Den avskyelige snømannens DNA er analysert

Nawang Gombu var overbevist om at han hadde hørt skrik fra Den avskyelige snømannen da han i 1953 og 1965 var guide på ekspedisjoner i Himalaya.
Nawang Gombu var overbevist om at han hadde hørt skrik fra Den avskyelige snømannen da han i 1953 og 1965 var guide på ekspedisjoner i Himalaya. Foto: Anonymous / AP

Forskere har avdekket hemmelighetene i DNA fra Himalayas sagnomsuste Yeti. Åtte av ni prøver kommer fra bjørner - og den niende var en hunds.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myten om Den avskyelige snømannen har eksistert lenge. Nå har forskere gransket DNA som skal komme fra Yeti-er.

Og selv om de ikke avviser den sagnomsuste skapningen, så slår de fast at det i hvert fall ikke er et menneskelignende vesen.

For hvis DNA-et virkelig kommer fra Yeti, så stammer de høyst sannsynlig fra bjørner. Forskerne har studert ni funn, inkludert tenner og hår, og finner ikke menneskelige spor, skriver den britiske avisen The Guardian.

Bjørner og en hund

Åtte av prøvene stammer fra bjørner, mens det niende viser seg å være fra en hund.

– Dette viser at vitenskapen virkelig kan prøve å løse noen av mysteriene og de uløste spørsmålene vi har, sier Charlotte Lindqvist fra University of Buffalo, ekspert på genmateriale fra bjørner og en av de som har studert funnene, til avisen.

– Av de ni prøvene kommer åtte fra lokale bjørnestammer som fortsatt finnes i regionen, forteller hun. Det niende var en hundetann.

Ble verdenkjent i 1951

Den avskyelige snømannen, eller Yeti, ble først kjent etter at den britiske fjellklatreren Eric Shipton i 1951 fant store fotavtrykk i snøen under fjelltoppen Menlungtse. Sherpaer skal også ha fortalt at de stammet fra den avskyelige snømannen som skulle være halvt dyr og halvt menneske, ca. 180 cm høy, og dekket av rødbrun pels.

Sir Edmund Hillary, en av de som har besteget Mount Everest, og sherpaen Khunjo Chumbi viser i 1960 frem en skalp som skal være tatt fra en Yeti. Foto: Anonymous / AP
Sir Edmund Hillary, en av de som har besteget Mount Everest, og sherpaen Khunjo Chumbi viser i 1960 frem en skalp som skal være tatt fra en Yeti. Foto: Anonymous / AP

Senere har det vært sendt ut en rekke ekspedisjoner for å lete etter figuren. I 1960 lot tindebestigeren Sir Edmund Hillary fra New Zealand seg avfotografere med en hårete skalp som det ble påstått var fra en Yeti.

I 1960 var også Tin Tin, den verdenskjente tegneseriehelten, på tur i Tibet og støtte da på Den avskyelige snømannen.

Og selv om Lindqvists DNA-funn synes å motbevise eksistensen av en overnaturlig og ukjent skapning i fjellområdene, så tror hun likevel mytene vil overleve.

– Jeg er sikker på at legenden og myten vil leve videre. Du kan aldri levere hundre prosent bevis på at noe ikke eksisterer, fastslår forskeren.

Personvernpolicy