Hvordan temperere sjokolade som proffe hjemme på eget kjøkken 

Vil du lage perfekt sjokolade hjemme? Det er ikke umulig å temperere sjokolade på eget kjøkken uten spesialutstyr, og Marsipan Compagniet viser oss hvordan. Her får du trinn-for-trinn-veiledning som gir blank, sprø sjokolade med perfekt knekk med det som kalles seeding metoden. 

Ulik konfekt med marshmallows, karamell, pistasjkrem og nøtter ligger utover en benk. Sjokoladene er delt opp slik at man kan se fyllet i sjokoladene.
Vi fikk lage fylte sjokolader med Marsipan Compagniet med perfekt temperert sjokolade - vi viser deg hvordan
Publisert Sist oppdatert

Hjemmelaget sjokolade og konfekt hører julen til, og det er enklere å lykkes enn mange tror. Hos Marsipan Compagniet bruker de profesjonelt tempereringsutstyr, men resultatet kan du faktisk få til hjemme – med noe så enkelt som to boller og et termometer. 

OBS! Du må registere deg for å lese hele denne artikkelen.  Det er helt gratis å registere seg. 

Er du glad i alt du kan lage selv? Vi har samlet alt innenfor DIY her. 

Hva er temperering?

Når du smelter sjokolade og lar den stivne igjen, endres strukturen i kakaosmøret. Uten riktig temperering kan sjokoladen bli matt, klissete og myk. Med seeding-metoden styrer du temperaturen, og sørger for at sjokoladen får glans, fasthet og nydelig knekk.

Hva er seeding?

Seeding betyr å tilsette små biter ferdig temperert sjokolade til smeltet sjokolade. Dette sørger for at sjokoladen danner stabile krystaller – og gir det blanke, harde og profesjonelle resultatet vi er ute etter.

Dette trenger du:

  • Mørk, lys eller hvit sjokolade

  • En bolle og en kjele (for vannbad)

  • Et termometer

  • 25 % god "spise" sjokolade (altså ferdig tempereret). Kjøp gjerne sjokolade fra smeltsjokolade.no.

  • 75 % sjokolade til smelting (denne trenger ikke å være ferdig temperert)

Steg for steg: Slik temperer du sjokoladen med seeding metoden.

En hvit bolle er fyllt av høykvalitets belgisk sjokolade står klar til temperering
Belgisk sjokolade av høy kvalitet fra Marsipan Compagniet

1. Forbered to typer sjokolade

  • 75 % av sjokoladen smeltes

  • 25 % av sjokoladen hakkes i små biter og legges klar til seeding Bruk alltid god kvalitet.

2. Smelt sjokoladen

Smelt 75 % av sjokoladen i en bolle over vannbad – uten at bollen berører vannet. Rør jevnlig og følg med på temperaturen:

  • Mørk sjokolade: 45–50 °C

  • Melkesjokolade: 40–45 °C

  • Hvit sjokolade: 40–45 °C

3. Tilsett seeding-sjokoladen

Ta bollen av varmen. Tilsett den hakkede sjokoladen. Rør godt. Bitene vil smelte og samtidig senke temperaturen – og sørge for riktig krystallstruktur.

4. Rør til riktig arbeidstemperatur

Temperaturen skal ned til:

  • Mørk sjokolade: 31–32 °C

  • Melkesjokolade: 29–30 °C

  • Hvit sjokolade: 28–29 °C

Dette tar 5–10 minutter. Rør jevnt hele tiden for å få lik temperatur i hele massen.

5. Sjekk om den er klar

Dypp en kniv eller skje i sjokoladen og la den stå i romtemperatur i 3–5 minutter. Hvis sjokoladen stivner jevnt og blir blank, er du klar!

Vil du lære hvordan du tempererer sjokolade raskere? 

En bolle fyllt av perfekt temperert smeltet melkesjokolade fra Marsipan Compagniet
Perfekt temperert smeltet sjokolade fra Marsipan Compagniet

I samarbeid med Marsipan Compagniet viser vi deg de beste metodene for å lykkes med sjokolade hjemme. Du trenger kun en ekstra ingrediens og det er kakaosmør i riktig temperatur. Vi viser deg hvordan steg for steg her. 

Kjøp spiselige julegaver nå – før det er for sent

Marsipan Compagniet har lansert en liten og eksklusiv serie spiselige julegaver i nettbutikken vår. Disse godsakene er laget med ekte håndverk, og antallet er begrenset. Så her lønner det seg å være tidlig ute!

Kjøp julegaver fra Marsipan Compagniet her.

Kjøp de mest velsmakende julegavene her
4 store Trend Bars står pakket sammen som en julegave. Trend bars er store sjokoladeplater fylt med pistasjkrem og andre godsaker

Gavepakker med sjokolade fra Marsipan Compagniet

Kjøp ulike gavepakker med verdens beste sjokolade fra Marsipan Compagniet her. Du kan dele de opp eller gi som den er.
Her får du den til lavest pris

Hvem er Marsipan Compagniet?

Ekteparet Elisabeth Rovde og Nassim Ghassoul ser smilende på hverandre. Det er marsipanen på kjøkkenbordet som er i fokus. De er gründerne bak Marsipan Compagniet inviterte oss hjem og viste oss hvordan man lager marsipanfigurer
Ekteparet Elisabeth Rovde og Nassim Ghassoul - Gründerne bak Marsipan Compagniet inviterte oss hjem og viste oss hvordan man lager marsipanfigurer

Marsipan Compagniet er en liten, dedikert sjokolade- og konfektfabrikk som holder til i Oslo. Her skapes søtsaker fra bunnen av – med fokus på ekte råvarer, håndverk og tradisjon. Med kjærlighet til faget og lidenskap for smak, lager de alt fra klassiske marsipanfigurer til moderne konfekter. Fabrikken drives av folk som virkelig brenner for det de gjør – og det merkes i hver bit. Derfor har vi valgt å samarbeide med Marsipan Compagniet om denne serien – for å vise fram hvordan skikkelig julegodt faktisk blir til.