatter eksisterende fergesamband.
 • Prisen på to de undersjøiske tunnelene er beregnet til 6,4 milliarder kroner i 2014-kroner. Eiganestunnelen har en prislapp på 2,9 milliarder kroner.
 • Ryfast finansieres i hovedsak av bompenger.
 • Ryfast åpner i desember.
Kilde: Statens vegvesen

Mens problemene med timesregelen på Nord-Jæren nå er under kontroll, kan det oppstå nye utfordringer i desember når bompengeinnkrevingen til prosjektet Ryfast startes opp. Les om Ryfast i faktaboks.

Selv om inntektene fra bomstasjonene tilknyttet bymiljøpakke Nord-Jæren og Ryfast går til to separate prosjekter, skal de ha felles timesregel for å minimere totalbelastningen for bilistene. Om en bom knyttet til Ryfast-prosjektet får første passering i en time, får dette prosjektet bompengene, og motsatt.

Ryfast-prosjektet har ikke budsjettert med de tapte inntektene felles timesregel medfører, og skal derfor kompenseres fra bymiljøpakken. Pengene Ryfast taper på at bymiljøpakken får første passering i en time, må bymiljøpakken betale tilbake til Ryfast.

Problemstillingen skaper hodebry for bompengeselskapet Ferde.

– Det sentraliserte bompengesystemet har ikke funksjonalitet til å håndtere et slikt scenario. Derfor må vi i Ferde lage et system for manuell avregning av det oppgjøret som skal skje mellom Ryfast og bymiljøpakken. Nå jobber vi med Statens vegvesen og Samferdselsdepartementet for å få avklart om det i det hele tatt er praktisk gjennomførbart før oppstart i desember.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar
Siste nytt
10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar
Populært