Livsstil
Slik velger du den søteste vannmelonen
Avlang, rund, mørkegrønn eller stripete? Vi har funnet ut hva du må sjekke for å finne en vannmelon som både er søt og saftig.
Vannmelon er for mange smaken av sommer: frisk, søt, sunn og full av vann som hjelper deg å holde deg hydrert i varmen. Men det kan være et sjansespill å velge riktig melon i butikken. Heldigvis finnes det noen enkle kjennetegn som øker sjansen for å få en god en.
Her er trikset som hjelper deg å finne den søteste og saftigste melonen neste gang du handler.
Tre tegn på at vannmelonen er moden og søt
Ifølge Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, bør du se etter disse tre tingene:
1. Melonen skal være tung
– En tung melon inneholder mer vann, som er et tegn på at den er moden og saftig.
2. En gul flekk
– Flekkene får melonene når de ligger på bakken og modner, og jo lenger den har fått modnet, desto søtere er den, forklarer ernæringsrådgiveren.
Har vannmelonen en veldig lys gul flekk, kan det tyde på at vannmelonen ikke er moden.
3. Inntørket og brun stilk
– Gjerne hult «litt innover». Er den grønn, er det et tegn på at den er høstet for tidlig.
– Et vanlig tips også er å dunke på melonene - en moden vannmelon gir en spesiell hul lyd, men om du ikke har et veldig trent øre kan det være vanskelig å høre forskjell, sier Sagen. Hun legger til at kjøttet skal være fast og blankt.
– Skallet skal heller ikke gi etter når du trykker på det. Da er den overmoden, forteller rådgiveren.
Vannmelontyper i Norge
Det finnes flere ulike vannmeloner i norske butikker, og de dukker gjerne opp til forskjellige tider i sesongen:
Mørkegrønn vannmelon: Har ofte lite frø og en fastere konsistens. De gule flekkene er ikke like synlige her.
Lys og stripete vannmelon: Har flere frø, men smaker friskt og søtt.
Sagen velger selv den som er i sesong.
Hvorfor er frukt søtere i utlandet?
Har du også lagt merke til at vannmelon, eller frukt generelt, smaker enda bedre på ferie i syden? Det handler om modning og transport:
– Det er fordi frukten her gjerne må høstes litt før, fordi de skal sendes så langt, forklarer ernæringsrådgiveren.
Frukten er best om det er kort vei fra jord til bord, som i varmere land.
– Med det sagt, så er vi heldige som har tilgang på eksotisk frukt året rundt. Og når det gjelder kortreiste alternativer som norske epler og plommer, får du frukt som er på sitt aller beste rett etter innhøsting.