Nordmenn trenger mer aktivitet

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mange nordmenn er aktive innenfor idrett og friluftsliv. Men langtidstrenden er at aktivitetsnivået går ned, viser nye tall fra SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Våre medlemsorganisasjoner opplever vekst, men undersøkelsen tyder på at den samlede aktiviteten i befolkningen er på vei ned. Skal forskjellene utjevnes, må vi ha Stortinget med på laget, sier Siri Meland, fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv.

SSB kartlegger nordmenns deltakelse i ulike idretts- og friluftslivsaktiviteter hvert tredje år.

I år viser tallene en svak nedgang fra 2014, som kan være sesongavhengig. Men sammenlikner vi med 2011, trer det tydeligere frem at aktivitetsnivået er på vei ned. Mest markant er nedgangen i skigåing, svømming og sykling, mens styrketrening har økt.

I tillegg ble tidligere i år rapportert at over 50 prosent av befolkningen sliter med overvekt.

– Vi ser en tendens til at en gruppe mennesker er blitt mer aktive, mens en stor gruppe har blitt mer passive. Når vi vet at friluftsliv er den aktiviteten som inaktive oppgir å ha lavest terskel for å bli med på, må politikerne nå satse mer på friluftslivet, sier Meland.

Det viktigste regjeringen kan gjøre er å gi mer støtte til organisasjoner med lavterskel aktivitet. Bare innenfor friluftslivet har vi 100.000 frivillige som står parat for å få flere i aktivitet.

Mens 81 prosent av oss var på en kortere fottur i skogen eller på fjellet i 2011, var det tilsvarende tallet for 2017 på 78 prosent. For kortere skiturer var tallet i 2011 42 prosent, mens det i 2017 var på 34 prosent. Vi ser en tilsvarende nedgang i de som har vært på sykkelturer i naturen, fra 42 prosent i 2011 til 35 prosent.

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Les også:

Full julestemning «over natta»

Slik dømmer andre personligheten din

Om ti år får 23 prosent flere kreft

Personvernpolicy