Trening og kosthold

Næringsinntaket vårt blinker rødt – denne trenden gir utfordringer

Forsker på bærekraftig kosthold råder nordmenn til å spise mer av disse matvarene.

Her er noe av maten vi burde spise mer av for å få i oss viktig næring.
Publisert Sist oppdatert

I en tid der ultraprosessert mat dominerer mathyllene i butikkene, er det mange av oss som får i seg for lite næring. Faktisk så mye som over halvparten av verdens befolkning får ikke i seg det som regnes som de viktigste næringsstoffene.

Det viser en ny studie gjort av tidsskriftet The Lancet, der de inkluderte 185 land.

Næringsstoffene det er snakk om er: Jod, kalsium, jern, riboflavin, folat og vitamin C.

En av forskerne bak studien mener resultatene er alarmerende.

– Selv om store deler av verdens befolkning har tilgang på nok mat, er feilernæring svært utbredt, mener forsker ved Senter for bærekraftig kosthold ved Folkehelseinstituttet, Marianne Hope Abel.

Færre drikker melk

For å få i seg de viktigste næringsstoffene kreves det et variert kosthold som inneholder frukt, grønt, grove kornprodukter, fisk og magre meieriprodukter.

De fleste vitaminer og mineraler får vi nok av dersom vi har et «vanlig» norsk kosthold, men forsker Abel sier det lett kan bli for lite av noen stoffer hos enkelte grupper av befolkningen.

Marianne Hope Abel forsker ved Senter for bærekraftig kosthold ved FHI. Foto: Kim Abel
Marianne Hope Abel forsker ved Senter for bærekraftig kosthold ved FHI.

Hun peker på jod, jern og vitamin D som de næringsstoffene nordmenn får i seg for lite av gjennom kosten. Melk er en viktig kilde til kalsium og jod, men færre nordmenn drikker melk daglig enn før.

– Hvilke grupper er det som har størst mangel på næringsstoffer?

– De som har særlig risiko for å få for lite av et eller flere stoffer er gjerne de som har et økt behov i forhold til mengden mat man spiser. Det gjelder barn i vekst, i forbindelse med graviditet og amming og for eldre med redusert appetitt.

Trend gir utfordringer

Hun ser også en trend, særlig blant unge kvinner, i å ha et mer plantebasert kosthold. Dette mener hun kan gi noen utfordringer, og derfor er det viktig å være ekstra bevisst på hva man spiser for å få dekket behovet for stoffer som animalske produkter er viktig kilde til.

– Det er viktig å være obs på å finne nye kilder til næringsstoffer som man kan få for lite av, og da tenker jeg spesielt på jern, vitamin E, kalsium og jod, forklarer hun.

Men hva burde man spise for å få i seg denne næringen? Det har Abel noen gode eksempler på.

– Bønner, erter og linser er «up and coming» og en god og billig kilde til proteiner og flere mikronæringsstoffer. Det finnes stadig flere produkter med slike belgvekster i butikken, og jeg tror man kan bli overrasket over hvor mye godt man kan lage av det, sier hun.

– Nøtter og frø kan også sprite opp kosten både smaksmessig og med tanke på næringsstoffer, legger hun til.

Foto: Shutterstock / NTB

«Suksess»-oppskriften

Jern og kalsium er kritiske for blod og bein, og jod er viktig for å produsere nok hormoner til stoffskifte. Vitamin E er avgjørende for å ha et godt immunforsvar.

Tilbake til studien til The Lancet, kom det frem at mer enn 4 milliarder mennesker i verden mangler både jern, riboflavin, forlat og vitamin C, men hele 5 milliarder ikke får i seg nok av verken jod, vitamin E eller kalsium.

Her i Norge er det generelt for mye inntak av mettet fett, sukker og salt. Ifølge FHI er det mest mangel på D-vitamin, jod og jern.

Men hvordan vi kan få i oss alle næringsstoffene på en enkel måte, det kan Abel oppsummere slik:

– Mitt beste råd og forsøke å ha en fargerik tallerken til alle måltider med mye frukt, grønt og grove kornprodukter, spise fisk ofte – både til middag og pålegg og drikke litt melk og/eller spise yoghurt hver dag. Like viktig er det å begrense inntaket av snacks, boller, kaker, godteri og sukret drikke.

– Et spørsmål mange kanskje lurer på er om man faktisk trenger å ta ekstra kosttilskudd?

Det kommer helt an på. Det som er helt sikkert er at mange tar kosttilskudd uten at det har noen nytte. Når det gjelder vitaminer og mineraler er det slett ikke sånn at «jo mer, jo bedre», og det aller beste er å få i seg passe mye fra kosten man spiser, forklarer hun.

Hun mener imidlertid at det kan være perioder av livet der man kan ha nytte av tilskudd av ett eller flere næringsstoffer for å dekke behovet.

– Har man et veldig dårlig kosthold med mye «tomme kalorier» kan det også være nødvendig med et tilskudd for å unngå mangel. Personer som er lite ute i sollys og som har et lavt inntak av gode kilder til vitamin D i kosten, som fet fisk og beriket melk, kan også ha nytte av et vitamin D-tilskudd, sier hun til ABC Nyheter.