Kullfri-rekord i Storbritannia

Kullforbruket har falt drastisk i Storbritannia, og kullkraftverk legges ned i raskt tempo. Kullkraftverket Ferrybridge i Nord-England ble stengt i 2016. 13. oktober 2019 ble deler av den gjenværende infrastrukturen revet med eksplosiver.
Kullforbruket har falt drastisk i Storbritannia, og kullkraftverk legges ned i raskt tempo. Kullkraftverket Ferrybridge i Nord-England ble stengt i 2016. 13. oktober 2019 ble deler av den gjenværende infrastrukturen revet med eksplosiver. Foto: Oli Scarff / AFP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag har landet gått mer enn 18 dager uten å brenne kull for å lage strøm. Det er ny rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidlig i dag morges, tirsdag 28. april, satte Storbritannia en ny rekord da de passerte 18 dager, seks timer og 15 minutter uten å brenne kull for å lage strøm, skriver klimanettstedet Carbon Brief.

En årsak til den nye rekorden er at coronaviruset har kuttet etterspørselen etter strøm i landet med 20 prosent.

I løpet av 18-dagersperioden har fornybar energi stått for 37 prosent av strømforsyningen, gass for 32 prosent, atomkraft for 22 prosent, mens 9 prosent av strømmen har blitt importert fra Frankrike, Belgia og Nederland.

Det er i ferd med å skje et stort skifte vekk fra kull og annen fossil energi over til fornybar energi i Storbritannia. Landet har et mål å fase ut kull innen 2024, og ligger foran rute for å klare det.

Les også: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet

Fra over 40 prosent kull til nær null

Carbon Brief oppsummerer den historiske utviklingen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • I 2012 sto kull for 43 prosent av all strømforsyningen i Storbritannia. I 2015 falt andelen kull til 25 prosent. I 2019 falt andelen kull helt ned til 2 prosent.
  • 9. mai 2016 opererte Storbritannias strømnett uten kull for første gang siden det ble opprettet i 1882. Det varte i fire timer. I april 2017 opererte strømnettet uten kull i et helt døgn for første gang. Den første kullfrie uken kom i mai i fjor. Den forrige kullfri-rekorden på 18 dager, seks timer og ti minutter ble satt kort tid etterpå.
  • Fossil energi sto for 69 prosent av all strømforsyningen i 2012. Så langt i 2020, står fossil energi for 36 prosent av strømforsyningen.
  • Andelen fornybar energi har økt fra 7 prosent i 2012 til 38 prosent så langt i 2020. Vindenergi er den største bidragsyteren.

Kull er den energiformen som medfører høyest CO2 -utslipp av de energiformene vi bruker til å lage strøm, ifølge en oversikt fra FNs klimapanel.

Kull på vei ned også i USA

Mengden kull som brukes i strømforsyningen er også på vei ned i USA. Samtidig er mengden fornybar energi på vei opp.

De første to månedene av 2020 falt kullforbruket med 33 prosent sammenlignet med de første to månedene av 2019. Det viser en oversikt fra USAs energibyrå EIA.

Les også: Trumps kulldrøm smuldrer

I samme periode økte mengden strøm produsert fra vindenergi med 19 prosent, og står nå for nesten 9 prosent av den totale strømforsyningen i USA.

Mengden strøm fra solenergi økte med 32 prosent de første to månedene i 2020 sammenlignet med 2019. Solenergi står nå for rundt to prosent av den totale strømforsyningen i USA.